Juncker se duce "vesel si relaxat" la intalnirea cu Trump

Marti, 24 Iulie 2018, ora 12:41
3607 citiri
Juncker se duce "vesel si relaxat" la intalnirea cu Trump
Foto: Arhiva Hepta.ro

La Washington presedintele Comisiei Europene isi propune sa evite un razboi comercial cu SUA. Are argumente, dar nimic de oferit. Ce se va intampla in vizuina lupului?

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, nu se da in laturi de la nimic cand e vorba de a stabili o legatura cat mai cordiala cu un interlocutor.

La Bruxelles se stie ca imbratiseaza si pupa pe aproape oricine daca aceasta slujeste unui climat de tratative si discutii propice. Cum va reactiona Donald Trump la limbajul presedintelui Comisiei Europene cu prilejul discutiei intre patru ochi din biroul oval, programata sa se desfasoare miercuri - aceasta nu se poate sti dinainte.

Trump l-a calificat pe Juncker, cu prilejul reuniunii G7 desfasurate in iunie in Canada, drept "killer veritabil", referindu-se la chestiuni comerciale. Juncker nu a fost prea sigur atunci daca a fost vorba de un compliment sau nu. Dar fiind un negociator foarte experimentat, Juncker si-a propus: "Ma duc acolo. Vesel si relaxat".

UE este dusmanul

Presedintele SUA a instituit taxe vamale restrictive pentru importurile de otel si aluminiu din UE. Uniunea Europeana a ripostat si a introdus sau a majorat la randul ei taxele vamale la o serie de produse americane. Ambele parti au depus plangeri la Organizatia Mondiala a Comertului.

Trump ameninta deja de cateva luni ca va introduce taxe vamale pentru automobilele europene, o decizie care ar afecta in special fabricantii germani. Cu 10 zile in urma, seful Casei Albe, in stilul sau binecunoscut, a calificat UE drept concurent, adversar si chiar inamic. "UE este un dusman. Ce ne mai face la capitolul comert... Nu ne-am gandi din prima la UE, dar este un dusman", a declarat Trump intr-un interviu oferit postului de televiziune CBS.

Oferta de la Bruxelles?

Consilierul economic al presedintelui SUA asteapta de la vizita lui Juncker o oferta pentru mentinerea comertului liber. "Jean-Claude Juncker va veni cu o propunere semnificanta", a declarat saptamana trecuta satisfacut consilierul Larry Kudlow, in cursul unui interviu difuzat de CNBC.

Dar Comisia Europeana a comunicat cateva zile mai tarziu ca nu dispune de oferte pe care sa le puna pe masa la Casa Alba.

Nici declaratia lui Larry Kudlows, potrivit caruia in spatele presupusei oferte a UE s-ar afla cancelara germana Angela Merkel, nu are mai nimic a face cu politica reala comerciala in cadrul UE. Jean-Claude Juncker respinge toate incercarile lui Donald Trump de a ajunge la intelegeri bilaterale cu statele UE.

"Comisia Europeana este singura institutie abilitata sa stabileasca politicile comerciale ale UE. De aceea, toate incercarile de dezbinare a europenilor sunt zadarnice", a spus politicianul luxemburghez.

Juncker incearca sa convinga cu argumente

Presedintele SUA nu pare sa inteleaga ca politica comerciala a UE este sustinuta de toate cele 28 de state membre. "UE este foarte complicata. Trebuie sa va marturisesc asta. Poate ca este cea mai complicata chestiune din cate exista", a declarat Trump intr-un interviu oferit postului CNBC.

De aceea, Juncker si-a propus sa-i explice o data in plus presedintelui american pozitiile UE si avantajele unor schimburi comerciale transatlantice cat mai libere.

"Am demonstrat deja la reuniunea G7 din Canada ce metoda am. Acolo am repetat in fata presedintelui SUA argumentele europene. Si voi face asta de cate ori voi avea ocazia. Nu este vorba de "fake news" ci de fapte obiective", a spus Juncker.

UE vrea o detensionare

Daca conflictul legat de taxele vamale se va extinde si asupra industriei automobilelor, ar fi vorba de un dezastru, a sustinut comisarul UE pentru Comert, Cecilia Malmstrom. Ea il va insoti pe Juncker la Washington. Comisarul a declarat la Bruxelles ca ar trebui sa i se explice lui Trump ca lanturile de productie sunt atat de interdependente incat noi taxe vamale ar ameninta si locuri de munca din SUA.

"Vrem sa dezamorsam situatia cat mai rapid inainte ca intreaga chestiune sa sara in aer prejudiciind economia, prietenia transatlantica si ordinea mondiala", a declarat Malmstrom inainte de a decola spre Washington.

Pana acum, Donald Trump nu s-a aratat impresionat de aceste argumente deja cunoscute. In schimb, el amesteca politicile comerciale cu politica de securitate si aparare. "In privinta comertului au avut mai mult de profitat decat noi. Dar aceste tari sunt si in NATO si nu si-au platit facturile", a spus Trump pentru postul tv CBS. Dar corelarea chestiunilor comerciale de alianta militara constituie o eroare, considera Cecilia Malmstrom. Comertul are loc intre firme si oameni si nu intre state. Iar cetatenii vor avea de platit la urma oalele sparte.

Comisarul european a declarat ca ii este imposibil sa anticipeze rezultatul discutiilor de miercuri de la Washington dintre "complicata UE" si cel mai puternic om al planetei. "Ne deplasam acolo, vedem, discutam. Este o metoda salutata de oricine. Ar trebui sa indraznim sa facem o incercare. Apoi vom vedea. Daca nu va exista niciun rezultat trebuie sa discutam pentru a stabili ce putem face", a conchis Malmstrom.

Bernd Riegert

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Trump taxe vamale, #America taxe otel aluminiu , #presedinte SUA