Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inca o lovitura pentru Trump: Ambasadorul SUA pe langa UE a declarat in Congres ca a dat curs ordinelor privind Ucraina

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 18:28
6007 citiri
Inca o lovitura pentru Trump: Ambasadorul SUA pe langa UE a declarat in Congres ca a dat curs ordinelor privind Ucraina
Foto: Facebook / Doland Trump

Ambasadorul Statelor Unite pe langa Uniunea Europeana, Gordon Sondland, a declarat miercuri in Congres ca a dat curs "ordinelor" primite de la presedintele Donald Trump in ce priveste Ucraina, ceea ce vine in sustinerea acuzatiilor lansate la adresa liderului de la Casa Alba ca a facut presiuni asupra Kievului sa-l ancheteze pe rivalul sau politic Joe Biden, relateaza AFP, Reuters si dpa.

Ambasadorul, audiat in cadrul procedurii de destituire initiate de democratii din Congres impotriva presedintelui, a afirmat ca, in opinia sa, se poate vorbi de un "quid pro quo", Ucrainei oferindu-i-se o intalnire la Casa Alba in schimbul anuntarii unei anchete de coruptie care ar fi urmat sa-l vizeze probabil pe Biden.

Sondland a mentionat ca "ordinele" i-au fost transmise de avocatul lui Trump, fostul primar newyorkez Rudolph Giuliani.

"Am inteles cu totii ca, daca refuzam sa colaboram cu dl Giuliani, pierdem o ocazie importanta de a cimenta relatiile dintre Statele Unite si Ucraina. Asa ca am urmat ordinele presedintelui", a spus ambasadorul. "Am considerat atunci, ca si acum, ca angajatii si angajatele Departamentului de Stat si nu avocatul personal al presedintelui trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru problemele legate de Ucraina", a adaugat Sondland.

In ce priveste ajutorul militar pentru Ucraina, blocat de presedintia SUA la inceputul verii, desi era considerat crucial de toti diplomatii in fata "agresiunii ruse", Sondland a admis miercuri ca le-a spus unor responsabili ucraineni ca deblocarea acestui ajutor depinde de lansarea respectivelor anchete.

"In lipsa unei explicatii credibile pentru suspendarea ajutorului, am ajuns la concluzia ca reluarea asistentei de securitate nu va avea loc cat timp nu va exista o declaratie publica a Ucrainei in sensul ca se angajeaza sa ancheteze", a explicat ambasadorul, potrivit caruia si-a facut cunoscute aceste "preocupari" unui consilier apropiat al lui Zelenski.

Sondland a insistat ca cei mai inalti responsabili din administratie au fost la curent cu aceste demersuri si le-au sustinut.

Procedura de "impeachment" impotriva lui Trump a fost decisa dupa ce un "avertizor de integritate" a determinat publicarea continutului unei discutii telefonice intre presedintele american si omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski din 25 iulie, in cadrul careia Trump i-a cerut interlocutorului sa il ancheteze pe Joe Biden, democrat bine plasat in cursa pentru alegerile prezidentiale din 2020, in legatura cu activitatile din Ucraina ale fiului sau Hunter Biden, care a fost membru in consiliul de supraveghere al companiei de gaz Burisma.

Democratii l-au acuzat pe Donald Trump de abuz de putere si incearca de asemenea sa stabileasca daca acesta a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a face presiuni asupra regimului de la Kiev. Trump s-a declarat victima a unei vanatori de vrajitoare, sustinand constant ca dialogul telefonic a fost "perfect".

Potrivit versiunii lui Trump, o ancheta desfasurata anterior in Ucraina impotriva companiei Burisma fusese oprita in urma interventiilor lui Joe Biden, care ar fi cerut Kievului demiterea procurorului care conducea ancheta, invocand slabelor rezultate ale acelui procuror in lupta impotriva coruptiei.

Opt alti martori sunt audiati in aceasta saptamana, in cadrul procedurii de destituire. Soarta lui Trump va depinde apoi de votul din Senat, unde insa republicanii detin majoritatea.

Citeste mai multe despre:

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ambasador UE ancheta Trump Ucraina, #Trump ancheta Ucraina Biden marturii , #presedinte SUA