De ce a prins atat de bine discursul lui Trump si ce se va intampla cu Partidul Republican

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 06:20
15304 citiri
De ce a prins atat de bine discursul lui Trump si ce se va intampla cu Partidul Republican
Foto: Facebook / Donald Trump

Donald Trump a castigat alegerile din SUA pentru ca a exprimat public nemultumirile unui larg segment din populatie, cel care a avut de suferit din cauza globalizarii sau excesului de corectitudine politica, spun analistii. Ce impact va avea acesta victorie neasteptata asupra celor doua mari partide din SUA?

Politologul Ioan Stanomir spune ca politicienii americani trebuie sa inteleaga mesajul transmis de electorat si nu sa il stigmatizeze pentru felul in care a votat.

"Dincolo de derapajele populiste ale lui Donald Trump, dincolo de vulgaritatea discursului si de modalitatea profund discutabila in care mesajul sau a fost transmis, exista un nivel de nemultumire al unui segment din electoratul american, iar acest tip de nemultumire a gasit in Donald Trump un vehicul de exprimare.

Politicile populiste sunt indiscutabil mult mai bine adaptate unui asemenea tip de context, dar cred ca politicienii democratici au obligatia de a intelege ratiunile care duc la aparitia unor asemenea pozitionari electorale. Direct spus, principala noastra provocare nu este atat sa condamnam electoratul, ceea ce se poate face, cat sa il intelegem, pentru a corecta prin politici publice situatiile care genereaza astfel de comportamente electorale", a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

Acesta a reamintit ca Hillary Clinton i-a stigmatizat pe votantii lui Donald Trump, ceea ce i-a adus esecul.

"Eu cred ca in SUA momentul este unul important pentru ca ambele partide (Democrat si Republican, n.red.) trebuie sa faca un efort sincer si autentic de depasire a teribilelelor momente tensionate din campania electorala.

Politicile populiste castiga in momentul in care politicile mainstream esueaza.

Iar populismul american nu a aparut odata cu Donald Trump, el este ultimul lui avatar istoric. Ceea ce i-a nemultumit pe alegatori este, probabil, in viziunea lor directia tarii, excesul de corectitudine politica perceput de unii, dezinteresul fata de anumite zone industriale aflate in recesiune. Este greu de spus care dintre acesti factori a jucat rolul decisiv, dar Donald Trump a fost catalizatorul acestui proces cu consecinte insemnate, greu de estimat acum", a mai declarat Ioan Stanomir.

Intrebat daca Donald Trump va fi "domesticit" de partid sau, dimpotriva, viitorul presedinte va radicaliza Partidul Republican, Ioan Stanomir si-a exprimat speranta ca, bazandu-se pe majoritatea pe care o detine de acum in ambele camere ale Congresului, "Partidul Republican va sti sa pastreze administratia Trump pe o linie decenta, corecta si fidela principiilor conservatoare".

Vezi care a fost profilul votantilor lui Donald Trump.

Barbu Mateescu: Trump a prins foarte bine pe "Rust Belt". Epoca republicanilor pro-business s-a incheiat

Si sociologul Barbu Mateescu a remarcat faptul ca mesajele transmise in campanie de Donald Trump au prins foarte bine la "oamenii in varsta" si la segmentul de populatie care a avut de pierdut din cauza globalizarii.

"La nivelul SUA el a luat mai putine voturi decat Hillary Clinton, dar asta nu conteaza in sistemul lor electoral. Trump a prins foarte bine intr-o zona care se cheama 'Rust Belt', centura de rugina. Sunt zonele care au fost industriale acum 20-40 de ani si care intre timp au avut de suferit din cauza globalizarii.

El a reusit sa mobilizeze destul de multi oameni care erau furiosi pe aceasta stare de fapt. O cincime din oamenii din aceste zone care l-au votat nici macar nu aveau incredere in el. Deci nu sunt fani ai lui neconditionat, dar sunt oameni care au vrut sa dea un semnal foarte puternic de antipatie fata de ceea ce se intampla. Scena politica, electorala era de asa natura ca odata cu victoria in aceste zone el a reusit sa obtina si 'victoria la puncte', cea care conteaza", a explicat Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca echipa de campanie a lui Hillary Clinton nu a stiut aceste lucruri sau nu le-a putut contracara, sociologul ne-a spus ca democratii nu au avut ce face.

"10% dintre votantii lui Trump din aceste state cheie s-au hotarat in ultimele zile, deci nu in ultima saptamana sau in ultima luna", a subliniat acesta.

L-am intrebat pe Barbu Mateescu daca putem spune ca victoria lui Donald Trump este una a populismului, a politicilor anti-imigranti si a unei alte viziuni in politica externa, iar acesta a subliniat faptul ca "rezultatul ne spune ca o parte considerabila a SUA are nevoie de protectionism economic".

"Sunt foarte multi americani care au avut de pierdut din globalizare si vocea lor s-a auzit acum foarte puternic", a adaugat sociologul.

Intrebat daca Partidul Republican le poate oferi acest protectionism, nu Partidul Democrat, asa cum ar fi de asteptat, Barbu Mateescu a subliniat impactul pe care victoria lui Trump il va avea asupra celor doua mari partide din SUA.

"Nu ii vad bine pe cei care apartineau paradigmei clasice a Partidului Republican, asa cum era el pana la Donald Trump - un partid pro-business. Aceasta epoca s-a incheiat. Cred ca s-ar putea ca in anii urmatori, incepand chiar cu aceste alegeri, sa vedem o realiniere. Republicanii sa fie mai degraba asemanatori cu PSD-ul de la noi, adica un partid conservator din punct de vedere social si de stanga pe politici economice.

Si nu este exclus ca democratii sa devina un partid foarte deschis in planul valorilor culturale si in tratamentul minoritatilor, dar si ceva mai pro-business. Dar aici lucrurile se complica, e posibil ca si la democrati sa fie schimbari pe care nu le putem intui acum, scenariile sunt multe. Dar in Partidul Republican schimbarea are loc acum, pentru ca oamenii se ajusteaza la victoria lui Donald Trump", a mai comentat acesta.

Pe de alta parte insa, este greu de anticipat daca Trump va reusi sa schimbe partidul sau, dimpotriva, partidul il va "cuminti" pe el, spune sociologul.

"Ca sa preia administratia din SUA, presedintele fiind acolo si echivalentul premierului de la noi are nevoie de zeci de mii de oameni. Si partidele mari au acesti zeci de mii de oameni care sunt foarte bine pregatiti. Trump nu are zeci de mii de oameni ai lui, de aceea orice fel de scenariu este posibil - de la a convinge Partidul Republican si pe acesti reprezentanti ai lui sa mearga pe o linie coerenta cu ceea ce a spus in campanie, pana la scenariul diametral opus, in care el devine un presedinte foarte, foarte pasiv, bland, eventual cu niste declaratii socante din cand in cand, dar fara actiuni propriu-zise. Totul este posibil acum", a afirmat Barbu Mateescu.

Donald Trump a fost ales presedinte al SUA, obtinand o victorie la scor la numarul de electori, in conditiile in care Hillary Clinton a castigat votul popular.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare de felicitare lui Donald Trump.

Citeste si alte reactii exprimate de politicieni si lideri de opinie de la Bucuresti si vezi cum au primit vestea liderii internationali.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Trump votanti, #Trump presedinte SUA , #presedinte SUA