Trump si imigrantii: Ce spun cifrele, agentiile americane si noul presedinte al SUA

Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 22:34
17761 citiri
Trump si imigrantii: Ce spun cifrele, agentiile americane si noul presedinte al SUA
Foto: Twitter/ President Trump

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a facut din subiectul imigrantilor una dintre temele sale de campanie, iar dupa alegeri a spus ca va deporta 3 milioane. "America first", a clamat Trump vineri, in discursul sau de inaugurare.

Ziare.com a contactat trei institutii care fac parte din sistemul american de imigratie - U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS), U.S. Customs and Border Protection (CBP) si U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), pentru a afla informatii despre cum au evoluat cifrele in ce priveste imigratia, in ultimele luni, si cum ar putea acestea sa se schimbe dupa investirea lui Donald Trump.

USCIS: A crescut numarul aplicatiilor de naturalizare. Comunitatea hispanica si cea liberiana sunt ingrijorate

U.S. Citizenship and Immigration Services este componenta Departamentului pentru Securitate Interna (Homeland Security), care se ocupa de operarea aplicatiilor pentru imigrarea in SUA si pentru obtinerea cetateniei.

Ziare.com a solicitat USCIS mai multe informatii referitoare la aplicatiile depuse sau trimise in ultima perioada.

Reprezentantii USCIS au subliniat ca s-a observat o crestere a numarului aplicatiilor de naturalizare (imigranti care obtin astfel cetatenia americana - n.red.) in ultimele cateva luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"USCIS foloseste modele de prognoza statistica pentru a planui potentiala crestere a volumului muncii. USCIS a anticipat ca va fi un varf al aplicatiilor in acest an, asa cum vedem de obicei intr-un an electoral", se mai arata in raspunsul primit.

In schimb, referitor la o crestere sau o scadere semnificativa a aplicatiilor primite pe site in luna de dupa alegerile prezidentiale, oficialii americani au precizat ca inca nu dispun de astfel de informatii.

"Este improbabil sa avem asemenea informatii actualizate disponibile imediat. De regula primim mai mult de 7 milioane de aplicatii pe an, in multe diferite tipuri de formular", este raspunsul primit de la reprezentantii USCIS.

Referitor la ingrijorari specifice exprimate in ultimele saptamani, dupa alegerile prezidentiale, de aplicanti sau de persoane care intentioneaza sa depuna o aplicatie, reprezentantii USCIS au precizat ca ofiterii de relatii comunitare au primit astfel de semnale de ingrijorare din partea unor cetateni interesati.

"Majoritatea pareau sa aiba legatura cu beneficiile reprezentate de DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - n.red.) si TPS (Temporary Protected Status - n.red.) si cu testul de naturalizare. Nu urmarim nationalitatile celor care pun aceste intrebari, insa va putem spune ca cea mai mare parte a intrebarilor DACA au venit din partea organizatiilor hispanice, iar intrebarile despre TPS au provenit cu precadere de la comunitatea liberiana", ne-au explicat oficialii americani.

In cele din urma, acestia au subliniat ca USCIS functioneaza sub dispozitiile actualelor politici si legi privind imigrarea, cel putin pana dupa ce noua administratie de la Washington isi preia atributiile. Totodata, oficialii sistemului american de imigratie au mentionat ca nu se pot face speculatii daca actualele legi s-ar putea sau nu schimba.

Anii electorali, cu cele mai multe juraminte de cetatenie. Cei mai multi naturalizati - din Mexic si India

Pe site-ul institutiei, la pagina Immigration and Citizenship Data, se precizeaza ca aplicatiile si petitiile primite anual din partea persoanelor si a angajatorilor le permit cetatenilor straini o sedere in Statele Unite in calitate de rezidenti permanenti legali (sau imigranti), sa ramana temporar pentru a lucra ca non-imigranti sau pentru alte scopuri, sau sa obtina cetatenia americana.

Pentru ultimul an fiscal, intre octombrie 2015 si septembrie 2016, au fost primite peste 8 milioane de cereri, fiind aprobate peste 6,5 milioane.

De asemenea, din 1992 incoace, doar in 1996 si 2008, ambii ani cu alegeri prezidentiale, au depus juramantul de cetatenie mai mult de un milion de persoane, iar in ceilalti ani din perioada 2005-2015 numarul a fost cuprins intre 600.000 si 800.000. Dupa 1996 si 2008, al treilea an ca numar al naturalizarilor este tot unul electoral, 2000, cu aproape 900 de mii de juraminte depuse.

Interesant este ca, in anul 2008, au fost realizate 1.050.000 de naturalizari, desi au fost depuse in acelasi an doar 525.000 de aplicatii, adica jumatate. Explicatia ar fi ca, cu un an inainte, fusesera depuse aproape 1,4 milioane de cereri. Anul 2008 a fost an electoral - dupa 8 ani de mandat Bush au urmat 8 ani de mandat Obama.

In ce priveste aceste naturalizari, in perioada 2009-2014 cei mai multi noi cetateni au provenit din Mexic (13,3 la suta din total), urmati de cei din India (7 la suta) si Filipine (5,7 la suta).

CBP: In decembrie au scazut sosirile la granita cu Mexicul, dar nu sunt schimbari care sa aiba legatura cu tranzitia prezidentiala

U.S. Customs and Border Protection este cea mai mare agentie federala americana de aplicare a legii si una dintre cele mai mari ale lumii, fiind de asemenea componenta a Departamentului pentru Securitate Interna.

Cu peste 60 de mii de angajati, misiunea principala a CBP este de a impiedica teroristii si armele acestora sa intre pe teritoriul Statelor Unite, insa se ocupa si cu protejarea, administrarea si controlul granitelor, in ce priveste imigranti, operatiuni vamale si de comert sau trafic de droguri si contrabanda.

Ofiterii agentiei sunt cei care aresteaza imigrantii ce vor sa intre ilegal in SUA si pe cei care au cazier.

In medie, in fiecare an, CBP inregistreaza peste un milion de intrari in SUA, aresteaza peste 1.100 de indivizi si confisca aproape 6 tone de droguri ilicite.

Pe site-ul CBP, la sectiunea "Southwest Border Migration", adica migratia la granita cu Mexicul, se arata ca s-a inregistrat o scadere a sosirilor pe aceasta parte a frontierei, in luna decembrie.

Cu toate acestea, migratia totala a ramas la niveluri ridicate, mai ales datorita "unitatilor de familie" si copiilor care vin neinsotiti din America Centrala, a imigrantilor haitieni veniti din Brazilia si a cetatenilor cubanezi.

Iata cateva cifre:

In total, numarul celor arestati de patrulele de granita in ultimele trei luni din 2016 a crescut de la peste 46 de mii, in octombrie, la peste 47 de mii, in noiembrie, scazand apoi, in decembrie, la 43 de mii. Spre comparatie, in tot anul fiscal 2016, incheiat la 30 septembrie 2016, au fost arestati peste 408 mii de indivizi la granita sud-vestica, adica o medie lunara cu mult sub cifrele din ultimele trei luni.

In anul fiscal 2015, au fost peste 331 de mii de arestari, iar in 2014 peste 479 de mii.

Cei arestati sunt prinsi atat la porturile de intrare, cat si intre acestea. Exista si o alta categorie - aceia care au fost declarati inadmisibili de ofiterii CBP. Acestia provin dintre cei care ajung doar la porturile de intrare - in luna octombrie au fost peste 20 de mii de inadmisibili, in noiembrie peste 16 mii, iar in decembrie peste 15 mii.

In anul fiscal 2016, au fost declarati inadmisibili peste 150 de mii de imigranti sositi la porturile de intrare de la granita cu Mexicul, fata de peste 114 mii in 2015 si peste 90 de mii in 2016.

Ziare.com a solicitat reprezentantilor CBP un scurt comentariu pe marginea acestor numere.

La intrebarea cum sunt afectate aceste cifre lunare sau anuale, in mod obisnuit, de tranzitia prezidentiala, reprezentantul CBP a precizat: "Nu am vazut nicio tendinta care sa aiba legatura cu tranzitia, iar in afara de asta ar insemna doar sa speculam".

De asemenea, acesta a spus ca nu se poate exprima daca CBP asteapta vreo schimbare in ce priveste numarul de imigranti ilegali care incearca sa intre sau care intra in SUA ori obiectele sau bunurile interzise sau ilegale care intra in SUA.

"Asta ar insemna sa speculam, agentii si ofiterii nostri vor continua sa ne protejeze granitele si porturile de intrare", a precizat acesta.

Insa, ca raspuns la numarul crescut de persoane retinute intre porturile de intrare sau intalnite la porturile de intrare, CBP anunta ca a deschis doua facilitati in Texas, in noiembrie 2016, in fiecare putand fi tinute pana la 500 de persoane.

Facilitatile de retinere temporara servesc pentru a-i gazdui pe cei care sunt aflati in custodia CBP si asteapta sa fie transferati catre Immigration and Customs Enforcement (ICE), adica un fel de Politie de Frontiera, pentru procesarea statutului acestora, pentru detentie si/sau expulzare, sau pot fi transferati catre Departamentul de Sanatate si Servicii Umane.

ICE: Cati oameni au fost expulzati din SUA in 2016 si pentru ce

Si U.S. Immigration and Customs Enforcement este o agentie federala americana de aplicare a legii, componenta a Departamentului pentru Securitate Interna. Potrivit site-ului ICE, institutia se ocupa, printre altele, cu indepartarea - sau expulzarea - imigrantilor ilegali si impiedicarea actiunilor teroriste.

Conform statisticilor de pe site-ul sau, agentia a inregistrat un total de peste 240 de mii de straini expulzati in anul fiscal 2016, in crestere cu 2% fata de precedentul an, dar cu mult mai putin decat in 2014 (315 mii) sau 2012 (aproape 410 mii), spre exemplu.

92 la suta, adica 60 de mii, dintre cei 65 de mii de cetateni expulzati care au fost arestati pe teritoriul tarii fusesera anterior condamnati, in timp ce la porturile de intrare sau in apropierea acestora au fost arestati 175 de mii dintre cei expulzati, iar 78 de mii dintre acestia erau infractori cu cazier.

De subliniat ca procentul celor cu cazier din totalul celor arestati pe teritoriul SUA si apoi expulzati a crescut constant din anul fiscal 2011 (67 la suta) incoace.

In plus, ICE mai arata ca tarile din care proveneau cei mai multi dintre cei expulzati sunt Mexic, Guatemala, Honduras si El Salvador.

Ce declaratii a facut Donald Trump despre imigratie si ce masuri a promis ca va lua

Cifrele ICE vin in sustinerea declaratiilor lui Donald Trump din 13 noiembrie, cand acesta anuntase ca va deporta 3 milioane de imigranti fara acte legele sau cu antecedente penale.

"Ce urmeaza sa facem este sa dam afara din tara criminali, infractori, membri ai bandelor, traficanti de droguri, probabil vreo doua milioane de oameni - ar putea fi chiar trei milioane de oameni - ii vom da afara din tara sau ii vom trimite la inchisoare. Dar ii vom da afara din tara imediat, pentru ca se afla ilegal aici", a subliniat Trump, facand astfel referire doar la imigrantii ilegali sau cu cazier.

Donald Trump a facut numeroase declaratii legate de imigratie, in ultimul an si jumatate, practic de cand si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte, potrivit On The Issues. Cele mai fierbinti aspecte au fost cel al zidului de la granita cu Mexicul si deportarea imigrantilor ilegali.

De asemenea, Trump a mai vorbit si despre reufugiati, despre imigrantii musulmani si chiar si despre cei care vin cu o viza de munca.

Iata cateva declaratii ale lui Trump, din ultimele luni, despre imigrantii ilegali:

"Avem multi infractori care sunt imigranti ilegali. Vrem sa ii trimitem inapoi in tarile lor, tarile lor spun ca nu ii vor. In unele cazuri, acestia sunt criminali si lorzi ai drogurilor. Ii voi trimite cu forta in tarile lor. Sunt criminali si niste oameni foarte rai. Agentii de la Border Patrol, 16.500, au anuntat recent ca ma sustin si ma sustin pentru ca eu inteleg granita" - 9 octombrie 2016

"Avem cel putin 11 milioane de oameni care au venit ilegal. Ei vor pleca. Unii dintre ei se vor intoarce - cei mai buni - printr-un proces. Trebuie sa se intoarca legal. S-ar putea sa nu fie un proces rapid, dar cred ca asa este corect. Vor intra in rand cu ceilalti" - 25 februarie 2016

"In 2011, s-a raportat ca au fost 3 milioane de arestari care ar putea fi atribuite populatiei straine incarcerate, inclusiv zeci de mi de criminali violenti. Erau 351.000 de infractori imigranti ilegali in inchisorile noastre - acel numar nu include infractiunea trecerii granitelor noastre. Ne costa mai mult de un miliard de dolari pe an doar sa pastram acesti oameni in inchisoare" - 3 noiembrie 2015

"Eu sunt in favoarea sosirii legale a oamenilor in aceasta tara. In ce priveste vizele, daca avem nevoie de oamenii pe care ii au ei (alte tari - n.red.), este in regula. Acestia trebuie sa vina in aceasta tara legal. Avem o tara de legi. Este in regula daca ei vin, insa trebuie sa vina legal" - 28 octombrie 2015

Iata ce au anuntat universitatile din SUA privind studentii imigranti pe care Trump ar vrea sa-i deporteze

Iata si reactia tarilor care nu ii vor inapoi pe unii dintre cetatenii lor, ce ar putea fi deportati din SUA

De asemenea, pe site-ul oficial al lui Donald Trump, este trecut un plan in 10 pasi al noului presedinte american, in ce priveste imigratia, "pentru a pune America pe primul loc" - America first:

1. Sa incepem sa lucram la un zid fizic impenetrabil la granita sudica, in prima zi. Mexic va plati pentru zid.

2. Sa nu le mai dam drumul imigrantilor ilegali dupa ce ii prindem. Sub Administratia Trump, toti cei care sunt prinsi trecand granita ilegal vor fi retinuti pana cand sunt expulzati din tara.

3. Sa scoatem din tara infractorii straini in prima zi, in operatiuni comune cu autoritatile locale, statale si federale de aplicare a legii.

4. Sa terminam cu orasele sanctuar (localitati care adapostesc si protejeaza imigrantii care nu au documente legale - n.red.).

5. Vom tripla numarul de agenti ICE. Oricine intra in SUA ilegal face obiectul deportarii. Asta inseamna sa ai legi si sa ai o tara.

6. Sa suspendam emiterea de vize in orice loc unde nu poate avea loc o verificare adecvata.

7. Sa ne asiguram ca alte tari isi iau oamenii inapoi atunci cand le ordonam deportarea.

8. Sa ne asiguram ca este implementat in intregime un sistem biometric de urmarire a viselor de intrare-iesire, la porturile terestre, aeriene si maritime.

9. Sa oprim magnetul locurilor de munca si al beneficiilor. Multi imigranti vin in SUA ilegal in cautare de locuri de munca, chiar daca legea federala interzice angajarea de imigranti ilegali.

10. Sa reformam imigratia legala pentru a servi cel mai bine intereselor Americii si muncitorilor sai, pastrand nivelurile imigratiei in normele istorice.

Donald Trump ar putea insa pune anumite restrictii de calatorie si europenilor - iata ce a declarat recent

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Donald Trump imigranti, #Trump imigratie SUA, #Trump imigranti ilegali, #cifre imigranti SUA, #imigratie ilegala America, #Trump expulzare imigranti , #presedinte SUA