Fake News marca Trump: S-a laudat degeaba ca a incheiat acorduri militare de 110 miliarde de dolari cu arabii

Joi, 08 Iunie 2017, ora 10:53
7521 citiri
Fake News marca Trump: S-a laudat degeaba ca a incheiat acorduri militare de 110 miliarde de dolari cu arabii
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Presedintele american Donald Trump a anuntat, in luna mai, ca a incheiat acorduri militare de 110 miliarde de dolari cu Arabia Saudita. Fake News! De fapt, nu s-a semnat niciun contract nou, iar mult trambitatele acorduri erau deja puse la punct sau chiar demarate deja de Administratia Obama.

Bruce Riedel, expert pe securitate americana, zona Asiei de Sud si contraterorism, sustine, citat de Brookings Institution, ca a vorbit cu persoane din industria apararii si din Administratia Obama si ca i-au spus acelasi lucru: acordurile respective nu exista.

In schimb, exista o multime de scrisori de interes si de intentie. Multe dintre ele sunt oferte de care reprezentanti ai industriei apararii cred ca sauditii ar putea fi interesati... intr-o buna zi.

Astfel, nimic nu a fost trimis in Senat pentru analiza, iar aripa Pentagonului care se ocupa cu vanzarea de arme le numeste "intended sales" (vanzari avute in vedere - n.trad). Insa niciunul dintre acordurile identificate pana acum nu este nou, ci toate au fost demarate in perioada Administratiei Obama.

Spre exemplu, o propunere de vanzare a patru fregate catre marina regala saudita. Propunerea a fost raportata de catre Departamentul de Stat in 2015, insa n-a urmat niciun contract.

Apoi, este vorba despre sistemul antiracheta THAAD, trimis de americani in Coreea de Sud. Sauditii si-au exprimat interesul pentru acest sistem, de mai multi ani, insa nu a fost semnat niciun contract. Obama este cel care a aprobat de principiu vanzarea, la un summit de la Camp David, din anul 2015.

Ceea ce au facut sauditii si Administratia Trump, sustine sursa citata, a fost sa incropeasca un pachet national al dorintelor saudite de posibile acorduri si sa il portretizeze drept un acord in sine.

In plus, este putin probabil ca sauditii sa poata plati 110 miliarde de dolari, din cauza preturilor scazute ale petrolului si conflictului din Yemen, ce dureaza de peste doi ani.

In schimb, Administratia Obama a vandut regatului saudit arme de 112 miliarde de dolari in opt ani, iar odata cu scaderea pretului petrolului sauditii s-au zbatut sa faca platile.

Ceea ce insa urmeaza intre sauditi si americani este un acord de miliarde de dolari pentru munitie necesara in conflictul din Yemen. Fortele aeriene regale din Arabia Saudita au nevoie de si mai multa munitie pentru a continua bombardamentele in cea mai saraca tara din lumea araba.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a insistat marti ca acordurile militare dintre cele doua parti includ contracte deja semnate pentru achizitie de echipamente militare.

Brookings Institution este un think-tank american vechi de 101 ani, care desfasoara cercetari in stiinte sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acorduri militare SUA Arabia Saudita, #Trump acord militar Arabia Saudita , #presedinte SUA