Daca Donald Trump infiinteaza registrul musulmanilor, un lider al evreilor din SUA spune ca se va inscrie si el

Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 16:51
7173 citiri
Daca Donald Trump infiinteaza registrul musulmanilor, un lider al evreilor din SUA spune ca se va inscrie si el
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un proemient aparator al drepturilor evreilor in SUA a declarat ca, daca Donald Trump va face ce a promis, adica sa infiinteze o baza de date cu cetatenii musulmani, atunci se va inscrie si el in acel registru.

"Avem vie in memorie amintirea dureroasa a zilelor in care noi insine eram identificati, inregistrati si marcati", a explicat Jonathan Greenblatt, director al Ligii Antidefaimare, citat de The Independent.

Presedintele ales al SUA a anuntat in timpul campaniei electorale ca, daca va castiga, va pune la punct un sistem de "urmarire a musulmanilor".

Jonathan Greenblatt condamna acest proiect.

"Ziua in care va fi creat registrul pentru musulmani va fi ziua in care ma voi inregistra ca musulman datorita credintei mele, datorita angajamentului meu de a pastra valorile americane, pentru ca eu vreau ca aceasta tara sa ramana la fel de mareata cum a fost intotdeauna", a explicat el intr-o declaratie data pentru AFP.

Donald Trump a promovat ideea unui registru al musulmanilor de mai multe ori in ultimul an. De exemplu, intrebat in noiembrie 2015 daca acest proiect chiar va fi pus in aplicare in cazul in care el va ajunge la Casa Alba, Donald Trump a raspuns: "Oh, cu siguranta il voi implementa, absolut!".

Iar mai tarziu, cand a fost intrebat daca acest registru nu va semana cu cel deschis de nazisti in Germania impotriva evreilor, Trump a raspuns sec: "Asta spuneti-mi voi mie".

Dupa castigarea alegerilor, miliardarul si-a retras o parte dintre promisiunile scandaloase, iar intr-o declaratie oficiala a sustinut ca nu a pledat niciodata pentru vreun sistem de urmarire a persoanelor pe baza religiei lor.

Dar cativa dintre cei mai importanti sustinatori ai lui au readus subiectul in atentie in aceasta saptamana.

Jonathan Greenblatt, care a lucrat anterior la Casa Alba in calitate de asistent special al presedintelui Barack Obama, a criticat si decizia lui Donald Trump de a-l alege pe Stephen Bannon ca strateg sef, acesta fiind cunoscut ca rasist si antisemit.

Nu este pentru prima oara cand comunitatea evreiasca din SUA se pronunta public impotriva lui Donald Trump de la alegerea acestuia ca presedinte. Sute de elevi au semnat o petitie in care ii cheama pe americani sa fie "solidari si sa se mobilizeze" in acest sens.

Si retelele de socializare au reactionat vehement impotriva infiintarii unui registru al musulmanilor, comentariile fiind postate pe Twitter cu hashtagul #IwillRegister.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#registru musulmani Trump evrei , #presedinte SUA
Comentarii