Destituirea lui Trump, votata de Comisia Juridica din Camera Reprezentantilor: Care sunt pasii urmatori

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 18:17
8037 citiri
Destituirea lui Trump, votata de Comisia Juridica din Camera Reprezentantilor: Care sunt pasii urmatori
Foto: Facebook / Donald Trump

Comisia Juridica din Camera Reprezentantilor a SUA a votat vineri favorabil cele doua capete de acuzare impotriva presedintelui republican Donald Trump in cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare si destituire), respectiv abuz de putere si obstructionarea Congresului.

Odata indeplinita aceasta etapa in Comisia Juridica, dominata de democrati, urmeaza ca saptamana viitoarea plenul Camerei Reprezentantilor sa se pronunte prin vot asupra destituirii lui Trump, informeaza Reuters.

In cazul unui vot favorabil, ceea ce se intrevede, data fiind majoritatea democrata din Camera, ultimul cuvant in procesul politic impotriva lui Trump il va avea Senatul, unde insa republicanii acestuia au majoritate.

Conform democratilor, care au initiat procedura de impeachment (destituire si punere sub acuzare) impotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat in interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigatie in care era vizat si Hunter Biden, fiul fostului vicepresedinte democrat Joe Biden, acesta din urma fiind cel mai probabil contracandidat al sau la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat incepand din 2014 pentru compania ucraineana din sectorul gazelor Burisma. Aceasta societate a fost la acea vreme tinta unei anchete conduse de un procuror a carui demitere a fost ceruta atunci Kievului de catre Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror in lupta impotriva coruptiei. Dar Trump crede ca motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigatia condusa de procurorul ucrainean impotriva fiului vicepresedintelui Joe Biden si i-a sugerat intr-o convorbire telefonica actualului presedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, sa actioneze in privinta acelei anchete.

In opinia democratilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru ca ar fi conditionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina si o primire a presedintelui Zelenski la Casa Alba de reluarea investigarii fiului lui Biden, iar acuzatia de ''obstructionare a Congresului'' ar rezulta din incercarile liderului de la Casa Alba de a impiedica investigarea acestui scandal prin instructiuni date unor actuali si fosti membri ai administratiei americane de a nu coopera in ancheta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vot comisie juridica destituire Trump, #vot Camera Reprezentantilor destituire Trump , #presedinte SUA