Cazul asasinarii jurnalistului Khashoggi: Erdogan anunta ca va prezenta intreaga poveste, Trump vorbeste despre minciunile Riadului

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 19:27
5591 citiri
Cazul asasinarii jurnalistului Khashoggi: Erdogan anunta ca va prezenta intreaga poveste, Trump vorbeste despre minciunile Riadului
Foto: Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca va prezenta povestea completa a mortii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi intr-un discurs pe care intentioneaza sa-l pronunte marti, informeaza duminica dpa, AFP si Reuters.

Comentariile cu privire la circumstantele mortii lui Khashoggi vor fi facute "in detaliu" in timpul unui discurs pe care Erdogan urmeaza sa-l rosteasca in fata membrilor formatiunii sale politice, Partidul Lege si Justitie (AKP, de guvernamant).

Erdogan a promis duminica sa spuna "tot adevarul" despre moartea jurnalistului saudit. "Aici cautam sa facem dreptate si tot adevarul va fi dezvaluit (...) cu toata sinceritatea", a spus Erdogan, la o reuniune desfasurata in Istanbul.

Khashoggi a fost vazut ultima oara la 2 octombrie, intrand in consulatul saudit din Istanbul pentru a obtine niste documente. Guvernul saudit a recunoscut sambata ca jurnalistul a murit in incinta consulatului "dupa o lupta cu pumnii".

Audieri la Istanbul

Douazeci si cinci de martori au fost convocati duminica de procurorii implicati in ancheta disparitiei jurnalistului saudit.

Membri ai personalului de la consulatul saudit din Istanbul au depus marturie vineri in fata tribunalului principal din Istanbul, indeosebi tehnicieni, contabili si un sofer.

Reactia lui Trump

Presedintele american Donald Trump a criticat in termeni duri sambata seara, intr-un interviu acordat publicatiei The Washington Post, explicatiile Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, spunand ca "este evident ca au existat inselatorii si au existat minciuni".

Si asta dupa ce, initial, Trump declarase ca explicatia Riadului in cazul disparitiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a murit in interiorul consulatului saudit la Istanbul, este "credibila".

Khashoggi, exilat in SUA din 2017 dupa ce a cazut in dizgratia regimului saudit, colabora cu The Washington Post.

Sursa: Facebook/Donald Trump

"Un aliat incredibil"

In acelasi timp, Trump a aparat monarhia bogata in titei, calificand-o drept "un aliat incredibil", si a lasat deschisa posibilitatea ca printul mostenitor Mohammed bin Salman sa nu fi ordonat agentilor sauditi sa-l ucida pe Khashoggi.

"Nimeni nu mi-a spus ca este de vina. Nimeni nu mi-a spus ca nu este de vina. Nu am ajuns in acel punct... Mi-ar placea nespus sa nu fie de vina", a declarat Trump in interviul telefonic cu The Washington Post.

Explicatia regatului saudit cum ca Jamal Khashoggi a fost ucis in interiorul consulatului saudit din Istanbul dupa o bataie cu pumnii care a escaladat a fost primita cu scepticism sambata, multi intrebandu-se cum este posibil ca o echipa de agenti sauditi sa zboare la Istanbul pentru a-l intalni pe Khashoggi si sa-l ucida in cele din urma, toate acestea fara stirea sau consimtamantul printului mostenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite, comenteaza The Washington Post.

Surse: Este nemultumit

Potrivit sursei citate, in pofida faptului ca Trump le-a declarat vineri ziaristilor ca explicatia sauditilor este credibila, oficialitati americane au afirmat ca in privat presedintele american este nemultumit de faptul ca relatia apropiata a ginerelui si consilierului sau Jared Kushner cu printul mostenitor saudit a devenit o piatra de moara si lasa Casa Alba fara marja de manevra.

In interviu, Trump l-a laudat pe Kushner, despre care a spus ca face "o treaba foarte buna", dar a recunoscut ca atat Kushner, cat si printul mostenitor, ambii de circa 30 de ani, sunt relativ tineri pentru uriasa influenta pe care o exercita. "Sunt doi tipi tineri. Jared nu-l stie bine, nimic de genul asta. Sunt doar doi tipi tineri. Au aceeasi varsta. Cred ca se plac", a declarat Trump.

Urmeaza sanctiuni?

Pe de alta parte, ministrul de finante al SUA, Steven Mnuchin, a declarat ca este prematur sa comenteze pe tema unor posibile sanctiuni impotriva Arabiei Saudite ca urmare a mortii lui Khashoggi pana cand ancheta nu se va incheia. Mnuchin a apreciat ca, pana acum, informatiile privind investigatia au fost "un prim pas bun, dar nu suficient", in contextul in care Riadul se confrunta cu o presiune tot mai mare pentru a dezvalui ce anume s-a intamplat cu Khashoggi.

"Ar fi prematur sa comentez cu privire la sanctiuni si prematur sa comentez oricare aspect pana cand nu avansam cu ancheta si nu aflam ce s-a intamplat", le-a declarat Mnuchin duminica reporterilor la Ierusalim, la inceputul unei vizite in Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Intrebat daca va transmite un mesaj oficialitatilor sauditi pe tema cazului Khashoggi, Mnuchin, care urmeaza sa viziteze Arabia Saudita, a declarat: "Sunt sigur ca voi vorbi cu presedintele (Trump) inainte de a pleca acolo si, daca are un mesaj pe care vrea sa-l transmit, cu siguranta il voi transmite, dar nu acesta este punctul principal al vizitei mele" la Riad.

Senator republican: Cred ca printul a facut-o

In fine, un senator republican influent a declarat duminica, potrivit Reuters, ca este de parere ca printul mostenitor al Arabiei Saudite este raspunzator de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi si ca sauditii si-au pierdut intreaga credibilitate cu explicatiile pe care le-au oferit.

"Cred oare eu ca el a facut-o? Da, cred ca el a facut-o", a declarat senatorul Bob Corker, presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale din Senatul SUA, intr-un interviu acordat in cadrul emisiunii "State of the Union" de la postul CNN.

Corker a spus ca asteapta incheierea anchetei si si-a exprimat speranta ca Turcia va pune la dispozitie orice fel de inregistrare audio care dovedeste uciderea lui Khashoggi in incinta consulatului saudit din Istanbul. Cu toate acestea, senatorul republican a declarat ca nu are nicio indoiala ca printul mostenitor a ordonat crima.

"Haideti sa vedem cum decurg lucrurile, dar banuiala mea este ca, in cele din urma, Statele Unite si restul lumii nu vor avea niciun dubiu ca el a facut-o", a insistat Corker.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Recep Erdo an Jamal Khashoggi, #Donald Trump Jamal Khashoggi, #uciderea Jamal Khashoggi , #presedinte SUA
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Cine vorbeste de minciuni, Pinochio Trump, zis si Dumbo !