Cateodata Trump are dreptate cand se supara pe presa. Doua exemple de la summit-ul G7

Marti, 30 Mai 2017, ora 20:56
10011 citiri
Cateodata Trump are dreptate cand se supara pe presa. Doua exemple de la summit-ul G7
Foto: Casa Alba

Presedintele american Donald Trump se plange de multe ori ca jurnalistii nu-l trateaza corect. Uneori are dreptate: de exemplu, in doua cazuri concrete legate de summit-ul G7.

O stire s-a raspandit imediat in intreaga lume: potrivit acesteia, toti mergeau pe jos prin centrul istoric al orasului sicilian, in afara de Trump - din nou, un gest nepoliticos fata de partenerii internationali. In loc sa incerce sa se apropie de sefii de stat si de guvern din Italia, Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie si Canada cu ocazia plimbarii comune, prefera sa mearga cu masina de golf - si mai si intarzie.

Multe institutii media au preluat acest aspect, citand in special relatarile unor jurnalisti de pe Twitter.

De exemplu, relatarea jurnalistei Maggie Jordan, potrivit careia ceilalalti au mers pe jos si Trump cu masina de golf, a fost re-postata pe Twitter de 20.000 de ori.

Cine se uita insa cu atentie la imaginile din Taormina observa ca nici premierul Japoniei Shinzo Abe nu a participat la plimbarea prin centrul istoric. La fel ca Trump, Abe a acceptat oferta gazdelor si s-a urcat in masina de golf. Nu a vrut sa participe in mod spontan la plimbare, a confirmat ulterior un diplomat: japonezilor nu le plac schimbarile de protocol.

Asadar, doi au mers cu masina si cinci au ales sa mearga pe jos de la amfiteatru pana in Piata San Domenico din Taormina, o distanta de 1,5 kilometri. In acest caz, titlul articolelor ar fi fost mai putin spectaculos - dar ar fi fost corect. Si asta conteaza in vremurile in care tot mai multi jurnalisti se confrunta cu reprosul ca ar scrie minciuni.

In a doua zi a summit-ului G7 a urmat o noua postare pe Twitter care a generat nedumeriri. Imaginile video il arata pe Trump fara casti, in timp ce toti ceilalti au castile pe urechi pentru a asculta traducerile simultane. Gazda italiana vorbeste despre problema refugiatilor.

Concluzia tutoror la momentul acela: Trump nici macar nu vrea sa asculte ce are de spus premierul italian Paolo Gentiloni. Si aceasta stire a dus la 20.000 de "re-tweets", multi colegi jurnalisti au fost convinsi ca impresia lor se confirma.

Totul parea clar: ceilalti lideri internationali sunt interesati de criza refugiatilor, doar presedintele american cel izolationist e indiferent.

Problema e ca Trump a ascultat, de fapt, tot ce s-a spus. Purtatorul sau de cuvant, Sean Spicer, a dat explicatia tot pe Twitter: ca de obicei, presedintele are doar o mini-casca in urechea dreapta. Iar aceasta nu s-a vazut in fragmentul video. Cine se uita cu atentie la intregul material de la summit-ul G7 observa ca Trump are la fiecare sedinta doar mini-casca in urechea dreapta.

Stirea rectificata, care mentioneaza acest detaliu semnificativ, a fost preluata pe Twitter de doar 173 de ori - in comparatie cu cele 20.000 de "re-tweets" ale stirii initiale ca Trump nu ar fi ascultat ce spune Gentiloni.

Care e concluzia dupa aceste doua stiri discutabile de la summit-ul G7?

In primul rand, noi, jurnalistii, trebuie sa fim foarte exacti - oricat de naucitoare ar fi viteza raspandirii informatiilor in era retelelor de socializare. Daca e nevoie, trebuie sa fim dispusi sa mai asteptam o ora pentru a scrie ceva pe Twitter. Sigur ca umorul si arta de a povesti sunt in continuare importante pentru a relata evenimentele in jurnalism.

Intr-adevar, Trump a fost izolat la acest summit. Numai ca din pacate au fost alese imaginile false pentru a exemplifica aceasta atitudine. Presedintele SUA poarta, la randul sau, o parte din vina.

La sediul NATO de la Bruxelles si-a bruscat partenerii si l-a impins pe premierul muntenegrean, pentru a-si face loc: in urma acestui comportament, nimeni nu s-ar fi mirat ca Trump sa nu caute dialogul cu ceilalti lideri internationali sau sa nu asculte ce se spune la o intrunire oficiala. Orice pare posibil.

De aici rezulta problema principala: nici unul dintre jurnalisti nu parea surprins de astfel de gesturi, fiindca majoritatea nici nu au fost de fata. Au incercat sa deduca ce s-a intamplat pe baza unor imagini video si a informatiilor primite prin e-mail.

Majoritatea celor 4.000 de jurnalisti acreditati la summit-ul G7 au urmarit tot ce se intampla doar de la distanta, din centrul de presa, fiind exclusi de la intrunirile politice. Cine vrea sa evite astfel de probleme pe viitor trebuie sa permita accesul presei la evenimente.

Georg Matthes

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Trump minciuni presa , #presedinte SUA
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
"Cateodata Trump are dreptate cand se supara pe presa." - nu