Dupa ce a pus Suedia pe jar ca a fost tinta unui atac terorist, Trump spune ca a vorbit din ce a vazut la Tv

Luni, 20 Februarie 2017, ora 07:28
14602 citiri
Dupa ce a pus Suedia pe jar ca a fost tinta unui atac terorist, Trump spune ca a vorbit din ce a vazut la Tv
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele american Donald Trump a incercat sa explice, duminica, de ce a evocat un incident de securitate in Suedia care nu a avut, de fapt, loc, spunand ca si-a luat informatiile de la televizor.

Trump a scris pe Twitter ca si-a luat informatiile dintr-un material publicat de Fox News, dar nu a spus cand.

"Declaratia mea privind ce se intampla in Suedia a facut referire la un material publicat de @FoxNews privind imigrantii & Suedia", a scrie liderul de la Casa Alba pe Twitter.

Este posibil sa se fi referit la o emisiune difuzata vineri seara de postul conservator de televiziune, care analiza legatura dintre refugiati si infractiuni in tara nordica. Potrivit emisiunii, numarul cazurilor de violenta armata si violuri a crescut de cand Suedia si-a deschis portile pentru solicitanti de azil, in 2013.

Desi presedintele a spus clar, intr-un discurs rostit sambata in Florida, "ce s-a intamplat aseara (vineri - n.r.) in Suedia", purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a dat asigurari ca seful statului a vorbit despre cresterea numarului de infractiuni si despre incidente recente in general, nu despre o problema anume.

Declaratiile lui Donald Trump au venit la numai cateva saptamani dupa ce unul dintre consilierii sau, Kellyanne Conway, a evocat un atac inexistent numit "masacrul de la Bowling Green".

Dupa ce a anuntat ca Presedintia SUA intentioneaza sa isi reia eforturile pentru a restrictiona imigratia, Trump a evocat, in discursul de sambata, o serie de tari si orase europene care, potrivit lui, demonstreaza pericolele primirii de imigranti, in special de refugiati.

"Priviti ce se intampla in Germania, priviti ce s-a intamplat azi-noapte in Suedia", a spus Trump multimii stranse intr-un hangar de pe aeroportul international Orlando Melbourne. "Suedia. Cine ar fi crezut acest lucru? Suedia", a adaugat el. "Au preluat un numar mare (de imigranti - n.r.). Au probleme cum nu au crezut vreodata posibil", a subliniat liderul de la Casa Alba.

Declaratiile ulterioare ale lui Trump au demonstrat ca acesta se refera la orasele europene care s-au confruntat cu atacuri teroriste in ultimii doi ani.

"Uitati-va la ce se intampla la Bruxelles. Uitati-va la ce se intampla in toata lumea. Uitati-va la Nisa. Uitati-va la Paris", a afirmat el.

Suedia cere explicatii oficiale SUA dupa ce Trump a spus ca un incident terorist a avut loc in tara nordica

Suedia, care are o populatie de circa 9,5 milioane de oameni, a acceptat aproape 200.000 de refugiati in timpul crizei migrantilor din 2015. Politica generoasa s-a dovedit controversata si a facut din Suedia tara europeana care a acceptat cei mai multi refugiati pe cap de locuitor. Majoritatea migrantilor acceptati provin din Siria, Afganistan si Irak, tari aflate in razboi.

Tara nu s-a confruntat cu fapte de terorism, desi are cel mai mare numar de combatanti ai organizatiei Stat Islamic pe cap de locuitor. Intre 140 si 300 de oameni au fugit in Siria si Irak, dupa care s-au intors, astfel ca autoritatile se confrunta cu problema reintegrarii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Donald Trump atac terorist Suedia, #Trump Fox News atac terorist Suedia , #presedinte SUA