Terorismul cu bombe si "ievaluarea" lui Trump

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 13:55
3137 citiri
Terorismul cu bombe si "ievaluarea" lui Trump
Foto: Arhiva Facebook/ Donald J. Trump

Ce hram poarta seria de atentate cu bombe adresate unor lideri progresisti, adversari virulenti ai lui Trump, care zguduie SUA inaintea decisivelor alegeri pentru Congres? Cine e de vina? Si cum se comporta presa?

Cel putin cateva bombe adresate personalitatilor democrate, de stanga, alcatuind buna parte din elita progresista situata in adversitate radicala fata de presedintele american Trump, si-au pornit calatoria spre prezumtivele tinte in Florida.

In acelasi stat federal american, dar si in Maryland, New York, Delaware si California, serviciul secret a izbutit, fapt remarcabil, sa descopere scrisorile capcana inainte ca dispozitivele explozive functionale sa-si vatameze destinatarii. Toti mari critici ai lui Trump.

E vorba de ex-demnitari ca Obama, Joe Biden, Hillary Clinton, ex-seful CIA Brennan, mult demonizatul superprogresist iudeo-maghiaro-american George Soros, actorul Robert de Niro. Si postul tv CNN.

In rastimp, adresantul e cautat asiduu, nu atat si nu neaparat de ziaristi, care speculeaza vesel cu privire la faptasi si la motivele lor, fara sa reuseasca in genere sa vada intregul tablou, cat de politia federala, care, teoretic, nu e cazul sa se afunde in speculatii politice, dar ar face foarte bine sa tina cont de ele.

Un scrutin cu miza mare se apropie

Fiindca explozia intarziata a bombelor in corpore neexplodate ale atentatorilor va fi una politica. Iar devastarea pe care o va produce se va materializa la urne, in decisivele alegeri pentru Congresul SUA, care se vor derula peste nu foarte multe zile.

Scrutinul are o miza gigantica, de vreme ce risca sa determine soarta presedintiei americane si, prin urmare, si evolutii ori conflicte geopolitice de importanta capitala. Caci o izbanda covarsitoare a democratilor l-ar slabi enorm pe presedintele american, aducand in forul legislativ un numar suficient de congresmeni ai Opozitiei, pentru ca suspendarea din functie a lui Trump sa poata sa devina plauzibila. Sau chiar o realitate.

Frapeaza, in context, nu doar eficienta fortelor de ordine, care au reusit, din fericire, sa impiedice, in conditii inca neclare, orice varsare de sange, orice ranire, orice explozie. Pe adversarii presedintelui i-a surprins si apelul la unitate si politete mutuala, adresat in mod laudabil americanilor, de catre Donald Trump, care nu s-a repezit sa faca speculatii, preferand sa ceara incetarea recriminarilor mutuale si a ostilitatii reciproce fara de sfarsit, manifestata in mass-media.

In reactie, partea leului din presa occidentala, care este progresista, ii atribuie lui Trump cel putin o parte din vina morala pentru polarizarea americanilor si pentru atmosfera de ura si vrajmasie politica domnind peste ocean.

Or, potrivit multor comentatori, nu doar de stanga, tocmai aceasta atmosfera inveninata, a intaratarilor retorice, constituie terenul toxic care fertilizeaza optiunea recursului la violente fizice a unor radicali, incurajati de instigatorii politici.

Plecarea lui Trump nu rezolva problema

Ce simplu ar fi daca n-ar fi decat atat. A crede ca inlaturarea presedintelui american ar ajuta ca lucrurile sa reintre in cea mai buna ordine din cea mai buna dintre lumile posibile este de o naivitate deplorabila.

In fapt, Trump e, inainte de orice, fericitul beneficiar al polarizarii societatii americane. E produsul ei, ca presedinte, precum si profitorul, indirect, al unor politici identitare agresive, purtate in ultimele decenii de o stanga progresista tot mai inversunata, chemand constant la lupta "dreapta" impotriva conservatorilor, a majoritatii albe, crestine si heteroseuxale.

Ca, invatand rapid si bine de la adversarii sai si intorcandu-le pe dos naratiunea identitara, Trump a contribuit, la randul sau, masiv, la adancirea clivajelor e, incontestabil, la fel de adevarat.

Dar CNN si presa progresista din tabara politica si din siajul postului TV american mint si gresesc jurnalistic grav, prin omisiune, daca trec sub tacere partea de vina a liberalilor de stanga americani. Sau daca atribuie, fie si indirect, intreaga raspundere pentru atentate presedintelui in exercitiu.

Mai multa autocritica si autoreflexivitate i-ar sta bine presei. Ar fi cu atat mai util ca jurnalistii sa mediteze mai intens, in loc sa acuze asiduu, cu cat mass-media, mai degraba decat posta americana, par a fi veritabille vehicule ale seriei de bombe a caror deflagratie doar virtuala, nu reala, omoara, iata, nu oameni, ci voturi.

Poate ucide sufragiile acelei parti din electorat care ar fi optat pentru republicani, dar, indignata de atacurile lansate, prima facie, asupra unor oameni de stanga, va sfarsi la alegeri prin a bifa candidati democrati, dand astfel, post-festum, castig de cauza terorismului bombelor.

Sunt toate aceste speculatii conspirationisme, lipsite de orice temei? Posibil. Dar, dat fiind numarul imens de dusmani politici externi ai presedintelui american, care ar profita mult de pe urma destabilizarii Americii, e improbabil.

Ceea ce socheaza, intre altele, intr-o lume tot mai divizata, mai plina de ura si de fake-news conspirationiste este verosimilitatea lor. Una pe care se bazeaza toti populistii si extremistii cand isi manipuleaza victimele, "ievaluand", spre a vorbi ca Tudorel Toader, adversari de dat afara din functii.

De pilda pe cei ai unui lider infractor ca Dragnea, principalul tartor al unui discurs conspirationist romanesc despre presupusul "stat paralel". Putini realizeaza ca acest discurs stapaneste de aproape doua decenii scena americana, unde dupa mega-atentatele de la 11 septembrie a ajuns de bonton sa se vitupereze ceea ce s-a numit "deep state".

Nu e suficient, prin urmare, sa i se ceara lui Trump, asa cum fac mass-media progresiste, sa-si inceteze contraatacurile impotriva presei care-i este virulent ostila. E nevoie, desigur, sa-i prindem pe faptasi.

Dar si sa intelegem cat de vulnerabila e societatea informationala atat la discursul identitar, cat si la manipularea politica indirecta, operata fie prin fake-news si retelele de socializare, fie prin terorism direct, mereu insetat de notorietatea mediatica fara de care ar disparea, fie de politicieni ticalosi jucandu-se virtuoz cu decizii epocale si cu jurnalistii naivi.

Si e nevoie s-o remediem urgent.

Petre M.Iancu

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Trump bombe democrati , #presedinte SUA