FT: Rezultatul scrutinului din SUA arata erodarea bazei electorale a lui Trump

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 23:05
2995 citiri
FT: Rezultatul scrutinului din SUA arata erodarea bazei electorale a lui Trump
Foto: Arhiva Facebook Donald Trump

Scrutinul legislativ partial desfasurat in Statele Unite, in urma caruia Partidul Republican a pierdut controlul asupra Camerei Reprezentantilor, releva erodarea bazei electorale de care presedintele Donald Trump are nevoie pentru obtinerea unui nou mandat in 2020, comenteaza Financial Times.

"Donald Trump declara marti ca scrutinul legislativ este un referendum privind mandatul sau de presedinte. Dar, in loc de a primi confirmarea clara pe care o voia, rezultatele au evidentiat probleme in baza electorala de care are nevoie pentru a castiga un nou mandat de presedinte in anul 2020", comenteaza editorialistii Demetri Sevastopulo, Courtney Weaver si Sam Fleming intr-un articol publicat in cotidianul britanic Financial Times.

"Presedintele SUA a aratat din nou abilitatea unica de mobilizare a bazei electorale, anticipand corect ca activitatile sale de campanie in multe state cu electorat avand tendinte de dreapta, unde el a primit sustinere in 2016, contribuie la mentinerea majoritatii republicane in Senat. Dar rezultatele din zone urbane de periferie si in state care schimba orientarea politica (...) sugereaza ca antagonismul fata de el este la fel de puternic ca sustinerea activa, generand intrebarea daca va putea recurge la acelasi mod de castigare a scrutinului prezidential folosit in 2016", argumenteaza editorialistii FT.

Conform rezultatelor, in multe state situate in zona centru-nord a Statelor Unite, Donald Trump nu a reusit sa influenteze rezultatul in favoarea candidatilor republicani, desi el castigase in aceste circumscriptii electorale in anul 2016.

"Clivajele politice existente s-au accentuat de marti". Donald Trump "este foarte influent unde este influent, dar unde nu este influent este precum o otrava", explica Doug Heye, fost purtator de cuvant al Comitetului National al Partidului Republican.

"Cine a candidat intr-un district urban de periferie, indiferent daca a fost in Texas ori in Pennsylvania, probabil a obtinut rezultate bune daca a fost democrat, dar nu prea bune daca a fost republican. In zone rurale, chiar si in Minnesota, un stat tipic favorabil democratilor, republicanii au obtinut rezultate bune", subliniaza Doug Heye.

Unii analisti indeamna la prudenta privind tragerea concluziilor in urma scrutinului parlamentar partial, argumentand ca situatia politica in mandatul lui Donald Trump probabil se va mai schimba de multe ori pana la scrutinul prezidential din 2020. "Dat fiind ca nu exista nicio corelatie intre scrutinul parlamentar partial si alegerile prezidentiale de peste doi ani, eu as fi foarte precaut. Unii pot spune ca unele state care au generat probleme pentru democrati in 2016 nu par sa fi fost atat de problematice pentru ei anul acesta, dar eu nu as merge atat de departe", explica analistul politic american Charlie Cook, citat de FT.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#TRump erodare baza electorala alegeri, #alegeri partiale SUA , #presedinte SUA