De ce nu ne putem abtine sa-l urmarim pe Trump. Strategiile unui presedinte obsedat de audienta

Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 14:17
5518 citiri
De ce nu ne putem abtine sa-l urmarim pe Trump. Strategiile unui presedinte obsedat de audienta
Foto: Facebook/Donald Trump

Cand americanii s-au adunat in jurul mesei de Ziua Recunostintei, anul acesta, o persoana era in gandurile si pe buzele tuturor. In multe dintre familiile americane spiritele s-au incins pe marginea discutiilor legate de presedinte. In restul familiilor, subiectul Trump si al politicii, in general, a fost unul inchis, interzis, pentru armonia tuturor mesenilor.

Niciuna dintre aceste situatii nu este surprinzatoare, dat fiind faptul ca Trump pare sa fie peste tot. Se vorbeste constant despre el, lumea se gandeste constant la el, urmarindu-i non-stop fiecare miscare. Contul sau de Twitter a devenit o obsesie nationala, arata CNN.

Spre deosebire de oricare presedinte din istoria recenta a SUA, Trump atrage atentia natiunii asa cum ar reusi sa o faca doar un nume foarte greu de la Hollywood. Este starul celui mai urmarit reality-show, unul care se desfasoara live in Biroul Oval. Actiunea e alerta, plina de neprevazut, asa cum nu s-a intamplat vreodata in zeci de ani. Toata America si nu numai asteapta sa vada cine e urmatorul care intra in dizgratie si ce nebunie va mai aduce episodul viitor.

Dar de ce e asa de dificil, imposibil, sa nu fii atent tot timpul la Trump? Ceea ce se intampla paradoxal in conditiile in care Trump "se bucura" de cea mai mica popularitate dintre toti presedintii din istoria moderna a Americii. E clar ca succesul sau nu are de-a face cu iubirea americanilor.

Strategiile presedintelui vedeta de televiziune

Exista insa cateva elemente ce ar putea explica cum de Trump atrage ca un magnet intreaga atentie, chiar daca multi si-ar dori sa intoarca privirea, remarca sursa.

E scandalos tocmai pentru a atrage atentia. Foloseste in mod constant un limbaj nepotrivit pentru un presedinte si se lanseaza in atacuri impotriva unor persoane care nu ar trebui sa fie tinte pentru un presedinte.

Nu se fereste sa minta, asa cum a facut-o vineri, sustine CNN, amintind de o postare a presedintelui, in care acesta a afirmat ca fost sunat de Time, care i-a spus ca probabil va fi desemnat "Persoana anului 2017", dar ca va trebui sa fie de acord cu un amplu interviu si cu o sedinta foto. "Am spus pas, multumesc oricum", a mai scris presedintele pe Twitter.

Replica din partea revistei a fost imediata, aceasta aratand ca nu procedeaza niciodata asa, ca nu obisnuieste sa anunte pe nicio cale cine va fi persoana care primeste titlul, pana in 6 decembrie.

Apoi, lui Trump nu-i pasa de eticheta sau de limite. Foloseste apelative copilaresti, prostesti pe alocuri, pentru a-si descrie rivalii sau pe liderii straini. Pe Kim Jong un l-a numit nu demult "om-racheta".

Isi petrece weekend-urile in complexurile Trump, facandu-le astfel publicitate gratuit. E criticat pentru asta, insa nu-i pasa.

Nu se sfieste sa faca glume (proaste) la adresa copiilor si nu numai. S-a intamplat de Halloween, cand un grup de copii ai jurnalistilor a vizitat Biroul Oval. "Nu pot sa cred ca jurnalistii au copii asa frumosi", a spus el. "Cum au reusit oamenii din mass-media sa faca asa ceva nu stiu", a continuat el.

"Stiti cine sunt ei? Reprezinta presa prietenoasa", a mai spus Trump, incheind cu o alta replica menita sa faca valuri: "Veti creste si veti fi ca parintii vostri? Mmm, nu raspundeti".

Apoi, Trump nu pierde nicio ocazie de a merge intr-un loc, de a multumi cuiva, in numele Americii, statului, fara a se pune pe el in prim plan. Iar exemplele sunt prea multe in acest sens.

Nu in ultimul rand, sprijina oameni de morala indoielnica sau care se confrunta cu acuzatii publice, asa cum e Roy Moore, candidatul republican pentru postul de senator de Alabama, acuzat de nenumarate femei de hartuire sexuala si chiar acte mai grave.

Trump a luat si multe decizii putin spus controversate. A pus capat programului DACA, instituit sub fostul presedinte Barack Obama, care le permitea imigrantilor ajunsi in tara ca minori sa nu fie expulzati din SUA, a interzis intrarea in tara a cetatenilor din sase state musulmane (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen) a ordonat armatei sa nu mai recruteze in randurile sale persoane transgender - acestea fiind doar cateva dintre masurile luate.

"Nu putem sa nu ne oprim sa il privim pe Trump pentru ca si el ne priveste", arata CNN, argumentand ca presedintele pare sa aiba non-stop televizorul aprins.

Nu doar ca priveste tot ce se intampla acolo, insa raspunde si ia parte la stiri, devenind parte din poveste.

Presedintele american s-a inconjurat intotdeauna de oameni care par personaje din emisiuni sau seriale de televiziune: Michael Flynn, fost consilier al lui Trump, sau Paul Manafort, fost sef de campanie a lui Trump. Acorda credit mare unor membri ai familiei care au "zero experienta de guvernare", asa cum sunt Donald Trump Jr. ori Jared Kushner, ginerele sau. Astfel, intrigile in jurul administratiei Trump sunt la ordinea zilei. Asta nu s-ar fi intamplat daca nu facea astfel de alegeri si s-ar fi inconjurat de profesionisti.

Iar exemplele continua cu Steve Bannon, fost strateg sef al campaniei prezidentiale a lui Trump, care in trecut a condus un site de stiri de extrema dreapta (unde de altfel s-a si intors dupa ce a fost demis de Trump) sau cu Kellyanne Conway, numita si "sexy-consiliera" lui Trump.

Trump nu s-a sfiit sa aduca in posturi inalte chiar foste staruri de reality-show. E vorba despre Omarosa Manigault, concurenta la "Apprentice", care a devenit asistenta a presedintelui si director de comunicare al biroului pentru afaceri interguvernamentale.

Si, cel mai important, mai arata CNN, americanii nu se pot abtine sa stea cu ochii pe presedinte mai cu seama ca nu e vorba despre un reality-show propriu zis. Cu fiecare mesaj pe Twitter sau ordin semnat de Trump, natiunii i se aminteste ca e vorba despre masuri reale, izvorate din haos. Iar ceea ce ar putea urma ingrozeste pe toata lumea: razboi nuclear sau posibilitatea ca milioane de americani sa ramana fara asigurari de sanatate.

"Il privim pe Trump nu pentru intrigi, ci de teama. O parte a publicului il priveste pe Trump pentru ca simte ca trebuie sa fie pregatita sa reactioneze atunci cand va fi necesar", mai scrie CNN. Iar "spectacolul nu se termina curand", din moment ce "Trump este obsedat de ratinguri, care vin ca o masura a succesului".

"Se va asigura ca ratingurile nu coboara", mai scrie CNN, mentionand ca "Pentru Trump asta e tot ce conteaza".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Trump audiente, #Trump rating, #Trump controverse, #analiza vizibilitate Trump, #Donald Trump carisma, #Trump popularitate, #Trump masuri controversate , #presedinte SUA