Japonia critica noile taxe vamale impuse de Trump: Vor avea un impact grav asupra economiei mondiale

Vineri, 09 Martie 2018, ora 08:34
2735 citiri
Japonia critica noile taxe vamale impuse de Trump: Vor avea un impact grav asupra economiei mondiale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Japonia avertizeaza ca taxele pe care Donald Trump a decis sa le impuna importurilor de otel si aluminiu vor afecta grav economia mondiala si anunta ca va lua masurile care se impun.

Ministrul de Externe japonez a catalogat drept "regretabile" taxele pe care Statele Unite au decis sa le aplice, exceptand Canada si Mexicul, spunand ca masura va avea "un impact grav" asupra economiei mondiale, relateaza AFP.

"Noi vom lua masurile adecvate dupa ce vom studia cu atentie consecintele asupra economiei japoneze", a declarat ministrul japonez de Externe, Taro Kono, citat intr-un comunicat.

"Masura ar putea sa aiba un impact grav asupra relatiilor economice intre Japonia si Statele Unite, care sunt aliati, dar si asupra economiei mondiale", a adaugat el.

Presedintele american, Donald Trump, a impus, joi, taxe pe importurile de otel si de aluminiu, ignorand avertismentele repetate ale mai multor aliati, in frunte cu Uniunea Europeana, asupra riscurilor unui razboi comercial cu consecinte imprevizibile.

"Daca vreti sa evitati aceste tarife, instalati-va fabrica de otel in America si veti beneficia si de reduceri de taxe", a declarat Trump.

Dupa mai multe zile de intense speculatii, Trump a semnat, la Casa Alba, documentele controversate care marcheaza o schimbare protectionista clara, noteaza AFP, la 13 luni de la preluarea puterii.

Decizia de joi a fost anuntata in aceeasi zi in care 11 state au resuscitat, in Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat in urma cu un an odata cu retragerea Statelor Unite.

Aceste taxe, de 25% pe importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, vor intra in vigoare in 15 zile.

Canada, primul partener comercial si primul furnizor de otel al Statelor Unite, va fi totusi exceptata "pentru moment", la fel ca si Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele doua tari vecine SUA va depinde in special de rezultatul negocierilor in curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

Potrivit unui oficial al executivului american, toate tarile vizate vor putea incepe discutii cu Statele Unite pentru a negocia, la randul lor, o eventuala exceptare.

Japonia este al saselea furnizor de otel catre Statele Unite, insa mult in urma Canadei si Braziliei, potrivit unor date din 2017 de la Departamentul american al Comertului.

Citeste cum taxele vamale simetrice cu care se ameninta reciproc Trump si UE ar putea fi ilegale

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Trump Japonia taxe, #aluminiu otel SUA , #presedinte SUA