Cu Trump la Casa Alba, vin vremuri grele pentru Balcani - expert in relatii internationale

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 14:40
5404 citiri
Cu Trump la Casa Alba, vin vremuri grele pentru Balcani - expert in relatii internationale
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Zona Balcanilor nu reprezinta o prioritate pentru Statele Unite in comparatie cu gruparea Statul Islamic, Al Qaida, conflictul din Siria, Libia si situatia din Marea Chinei de Sud, desi ar fi o greseala ca administratia lui Donald Trump sa ignore aceasta regiune unde interferentele politice ale Rusiei creeaza probleme de mai multa vreme.

Asta a declarat profesorul de relatii internationale al Universitatii Johns Hopkins, Daniel Serwer, directorul Programului de Gestionare a Conflictelor.

Acesta crede ca, desi Rusia, considerata o amenintare de catre Statele Unite si NATO, creeaza probleme in tarile balcanice, la fel cum le creeaza si in tarile baltice, in Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, statele baltice par sa vina pe primul loc pe lista prioritatilor pe flancul estic, pentru ca sunt membre NATO.

"Ele trebuie aparate pentru ca Alianta trebuie sa-si mentina credibilitatea. Nu trebuie aparate doar de o invazie militara, ceea ce s-a intamplat practic in Crimeea (Ucraina) si ceea ce reprezinta un precedent pentru toata zona, ci si impotriva actiunilor subversive si a destabilizarii. Insa acest lucru nu trebuie sa ne faca sa uitam de alte parti ale zonei, unde Rusia creeaza instabilitate", a spus Serwer.

Europa, intre Putin si Trump: Ce alternativa la NATO au Romania si tarile din preajma Rusiei

Serwer spune ca toate interferentele din regiunea balcanilor duc la o destabilizare a zonei, mai ales ca tarile din Balcani se orienteaza catre Uniunea Europeana si NATO, iar Ucraina este una dintre punctele cheie de declansare a acestei destabilizari. Donald Trump a indicat de mai multe ori ca ar fi inclinat sa recunoasca anexarea Crimeii.

"Din punctul meu de vedere, ar declansa o catastrofa. (...) Daca exista o recunoastere a anexarii Crimeii, cred ca intreaga regiune va fi afectata, inclusiv Balcanii. Cel putin pentru o vreme. Exista inca oameni care isi doresc dezintegrarea Bosniei, ceea ce ar destabiliza puternic zona. Ar crea probleme si in Macedonia si Kosovo, unde problemele ar fi agravate in cazul unei recunoasteri a anexarii Crimeii", explica Serwer.

Tandemul Putin-Trump da frisoane tarilor est-europene

De asemenea, in conditiile unei concentrari a NATO in zona baltica si in conditiile in care Bulgaria nu a fost de acord cu o flota NATO la Marea Neagra pentru a nu-si strica relatiile cu Rusia, tarile din zona balcanica vor fi nevoite sa invete sa se apere singure, mai spune el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#profesor Johns Hopkins Trump Balcani, #Donald Trump Rusia Balcani, #Rusia interferente Balcani , #presedinte SUA