Investirea lui Donald Trump, dupa chipul lui: multe forte de ordine, boicoturi si zeci de proteste

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 22:59
16166 citiri
Investirea lui Donald Trump, dupa chipul lui: multe forte de ordine, boicoturi si zeci de proteste
Foto: Arhiva Hepta.ro

Donald Trump, cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, va fi investit in functie vineri, 20 ianuarie, evenimentul fiind marcat printr-o serie de manifestari, baluri si spectacole, dar si de proteste.

Joi, in ajunul ceremoniei oficiale de investire, Donald Trump va fi prezent la momentul special organizat la Cimitirul National Arlington, pentru a le aduce un omagiu eroilor cazuti in lupta, iar seara, actorul John Voight va prezenta la Washington spectacolul intitulat "The Make America Great Again! Welcome Celebration", la care vor canta, printre altii, Toby Keith, Lee Greenwood, Jennifer Holliday, 3 Doors Down, The Piano Guys, Lee Greenwood si DJ RaviDrums, informeaza BBC.

Evenimentul va avea loc in fata Monumentului lui Lincoln din Washington, Donald Trump urmand sa le vorbeasca celor prezenti chiar in acelasi loc in care Martin Luther King si-a sustinut, in 1963, celebrul discurs "I Had a Dream", in fata a circa 250.000 de persoane.

Depunerea juramantului de catre presedintele ales Donald Trump si de vicepresedintele Mike Pence va avea loc vineri, in fata cladirii Capitoliului din Washington, ceremonia fiind urmata de traditionala parada de pe Pennsylvania Avenue, iar a doua zi de o ceremonie religioasa tinuta la Catedrala Nationala din Washington. Noul presedinte, insotit de vicepresedintele sau, va participa si la mai multe dineuri oficiale date in cinstea sa, dar si la un bal al Fortelor Armate.

Conform presei americane, au confirmat ca vor fi prezenti la depunerea juramantului aproape toti presedintii americani in viata: Jimmy Carter, Bill Clinton si sotia sa, Hillary, fosta contracandidata a lui Trump, precum si George W. Bush, insotit de sotia sa, Laura. In schimb, George H.W. Bush, cel de-al 41-lea presedinte american, in varsta de 92 de ani, nu va putea fi prezent, din cauza unor probleme de sanatate.

Conform traditiei, la investire va participa si predecesorul lui Donald Trump, actualul presedinte al SUA, Barack Obama.

Imnul national va fi intonat de Jackie Evancho, participanta la "America's Got Talent". Conform cutumelor, la festivitate au fost invitati sa cante mai multi artisti, insa nume mari, printre care Celine Dion, Justin Timberlak, Adam Lambert, Andrea Bocelli sau Elton John au refuzat din cauza pozitiilor controversate adoptate de Donald Trump in timpul campaniei electorale, dar si ulterior, cu privire la femei sau la diverse minoritati.

Zeci de proteste

Organizatorii au si alte motive de ingrijorare, in afara de lipsa starurilor, cum ar fi faptul ca sute de proteste au fost anuntate pentru saptamana viitoare in capitala SUA, dar si in alte orase, prin urmare exista riscul aparitiei unor conflicte deschise intre admiratorii si contestatarii noului presedinte american, relateaza Reuters.

Unii protestatari si-au exprimat intentia de a bloca 12 puncte de trecere catre Capitoliu si vor incerca sa perturbe traditionala parada de pe Pennsylvania Avenue, dupa cum a anuntat liderul grupului DisruptJ20.

"Nu suntem in favoarea unei tranzitii pasnice, vrem sa o oprim", a declarat Legba Carrefour, unul dintre liderii protestatarilor. Un alt purtator de cuvant, Samantha Miller, a promis si alte "surprize".

Autoritatile au autorizat pana in prezent 27 de proteste, de peste 4 ori mai multe decat in mod normal la investirea unui presedinte american.

In ziua inaugurarii, peste 200.000 de persoane si-au anuntat participarea la Marsul Femeilor, in conditiile in care organizatorii mizeaza pe prezenta a circa 800.000 de spectatori la festivitati. In 2009, la instalarea primului presedinte american de culoare, Barack Obama, au asistat peste 1,8 milioane de oameni.

Fortele de securitate vor scoate in strada peste 3.200 de politisti, 8.000 de membri ai Garzii Nationale si circa 5.000 de militari, costurile fiind aproximate la peste 100 de milioane de dolari.

O investire cu turbulente

Pe de alta parte, cel putin opt membri ai Congresului au anuntat ca vor boicota investirea lui Donald Trump, invocand informatiile aparute in mass-media potrivit carora rusii l-ar fi ajutat sa fie ales presedinte, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.

De exemplu, reprezentantul democrat John Lewis din Georgia a declarat intr-un interviu pentru NBC ca nu crede ca Donald Trump este un presedinte legitim, din cauza ca rusii au ajutat la "distrugerea candidaturii" contracandidatului sau, Hillary Clinton.

De asemenea, cei care boicoteaza ceremonia din 20 ianuarie au mai evocat "lipsa de respect" a lui Trump fata de femei, minoritati si straini, manifestata in repetate randuri de Trump.

Donald Trump a replicat pe Twitter: "John Lewis ar face mai bine sa se ocupe de circumscriptia sa, care este intr-o situatie teribila si care se prabuseste (ca sa nu mai spun ca este infestata de crima) in loc sa se planga fals de rezultatele alegerilor. Numai vorbe, vorbe, vorbe - nicio actiune si niciun rezultat. Trist!".

Cum merg afacerile

Instalarea lui Donald Trump la Casa Alba influenteaza si cifrele de afaceri pentru proprietarii de hoteluri si restaurante din Washington, scrie Politico.

Spatiile disponibile au fost deja inchiriate, atat de suporteri, cat si de contestatari, iar hotelul Trump International, situat foarte aproape de Casa Alba, este deja plin pana la refuz, a anuntat un reprezentant.

Conform sursei citate, republicanii au incercat din rasputeri sa ocupe hotelurile, incercand astfel sa impiedice poposirea protestatarilor in capitala.

De asemenea, Comitetul de Inaugurare a decis sa organizeze doar trei baluri, fata de cele 8-10 traditionale.

Si restaurantele mari se bucura ca afacerile vor prospera in urmatoarele zile, dar se tem de eventuale scantei intre cele doua tabere pro si anti-Trump, scrie sursa citata.

Diferente fata de alte ceremonii

Jurnalistii de la The Telegraph subliniaza faptul ca investirea in functie a exuberantului Donald Trump va fi diferita de ceremoniile traditionale organizate pana acum.

Ca si alte publicatii, acestia semnaleaza lipsa unor vedete de calibru la festivitati si reamintesc faptul ca Beyonce a cantat pentru Obama la balul inaugural din 2009, precum si imnul national patru ani mai tarziu.

Echipa lui Donald Trump s-a vazut nevoita sa se multumeasca cu staruri mai modeste, dupa ce nume mari, printre care si Charlotte Church, au refuzat invitatiile primite.

O alta absenta este cea a lui Charles Brotman, crainicul in varsta de 89 de ani care conducea parada inaugurala inca din 1957, de pe vremea presedintelui Dwight Eisenhower.

Lui Brotman i-a fost "franta inima" cand Donald Trump a decis sa il inlocuiasca cu unul dintre sustinatorii sai, scrie sursa citata.

The Telegraph mai mentioneaza si numarul mic de baluri inaugurale organizate in acest an, iar o alta diferenta cu adevarat importanta este numarul impresionant al fortelor de ordine convocate in capitala pentru a asigura securitatea celor prezenti, incluzand aici membri ai FBI si ai Secret Service.

Pe de alta parte, potrivit cutumelor, in ziua depunerii juramantului puteau fi vazute marsaluind fanfarele scolare, iar acest lucru nu se va intampla pe 20 ianuarie, pentru ca niciun director de scoala nu a cerut permisiunea. De ce? Nu e greu de ghicit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#ceremonie investire Donald Trump , #presedinte SUA