Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Este Donald Trump in pericol de a fi destituit?

Vineri, 12 Mai 2017, ora 12:45
6344 citiri
Este Donald Trump in pericol de a fi destituit?
Foto:Facebook/James B Comey

Dupa demiterea directorului FBI Comey, tot mai multe voci cer in SUA demararea procedurii de destituire a presedintelui Trump. Care ar fi motivele pro si contra pentru o asemenea masura?

"Miroase a destituire": de mii de ori s-a spus asta miercuri in retelele de socializare. Inca de la inceputul mandatului sau, peste jumatate din americani se declara nemultumiti de prestatia celui de-al 45-lea presedinte, Donald Trump, potrivit sondajelor institutului Gallup.

Dupa demiterea neasteptata de catre Trump a directorului FBI James Comey, discutiile despre procedura de destituire a sefului statului s-au aprins pe Internet. Trump ar fi primul presedinte din istoria SUA care si-ar pierde astfel postul.

Expertii au explicat deja cum s-ar putea face acest lucru. Dar cat de probabila este o astfel de masura?

Argumente pentru procedura de destituire

Demiterea lui Comey ar fi un indiciu de abuz de putere

Trump si-a motivat decizia de a-l concedia pe Comey prin faptul ca acesta "nu ar fi lucrat bine" in ancheta privind scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton. Mai multe publicatii americane de renume, printre care New York Times, CNN si Washington Post, au relatat insa ca, anterior demiterii sale, Comey solicitase mijloace mai ample pentru ancheta privind posibilele legaturi ale echipei Trump cu Kremlinul in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.

In ipoteza ca Trump l-ar fi dat afara pe Comey tocmai pentru a submina ancheta impotriva sa si a unor membri ai administratiei sale, atunci ar fi vorba de obstructionarea justitiei, o forma de abuz de putere.

Acuzatiile aduse lui Trump nu vor disparea fara o investigatie lamuritoare

Washington Post a relatat, citand "30 de surse de la Casa Alba, Departamentul Justitiei si cercuri ale administratiei", ca Trump ar fi fost "furios" pentru ca directorul Comey nu a vrut sa puna capat anchetei privind presupusele sale legaturi cu Rusia.

Reactiile presei si ale opiniei publice au aratat insa ca Trump a creat exact efectul pe care dorea sa-l evite, stimuland prin demiterea lui Comey interesul privind afacerea Rusia.

Forta politica de impunere a unei proceduri de destituire exista

Chiar daca inca nu s-a intreprins nimic concret, actuala dezbatere privind o posibila procedura de demitere se bazeaza pe un cadru legislativ real - nu pe vreo tendinta politica, nici pe vreo dorinta a opozitiei.

Chiar daca republicanii lui Trump vor sa arate unitate si sprijin pentru presedinte, membrii renumiti ai partidului, printre care senatorul John McCain, nu au facut niciun secret din faptul ca resping o serie intreaga din politicile actualei administratii. La acuzatia ca Rusia ar fi influentat campania electorala americana in beneficiul lui Trump mai intervine un aspect fierbinte: tradarea de tara.

O astfel de ofensa ar contrazice acut patriotismul traditional cu care se identifica republicanii. Un scenariu de acest tip nu ar mai putea fi trecut cu vederea nici macar de cei mai aprigi sustinatori ai lui Trump, care si-ar risca altfel intreaga cariera politica.

Argumente impotriva procedurii de destituire

Indiciile nu sunt de ajuns pentru a-l acuza de obstructionarea justitiei

Exista doua posibilitati prin care Trump ar putea fi destituit sau inlocuit inainte de terminarea mandatului sau. Amendamentul 25 al Constitutiei americane permite constatarea incapacitatii de exercitare a functiei, inclusiv impotriva vointei sefului statului.

A doua modalitate ar fi procedura de destituire in sine. In acest caz, potrivit articolului 2, alineatul 4 al Constitutiei, Trump ar urma sa fie acuzat de "tradare, luare de mita sau alte infractiuni" iar daca ar fi gasit vinovat si-ar putea pierde functia.

Chiar daca in cazul din urma este vorba de o procedura juridica, decizia de destituire a sefului Casei Albe este una politica.

Republicanii trebuie sa se intoarca impotriva lui Trump

Pentru ambele variante este nevoie de o majoritate de doua treimi in Congres. Legislativul american este insa dominat in prezent de republicanii lui Trump, atat in Senat, cat si in Camera Reprezentantilor. Liderii Congresului, Paul Ryan, speakerul Camerei Reprezentantilor, si Mitch McConnell, sef al majoritatii republicane, si-au declarat insa deja acordul cu decizia lui Trump.

McConnell a respins in ziua demiterii lui Comey numirea unui anchetator special pentru afacerea Rusia, motivand ca ar fi ingreunate astfel anchetele desfasurate deja de FBI si de comisia de investigatii a Senatului.

Propriul guvern ar trebui sa vrea sa-l destituie pe Trump

In cazul unei declarari a lui Trump in incapacitate de exercitare a functiei (Amendamentul 25), ar trebui ca impotriva presedintelui sa voteze propriul cabinet, inclusiv vicepresedintele Mike Pence. Pence insa i-a luat imediat apararea public presedintelui dupa demiterea lui Comey, spunand ca Trump "ar fi luat decizia corecta, la momentul potrivit".

Rezumat: posibil, dar nu probabil

Chiar daca o procedura de destituire impotriva lui Trump ar putea fi formulata in principiu, ea nu este sustinuta pe moment de dovezi riguroase. De asemenea, lipsesc doua elemente-cheie: sprijinul politic al partidului sau si al propriei administratii pentru o astfel de masura radicala.

Autori: Maximiliane Koschyk, Rebecca Staudenmaier

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#director FBI James Comey, #motive Trump demitere Comey , #presedinte SUA