Esecul lui Trump la Charlottesville

Luni, 14 August 2017, ora 18:42
5612 citiri
Esecul lui Trump la Charlottesville
Foto: Arhiva Hepta.ro

Nici vorba de marea America! Incidentele de la Charlottesville arata ca tot ce a realizat Trump in SUA a fost sa semene ura. Dreapta extrema din America murdareste mostenirea democratica a tarii, acuza Jefferson Chase.

Mi-am facut doctoratul la Universitatea Virginia si obisnuiam sa citesc carti pe locul unde vinerea trecuta s-a desfasurat un mars cu torte pe model Ku Klux Klan, garnisit cu sloganuri rasiste si naziste. Iar acum, morti si raniti la o demonstratie a ultraconservatorilor, la Charlottesville.

Scenele au avut loc in mijlocul campusului de la Universitatea Virginia, un loc pe care oamenii de acolo il numesc simplu pajistea. Universitatea a fost intemeiata de Thomas Jefferson - unul din autorii principali ai Declaratiei de Independenta si al treilea presedinte al SUA.

"Mister Jefferson", asa cum oamenii din Charlottesville inca il numesc pe patronul universitatii si al orasului, a fost o personalitate complexa. A fost un proprietar de sclavi, care credea ca sclavia este un rau temporar necesar. Si totusi a scris cuvintele: "Toti oamenii se nasc egali".

Asa ca mi s-a intors stomacul pe dos sa vad cum cuvintele sale sunt calcate in picioare de niste indivizi fara urma de vreo complexitate moral-intelectuala, de fanatici care se descarca, nici ei nu stiu exact de ce, pe cei care sunt diferiti de ei. Suna cumva asemanator cu 9/11?

In apararea democratiei cu steaguri naziste?

"Noi in America nu avem guvern al majoritatii", a scris odata Jefferson. "Avem guvernul majoritatii care participa". Dar acest drept nu pare sa mai existe acum in America. Incidentele de la Charlottesville sunt un alt exemplu al dorintei aripii drepte de a ignora voia majoritatii.

Ce i-a motivat pe oameni din afara Charlottesville sa vina in oras sa apere chipurile democratia cu steaguri naziste si, intr-unul din cazuri, sa intre cu masina intr-un grup de contrademonstranti, omorand o femeie?

Raspunsul: decizia guvernului local ales democratic din Charlottesville, sustinut de marea majoritate a rezidentilor, de a inlatura o statuie a generalului Confederatiei Robert E. Lee. Adevaratul mesaj al Unite the Right nu este, asa cum pretinde: "Nu ne veti inlocui", ci mai degraba: "Vom inlocui majoritatea".

Cum de a ajuns America atat de jos? Nu ai nevoie de un doctorat la Universitatea Virginia sa raspunzi la aceasta intrebare. Timp de sapte luni, un presedinte ales impotriva dorintei majoritatii participante, a aplicat un model al unei Americi noi, mai putin inteligente, mai bigote - si asta in mesaje stupide de 140 de caractere pe Twitter. The Donald le-a aratat capetelor seci cum se face treaba - si asta zi dupa zi.

Si nu este de mirare ca presedintele s-a codit mereu sa dea un raspuns serios sustinatorilor suprematiei albe, in ciuda retoricii sale agresive, de genul "focului si furiei". Echipa care ii pregateste discursurile nu vrea in ruptul capului sa supere dreapta rasista care a decis victoria lui Trump prin marii electori. Iar asta le da apa la moara celor prosti. Trump a readus ura in America.

"Daca o natiune se asteapta sa fie si ignoranta si libera, intr-un stat civilizat, inseamna ca asteapta ceva ce nu a existat si nici nu va exista vreodata", a scris Jefferson. Sau in cuvinte mai pe intelesul lui Trump: ai dvs sunt batausii, ale dvs sunt steagurile naziste, domnule presedinte. Acestia sunt oamenii dvs. Asa cum a spus rasistul David Duke la Charlottesville: "Noi vom implini promisiunile lui Donald Trump". Foarte trist. Pana si conservatori din aripa dura, ca Paul Ryan si Orrin Hatch, au criticat reactia lui Trump fata de Charlottesville si au condamnat explicit extremismul de dreapta.

Dar cuvintele sunt una, faptele sunt alta.

Deci asta e intrebarea pentru deputatul Ryan, senatorul Hatch si restul de congresmeni republicani: ce aveti de gand sa faceti de acum incolo? Veti apara traditiile democratice ale Americii sau il veti servi pe noul stapan?

"Daca Dumnezeu este drept, tremur pentru tara mea", a marturisit odata Jefferson. Mi-a fost greu sa nu ma gandesc la aceste cuvinte atunci cand am vazut cum ofiterii de politie au refuzat sa intervina la ciocnirile care aveau loc pe strazile de langa una din cele mai venerabile universitati americane, un loc drag pentru mine.

Pe de alta parte, i-am admirat pe contrademonstranti, pe primarul din Charlottesville, Michael Signer, si pe guvernatorul de Virginia, Terry McAuliffe, pentru ca s-au opus marsului celor care se cred rasa superioara.

E timpul ca exemplul lor sa fie urmat de toti cei carora le mai pasa de America. Asa cum stau lucrurile acum, Mister Jefferson se intoarce in mormant.

Jefferson Chase

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#manifestatii Charlottesville , #presedinte SUA