Cum se va intoarce razboiul lui Donald Trump cu presa impotriva sa

Duminica, 26 Februarie 2017, ora 12:20
14910 citiri
Cum se va intoarce razboiul lui Donald Trump cu presa impotriva sa
Foto: Twitter/@POTUS

Deciziile lui Donald Trump din ultima perioada in ceea ce priveste presa arata ca Administratia sa este sub asediu, iar toate acestea se vor intoarce impotriva sa.

O spune Errol Louis, gazda emisiunii "Inside City Hall", un talk-show politic difuzat de postul NY1, intr-un editorial publicat pe site-ul CNN.

Este vorba, printre multe altele, despre deciza de vineri a Casei Albe de a interzice prezenta mai multor institutii de presa la o informare prezidentiala cu usile inchise, printre care CNN, New York Times, Buzzfeed, Politico si Los Angeles Times, dar si de anuntul de sambata al lui Trump, care a spus ca nu va participa la Dineul Corespondentilor de la Casa Alba, eveniment care, an de an, aduna sute de celebritati, politicieni si jurnalisti de seama.

In contextul in care Donald Trump a facut multe afirmatii publice false sau inselatoare, in ciuda evidentelor conflicte de interese si a legaturilor dubioase cu Rusia, Casa Alba a decis sa lanseze un atac total impotriva institutiilor de presa care au relatat in mod credibil despre greselile si slabiciunile Administratiei Prezidentiale.

Trump a mintit non-stop de cand e presedinte: Iata cate minciuni a spus in primele 33 de zile la Casa Alba

Presa se va alia

Ar trebui sa ne asteptam ca presa sa se alieze si sa lupte pentru dreptul publicului de a fi informat si sa scrie despre guvernare fara sa se teama de represalii din partea oficialilor, sustine Louis.

Associated Press si Time s-au retras de la informarea prezidentiala cand a devenit clar ca Trump incearca sa pedepseasca institutiile de presa care il deranjeaza.

Acest gest aduce aminte de un incident din 2009, cand Administratia Obama a incercat sa ingradeasca accesul Fox News la un interviu cu un oficial proaspat numit la Casa Alba, Kenneth Feinberg.

A venit o replica prompta de la sefii ABC, CBS, CNN si NBC, care au spus ca vor renunta si ei la interviurile planificare cu Feinberg daca nu este inclus si Fox News. Asa ca, probabil, solidaritatea profesionala intre jurnalisti isi va spune si acum cuvantul.

Atacurile lui Trump nu se vor opri in curand

Insa nu este de asteptat ca atacurile lui Trump la adresa presei sa se opreasca in curand, dupa cum a sugerat chiar el la o conferinta de vineri.

"Vreau sa stiti cu totii ca luptam impotriva stirilor false. (Jurnalistii - n.red.) au obligatia profesionala, ca membri ai presei, sa fie onesti. Insa, dupa cum s-a vazut in timpul intregii campanii, chiar si acum, stirile false nu spun adevarul", a declarat Donald Trump.

Este o varianta mai putin dura de a numi presa "gunoi", dupa cum a facut-o Trump in timpul campaniei sale prezidentiale.

Nici consilierul republicanului, Steve Bannon, nu a fost mai elegant. "Presei ar trebui sa ii fie rusine, sa taca din gura o perioada si doar sa asculte. Presa are integritate zero, inteligenta zero si nu depune niciun fel de efort", declara el recent pentru The Times.

Dupa cum stie orice reporter experimentat, acest tip de discurs, cu insulte inutile, este sunetul scos de politicieni atunci cand adevarul ii face sa se simta incoltiti si inconfortabil. Acest sunet, de fapt, este un semnal ca jurnalistii trebuie sa riposteze.

Si asa se va si intampla, noteaza Errol Louis. In Administratia Trump exista prea multe conflicte de interese financiare ca sa fie ignorate, iar eforturile Casei Albe de a ingradi libertatea jurnalistilor sa relateze despre implicarea Rusiei in alegeri este un motiv de a lua atitudine.

Casa Alba in mandatul lui Trump reprezinta un colos de subiecte pentru jurnalistii de investigatii, datorita faptului ca presedintele inventeaza aproape zilnic tot felul de lucruri si posteaza pe Twitter informatii false.

Institutiile de presa au obligatia sa atraga atentia publicului atunci cand Trump spune minciuni, iar aici incepe conflictul.

Minciunile lui Trump au iesit la iveala

De exemplu, dupa ce Trump a spus ca si-a pierdut sute de prieteni in atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, jurnalistul Mike Daly l-a rugat sa numeasca unul singur, insa nu a primit un raspuns nici pana in ziua de astazi.

Trump a mai sustinut ca in acea zi tragica a vazut mii de musulmani sarbatorind pe strada, insa si acest lucru s-a dovedit a fi fals.

Presedintele a mai spus ca serviciile de informatii habar nu au cine s-a aflat in spatele atacurilor informatice din timpul campaniei prezidentiale, intr-un moment in care acestea stiau foarte bine ca Rusia a fost de vina. Ca sa nu mai vorbim de asa-zisul atac terorist din Suedia si cate si mai cate.

Personalul de la Casa Alba, prea las sa il dezvete pe Trump de obiceiul de a inventa lucruri, este ocupat sa lamureasca afirmatiile confuze ale presedintelui si sa porneasca lupte de necastigat cu organizatiile de presa.

Este o munca ce nu poate da rezultate, dar care le va oferi jurnalistilor nenumarate ocazii de a spune o poveste veche intr-o varianta moderna. Va fi ca in "Hainele cele noi ale imparatului" cand, mai devreme sau mai tarziu, oamenii vor afla adevarul, conchide Louis.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Trump razboi presa, #Trump jurnalisti riposeaza, #minciuni Trump , #presedinte SUA