Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump, sub semnul "fast and furious". Ce urmeaza?

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 17:57
5415 citiri
Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump, sub semnul "fast and furious". Ce urmeaza?
Foto: Facebook/Donald Trump

Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump a fost una "furioasa" si "pe repede inainte" - fast and furious - scrie presa straina. Desi parea ca odata cu inslatarea in functie avea sa "uite" sau sa-si domoleasca o serie de promisiuni facute in campanie, presedintele american a actionat dimpotriva, "provocator", apreciaza CNN.

In acest registru se inscrie ordinul semnat vineri, prin care li se interzice refugiatilor sirieni intrarea in SUA pe termen nelimitat si se suspenda primirea, in general, de refugiati in SUA timp de patru luni. Mai mult, a fost interzis accesul in SUA pentru cetatenii din sapte tari musulmane, pe termen de trei luni.

In plus, a dat unda verde construirii controversatului zid la granita cu Mexicul si a anuntat ca vor fi angajati inca 5.000 de politisti de frontiera. Intre timp, seful Politiei de Frontiera din SUA, Mark Morgan, fost agent FBI, a anuntat ca demisioneaza, el dand de inteles in cursul unei videoconferinte ca a fost obligat sa ia aceasta hotarare, altfel va fi inlocuit.

Un alt ordin se refera la deportarea imigrantilor condamnati sau acuzati de infractiuni, persoane care sunt "un risc la adresa securitatii publice sau nationale".

Trump a cerut administratiei sale sa publice saptamanal o lista cu infractiunile comise de imigranti. Casa Alba nu a dat detalii suplimentare legat de natura infractiunilor comise de imigranti care vor fi incluse in respectiva lista. Astfel, exista riscul ca un imigrant sa apara pe respectiva lista pentru comiterea unei infractiuni minore, chiar si daca locuieste legal in SUA.

In plus, in lista ceruta de Trump saptamanal administratiei sale se vor afla si informatii despre asa-numitele "metropole sanctuare", unde autoritatile locale refuza sa colaboreze pentru a-i preda pe imigranti agentilor federali responsabili cu deportarile. S-ar putea ajunge la taierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru orasele-sanctuar.

Saptamana plina a lui Trump a mai inclus si retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), semnat de 12 state. Acesta a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administratiei Obama catre regiunea Asia-Pacific in fata unei Chine care se dezvolta rapid. America semnase TPP, dar nu il ratificase.

Si tot in saptamana fast and furious, Trump a semnat ordinul prin care interzice acordarea de fonduri federale pentru ONG-urile internationale care sustin avorturile. Aceasta prevedere a fost introdusa de republicani in 1984, apoi revocata de administratiile democrate si reintrodusa de cele republicane.

Pana la instalarea in functie a noului presedinte se vorbea despre "primele 100 de zile" ale lui Trump, in care se astepta ca acesta sa traseze conduita pentru intregul mandat. Iata, insa, comenteaza CNN, ca se poate vorbi despre "primele sapte zile".

Presedintele a facut cativa pasi mari in prima saptamana, asa ca se asteapta o perioada plina de transformari, una care va ramane in istoria politica americana, arata CNN. Deja unele dintre deciziile lui Trump, asa cum e cea legata de imigranti, au starnit vii reactii atat in SUA, cat si in intreaga lume.

Strategia lui Trump

Desi republicanii nu sunt complet de acord cu felul in care Trump procedeaza si au pareri diferite mai cu seama in ceea ce priveste relatia SUA cu Rusia, per ansamblu au destule de sarbatorit, pentru ca Trump, asa cum a promis, "nu pierde timpul".

Iar Trump actioneaza astfel chiar in conditiile in care nu a obtinut votul popular si in conditiile in care si-a inceput mandatul cu o popularitate scazuta, inferioara altor presedinti.

Legat de acest scor mic de popularitate, cel mai mic al unui presedinte din istoria moderna, Trump spune ca e, probabil, neadevarat, amintind americanilor si de sondajele facute inainte de alegeri, care, multe dintre ele, o dadeau pe Clinton castigatoare sigura.

Trump, comenteaza CNN, merge in continuare pe raspandirea de informatii false, pentru a-si motiva hotararile. Acesta sustine ca singurul motiv pentru care fosta sa rivala castigat votul popular e acela ca a fost o "frauda masiva la vot", incriminand in acest sens mai ales imigrantii.

Pentru aceasta afirmatie a sa exista "zero dovezi", subliniaza CNN. Chiar si asa, Trump nu oboseste sa repete acest lucru, cerand si o ancheta in acest sens.

Trump lauda si evenimentele prilejuite de investirea sa in functie, incercand astfel sa dea o amploare mai mare acestora, lasand impresia ca foarte multi americani au participat la acestea, o dovada a sprijinului de care se bucura. In realitate, evenimentele au adunat mai putini oameni decat la alte investiri. Imaginile de la petrecerile din ziua investirii si cele de dinainte sau care au urmat arata putini oameni in strada. Foarte putini comparativ cu cei care au participat la protestele care au urmat si care inca sunt anuntate.

La fel de adevarat e, insa, ca sustinatorii lui Trump sunt foarte fericiti cu deciziile luate de acesta, de repeziciunea cu care acestea sunt luate. "Trump a facut mai multe in cinci zile decat Obama in opt ani", declara un muncitor in construtii din Ohio.

Impresia pe care Trump vrea sa o lase celor care l-au votat este aceea ca e un lider care merge inainte cu promisiunile sale si caruia nu ii e teama sa faca pasi mari, in ciuda parerilor potrivnice ale unora.

Poate ca multi americani nu-l plac, insa chiar si democratii (un partid fragil in ultima perioada) il vor sprijini in cateva dintre programele sale, arata CNN. In plus, republicanii, care in prezent controleaza Senatul si Camera Rerezentantilor, sunt extrem de disciplinati, noteaza CNN, si relativ uniti cand vine vorba de problematici majore.

In acest context, startul mandatului lui Trump a fost unul de succes, spun cei care il sprijina, un start care nu lasa dubii asupra a ceea ce va urma. Iar "agenda ambitioasa" a lui Trump nu are sanse sa fie schimbata doar de niste "simple proteste", mai noteaza CNN.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#decizii luate Trump prima saptamana, #primele decizii TRump, #ordine semnate Trump , #presedinte SUA