Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda Siria

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 16:37
11373 citiri
Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda Siria
Foto: Facebook/Donald Trump

Imaginile cutremuratoare cu victimele atacului chimic din Siria au jucat un rol important in decizia lui Donald Trump de a ataca regimul Bashar al-Assad.

Primul semn al schimbarii a venit miercuri dupa-amiaza, cand Donald Trump a aparut in gradina cu trandafiri a Casei Albe si a tinut un discurs. Cu doar o zi in urma fusese bombardat orasul sirian Khan Sheikhun, controlat de rebeli, potrivit The Guardian.

La prima vedere, acest atac parea a fi unul ca oricare altul, caci - nu-i asa? - razboiul civil de acolo dureaza deja de 6 ani. Dar iata ca nu a fost asa. Nici pe departe. Se pare ca racheta respectiva continea gaz sarin, o substanta care s-a raspandit si a omorat peste 80 de persoane - barbati, femei, copii.

Salvatorii care au ajuns primii la fata locului au dat peste un tablou groaznic: micuti care aveau convulsii si isi pierdeau constienta, bebelusi care murisera in patuturile lor si adulti care incercasera degeaba sa fuga din calea dezastrului. "Oriunde priveai in jur vedeai oameni morti", a povestit Abu al-Baraa, unul dintre salvatori.

Pana de curand, Administratia Trump a indicat ca prioritatile sale in Siria sunt lupta cu Statul Islamic si cu terorismul islamist. Nici vorba de inlaturarea de la putere a lui Assad, cu toate ca aliatii europeni cer acest lucru de ceva vreme.

Si mai e si Rusia in schema, caci Putin e si aliatul lui Assad, si teoretic destul de apropiat lui Trump.

Presedintele american nu parea sa fie in favoarea atacurilor militare. In 2013, el l-a criticat pe seful SUA de-atunci, Barack Obama, pentru interventiile in exterior si a sustinut la acea vreme ca cel ce ocupa fotoliul de la Casa Alba ar trebui sa se ingrijeasca sa repare tara lui. Mai mult, Trump a spus ca rebelii sunt la fel de rai ca cei din regimul Assad.

Dar incidentul recent din Siria i-a schimbat opinia. Pentagonul a inceput sa traseze planuri de atac, secretarul de Stat, Rex Tillerson, a dat semnale ca va lua masuri concrete, iar miercuri seara, principalii membrii ai echipei lui Trump ce se ocupa de problemele de securitate au avut o intrunire.

Joi, presedintele s-a intalnit cu Consiliul National de Securitate. Verdictul era clar: a avut loc un atac chimic in Siria derulat de regim. Oficialii i-au prezentat lui Trump trei optiuni, a pus multe intrebari si in final a decis sa ia in calcul doua planuri de actiune.

Saptamana ar fi trebuit sa fie altfel pentru Trump, caci liderul Chinei, Xi Jinping, se afla in SUA. Dar in loc sa discute despre comert si Coreea de Nord, atentia Casei Albe era in alta parte, in Siria si la posibilitatea ca SUA sa se implice.

Trump confirma ca a ordonat atacul din Siria si cere tuturor "natiunilor civilizate" sa actioneze

Ajuns in statiunea Mar-a-Lago, acolo unde erau programate discutiile cu partea chineza, Trump s-a ocupat si de altceva: s-a intalnit cu oficiali de top americani pe probleme de securitate, iar la finalul discutiilor cu ei, presedintele american a ales cel mai precaut plan de bataie: sa atace baza aeriana siriana Sharyat, dar nu inainte sa informeze autoritatile din Rusia de acest lucru, precum si aliatii occidentali.

De asemenea, e posibil ca Moscova sa fi anuntat la randul sau Damascul de ce urmau sa faca americanii.

In urma atacului cu rachete, baza a fost distrusa aproape in totalitate, iar 7 persoane au fost omorate. Sharyat a fost ales pentru ca de acolo ar fi decolat avioanele care au folosit armele de distrugere in masa asupra locuitorilor.

Astfel, joi noapte, Trump a explicat decizia sa surprinzatoare. El a precizat ca Assad, "un dictator", a sufocat viata oamenilor nevinovati. "Niciun copil al Domnului nu ar trebui sa treaca prin asa ceva", au fost cuvintele lui Trump, care a adaugat ca asa ceva nu ar fi trebuit sa se intample niciodata.

Ce urmeaza?

Discursul sau a fost unul de impact, insa nu a raspuns la cateva intrebari esentiale. Ce va urma? Vor mai fi si alte atacuri? Care sunt consecintele, atat pentru tarile din regiune, cat si pentru relatiile dintre SUA si Rusia?

Americanii sustin ca sunt gata de noi atacuri in Siria, dar de ce au crutat pista de pe care decoleaza avioanele lui Assad?

Atacul ordonat de Trump reprezinta o indepartare de politica lui Obama. Fostul presedinte american a preferat in loc sa actioneze cu forta militara sa se consulte cu aliatii si sa organizeze discutii multilaterale. Succesorul sau a trecut direct la fapte, fara a consulta pe nimeni, nici macar ONU ori Congresul.

Oficialii de la Casa Alba au precizat ca decizia a fost luata in baza unor argumente solide. Utilizarea armelor chimice in Siria ameninta stabilitatea in Orinetul Mijlociu, deci si interesele SUA, iar atacul a avut si ca scop protejarea populatiei fara aparare de atrocitatile regimului Assad.

Pentru Trump, insa, interventia in Siria a reprezentat o schimbare de paradigma. Dupa o perioada agitata la nivel intern, in care se tot vorbea de presupusele legaturi cu Moscova, acum situatia s-a schimbat. Trump nu a reusit pana acum sa convinga lumea ca nu are o relatie stransa cu Putin, iar acum a atacat principalul aliat al Rusiei in Orientul Mijlociu. Dar mai sunt si alte dedesubturi?

Sprijin

Doi dintre cei mai aprigi critici ai lui Trump, care i-au reprosat legaturile cu Rusia, senatorii republicani John McCain si Lindsey Graham, l-au laudat pentru indrazneala lui. Cu cateva ore inainte de atac, Hillary Clinton a spus ca SUA ar trebui sa intervina. Mai mult, Marea Britanie, Canada, Australia si Israelul si-au aratat sprijinul, la fel ca Turcia si Iordania.

In plus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca Assad e responsabil pentru ce s-a intamplat. Pana si Tim Farron, liderul liberal-democratilor, a fost de acord cu decizia lui Trump.

De la Moscova a venit o critica previzibila, autoritatile ruse precizand ca vor lua masuri pentru a spori apararea in Siria, pentru a preveni un alt atac al SUA. Dar oamenii lui Putin s-au ferit sa-l critice direct pe Trump.

SUA au bombardat Siria: Americanii au fost "la cativa centimetri" de un conflict cu rusii, spune Medvedev

Seful Dumei din Rusia avertizeaza: Ce fac americanii in Siria se poate intoarce impotriva tuturor tarilor europene

In schimb, au dat vina pe agentiile guvernamentale americane, care i-ar fi oferit liderului SUA informatii false.

In Siria, starea generala e de multumire ca regimul a fost pedepsit pentru atacul chimic. Insa chiar daca trecerea de la izolare la actiune a lui Trump a fost binevenita acolo, razboiul civil e pe departe de a se fi terminat.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Trump atac Siria , #presedinte SUA