Atacurile lui Trump la adresa presei continua: Ar trebui sa ingenuncheze in fata mea si sa ma implore sa-i iert

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 20:42
4373 citiri
Atacurile lui Trump la adresa presei continua: Ar trebui sa ingenuncheze in fata mea si sa ma implore sa-i iert
Foto: Facebook Donald Trump

"Ar trebui sa ingenuncheze in fata mea si sa ma implore sa-i iert, acestia sunt adevarati inamici ai poporului", a scris presedintele american Donald Trump intr-o postare pe Twitter, de o agresivitate neobisnuita, vizandu-i pe ziaristii de la New York Times, potrivit France Presse.

Atacurile virulente ale lui Donald Trump impotriva presei nu sunt ceva nou, dar ele au crescut in frecventa si in agresivitate, noteaza agentia de presa franceza.

Sambata seara, miliardarul republican a preferat - la fel ca in 2017 si in 2018 - sa absenteze de la dineul anual al Asociatiei corespondentilor de presa acreditati la Casa Alba (WHCA) la Washington.

Acestui eveniment, pe care l-a calificat drept "plicticos", Donald Trump i-a preferat un miting de campanie la Green Bay, in statul Wisconsin.

El a profitat de altfel de aceasta tribuna pentru a critica presa, calificand-o - o data in plus- drept "fake news" si "inamici ai poporului".

"Sunt impostori", a declarat Trump multimii de simpatizanti, adaugand: "Va voi spune, stiti de ce se tem? Audientele lor sunt jalnice pentru ca oamenii nu-i cred".

La peste 1.100 km distanta de Green Bay, la Washington, in fata unei adunari de jurnalisti in tinute de gala, presedintele WHCA, Olivier Knox, a invitat la respingerea retoricii prezidentiale, afirmand totodata ca nu vrea sa insiste asupra subiectului Donald Trump.

"Fake news si inamici ai poporului nu sunt sloganuri, nume de animale sau de presedinte. Noi va trebui sa respingem agresiunile oportune din punct de vedere politic impotriva barbatilor si femeilor a caror munca neobosita permite sa se ceara socoteala celor puternici", a subliniat el.

Traditia acestui dineu dateaza din 1921. Din 1980, toti presedintii americani - democrati si republicani - au asistat la el, in afara de Ronald Reagan in 1981, care se afla in convalescenta dupa un atentat in care fusese grav ranit.

In cursul acestui eveniment, la care participa in calitate de invitat in 2011, Donald Trump fusese tinta ironiilor lui Barack Obama, care ii luase peste picior gustul pronuntat pentru teorii ale conspiratiei.

In acest an pentru prima oara dupa peste 10 ani, niciun umorist nu urma sa urce la tribuna pentru a-i ironiza pe presedinte si jurnalisti, ci un istoric, Ron Chernow, care urma sa rosteasca un discurs.

Motivele intensificarii atacurilor presedintelui SUA impotriva presei pe care o califica cu fiecare ocazie drept "Fake News" sunt dificil de stabilit cu siguranta. Dar in afara de vointa de a-si electriza simpatizantii electorali desemnandu-le un "inamic", difuzarea concluziilor raportului intocmit de procurorul special Robert Mueller asupra anchetei privind eventuala complicitate cu Rusia l-a destabilizat incontestabil pe liderul american, noteaza AFP.

O alta ipoteza ar fi ca miliardarul american agreeaza atentia presei, or aceasta incepe sa se orienteze treptat spre candidatii democrati pentru alegerile prezidentiale din 2020.

Unul cate unul, Kamala Harris, Beto O'Rourke, Pete Buttigieg, Joe Biden capteaza de mai multe saptamani, putin cate putin, atentia presei, care nu se mai intereseaza doar de Casa Alba.

Atacurile sunt de altfel cu atat mai evidente, cu cat ele sunt insotite de cvasidisparitia briefingului cotidian al purtatoarei de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders. Au trecut peste 40 de zile de cand aceasta nu s-a prezentat pe podiumul celebrei sali a presei pentru a raspunde intrebarilor jurnalistilor.

In acest an, spre deosebire de anul trecut, nici ea nu a participat la dineul de gala: membrilor echipei lui Trump li s-a cerut sa nu accepte invitatia.

"Sa fim clari: faptul ca aceasta administratie reduce intalnirile cu presa la Casa Alba, la Pentagon si la Departamentul de Stat este infinit mai grav decat intrebarea de a sti daca presedintele participa sau nu la dineul corespondentilor", subliniaza, in Politico, presedintele WHCA.

Desigur, Donald Trump insusi raspunde de mai multe ori pe zi intrebarilor jurnalistilor. Dar aceasta se face intotdeauna intr-o anume dezordine, urmarind ritmul sau, in gradinile Casei Albe, inainte de a se urca in elicopter sau in Biroul Oval.

Si nimic nu arata ca relatiile celui de-al 45-lea presedinte al SUA cu presa ar fi pe cale sa se amelioreze.

Sarah Sanders s-a prezentat joi la pupitru, insa doar pentru a raspunde intrebarilor puse de copii ai personalului Casei Albe, care participau la ziua "Aduceti-va copiii la locul vostru de munca!".

Potrivit lui Jeffrey Morosoff, care preda jurnalismul la Hofstra University in apropiere de New York, presedintele american "joaca un joc periculos". "Intr-o zi, unul dintre suporterii sai va ataca fizic un jurnalist", si-a exprimat el temerea.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Trump atac presa , #presedinte SUA