Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce ipocrizia lui Donald Trump este buna pentru America

Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 20:54
14262 citiri
De ce ipocrizia lui Donald Trump este buna pentru America
Foto: Facebook/Donald Trump

Promisiunile lui Donald Trump din campania electorala au inceput sa se dizolve in realitatea dura, multe dintre ele s-au transformat intr-un fel sau altul - au fost modificate, moderate, limitate, chiar abandonate sau pur si simplu impinse intr-un viitor indepartat.

Zidul de la granita cu Mexicul nu va acoperi toata frontiera. Nu se va renunta la intreg sistemul Obamacare. Nu vor fi deportati toti imigrantii ilegali, cel putin nu in viitorul apropiat. Nu va fi anulat cu totul acordul nuclear cu Iranul. Hillary Clinton nu va fi trimisa dupa gratii.

Toate acestea i-au facut pe multi sa-l acuze pe Trump de ipocrizie. Pentru binele natiunii americane, sa speram ca asa este, scrie jurnalistul Michael Gerson, intr-un editorial publicat de Washington Post.

Ipocrizia a fost intotdeauna un viciu complicat. Este cea mai usoara si cea mai frecventa acuzatie folosita in politica, sustine autorul articolului.

Multi dintre noi au o reactie profunda cand aud ca un procuror merge la prostituate sau ca un judecator ia mita. Insa ar trebui sa avem grija cum definim ipocrizia. Cine nu este ipocrit? Analistul politic britanic David Runciman spune ca ipocrizia inseamna "o consecventa pe care cineva nu o poate sustine, o loialitate pe care nu o are, o identitate pe care nu o detine".

Poti afisa o expresie falsa si o atitudine manierata in fata unei persoane pe care o dispretuiesti in secret. Deseori, ipocrizia este prezenta in negocierile politice si diplomatice, care in general incep cu solicitari vehemente, dar care sunt diminuate pe parcurs, in incercarea de a ajunge la un compromis.

Ipocrizia poate veni sub forma simplului fapt ca te-ai razgandit in lumina unor noi circumstante, asa cum a facut presedintele George W. Bush cand si-a incalcat promisiunea de a nu introduce noi taxe.

Intr-un fel, ipocrizia este inevitabila si necesara. Daca oamenii ar urma mereu idealuri precum onestitatea, loialitatea si compasiunea, toate acestea nu ar mai fi idealuri.

Sa fii o persoana morala este o lupta in care multi esueaza in mod repetat, devenind ipocriti in fiecare dintre aceste momente. O societate corecta si pasnica depinde de ipocritii care refuza sa renunte la idealurile pe care totusi le tradeaza uneori, scrie Gerson.

Problema cu ipocrizia politica

Problema cu ipocrizia este cand aceasta vine sub o anumita forma politica - folosirea constienta a unei masti pentru a pacali publicul si a obtine beneficii politice. Multi recunosc ca acest tip de ipocrizie este in general daunator pentru democratie.

Donald Trump sustine ca este singurul om cinstit intr-o lume plina de falsitate. Insa e cale lunga pana la asa ceva, subliniaza editorialistul.

Unii dintre cei mai vehementi sustinatori ai lui Trump par sa isi insuseasca cinismul lui. Declaratiile despre fortarea mexicanilor sa plateasca pentru zid au fost "un instrument grozav de campanie", potrivit politicianului republican Newt Gingrich.

Insa realizatorul TV Rush Limbaugh, un alt sustinator al lui Trump, a spus ca nu s-a asteptat niciodata ca presedintele ales al SUA chiar sa ridice zidul.

Iar in acest caz autorul articolului este de acord cu Gingrich si Limbaugh. Trump este un caz special, in care ar trebui sa se renunte la criticile obisnuite la adresa ipocriziei politice. De fiecare data cand obiectivele lui Trump sunt modificate pentru a se potrivi mai bine realitatii, chiar si cei mai aprigi critici ai sai au motive sa aplaude.

In mai multe privinte, sinceritatea intentiilor actuale ale lui Trump sau cinismul intentiilor din trecut nu ar trebui sa conteze. Daca Trump, care initial a sugerat ca ii sustine pe nationalisti, acum condamna miscarea extremista alt-right din SUA (care are membri neonazisti si militanti pentru suprematia albilor), cu atat mai bine. Daca Trump, dupa ce a promis un razboi comercial cu China, acum se mai gandeste, este spre binele comun.

Asta inseamna ca americanii ar trebui sa se bucure ca presedintele ales a fost doar ipocrit si nu vrea cu orice pret sa-si duca la indeplinire promisiunile controversate.

Analistul politic recunoaste ca este un lucru ciudat sa te bucuri pentru cinism. Insa in aceasta noua si ciudata era politica, "ipocrizia este cea mai buna speranta a noastra".

Ziare.com va invita la dezbatere. Cat credeti ca este ipocrizie si cat manipulare in promisiunile politice si programele electorale ale candidatilor nostri la parlamentare?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Donald Trump ipocrit, #Donald Trump ipocrizie, #Donald Trump razgandit, #Donald Trump promisiuni , #presedinte SUA