La ce ora va deveni Trump presedinte? Ghidul marii zile pentru americani

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 06:42
7435 citiri
La ce ora va deveni Trump presedinte? Ghidul marii zile pentru americani
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Marea zi pentru Donald Trump a sosit. Republicanul va fi investit azi in functia de lider al Statelor Unite, devenind cel mai varstnic presedinte american la data investirii.

BBC prezinta un ghid al zilei de vineri si ora la care Trump va deveni oficial presedinte al Statelor Unite.

La eveniment sunt asteptati cateva sute de mii de oameni, unele surse indicand chiar aproape de un milion de persoane, toti ochii fiind indreptati catre Capitoliul american din Washington, unde Trump il va inlocui oficial pe Barack Obama in fruntea Americii.

Republicanul va fi investit in functie la miezul zilei, ora 12.00, ora locala, deci ora 19.00, ora Romaniei. Juramantul este parte a unei ceremonii care marcheaza tranzitia pasnica de putere pe treptele din fata Capitoliului.

Ceremonia va fi urmata de o parada pe Pennsylvania Avenue, iar seara vor avea loc mai multe evenimente.

Iata cum sunt programate evenimentele de vineri:

Dimineata, Trump va asista la slujba de la Biserica Episcopala St. John, din apropiere de Casa Alba, iar apoi, impreuna cu sotia sa, Melania, va lua ceaiul cu presedintele Barack Obama si cu Prima Doamna, Michelle.

Cele doua cupluri se vor deplasa apoi cu o coloana auto spre Capitoliu.

9:30 (16:30, ora Romaniei): Ceremonia de investire incepe cu reprezentatii muzicale.

11:30 (18:30, ora Romaniei): Au loc declaratii de deschidere, urmate de juramantul vicepresedintelui Mike Pence.

12:00 (19:00, ora Romaniei): Donald Trump va recita cele 35 de cuvinte ale juramantului de investire, dupa care va sustine discursul de investire, fiind asistat de presedintele Curtii Supreme de Justitie, John G. Roberts.

15:00 - 17:00 (22:00 - 00:00, ora Romaniei): Trump si Pence vor incepe parada de 2,4 kilometri pe Pennsylvania Avenue, care cel mai probabil va fi "flancata" atat de sustinatori, cat si de protestatari.

19:00 - 23:00 (02:00 - 06:00, ora Romaniei): Trump, Pence si sotiile lor vor lua parte la cele trei baluri de investire.

Cine va fi prezent?

Sotii Obama ii vor acompania in coloana de masini pe sotii Trump, iar la Capitoliu acestora li se vor alatura membri ai Congresului, politicieni si sustinatori.

De asemenea, este asteptat si fostul cuplu prezidential Bill si Hillary Clinton, cea din urma fiind invinsa de Trump in alegerile prezidentiale.

George W Bush si sotia sa, Laura, precum si Jimmy Carter au confirmat de asemenea ca vor participa la ceremonie.

In schimb, tatal lui George W Bush, George HW Bush, este internat in spital cu probleme de respiratie, asa ca i-a scris o scrisoare lui Trump, in care i-a facut urari de bine si a cerut scuze ca nu va putea participa din cauza afectiunilor medicale.

De asemenea, nu vor merge mai mult de 50 de democrati din Camera Reprezentantilor, insa unii dintre ei au precizat ca vor lua parte la Marsul Femeilor, care va avea loc tot in Washington, un protest programat a doua zi dupa investire si la care ar urma sa ia parte circa 200.000 de oameni.

Iata si cine va canta la investirea lui Donald Trump

Cand va incepe Trump efectiv munca de presedinte?

Cel de-al 45-lea presedinte american a promis ca va actiona impotriva multora dintre politicile lui Obama inca din prima zi in functie, insa nu este clar daca acest lucru este vineri sau luni.

Purtatorul de cuvant al republicanului, Sean Spicer, a spus la o conferinta de presa de miercuri ca presedintele-ales ar putea lua patru sau cinci masuri dupa ce va fi investit in functie, vineri, insa Trump a declarat pentru Times of London, in aceasta saptamana, ca prima zi de lucru va fi luni.

Donald Trump, cea mai scazuta cota de incredere dintre ultimii presedinti americani - sondaj CNN

Investirea lui Donald Trump, dupa chipul lui: multe forte de ordine, boicoturi si zeci de proteste

Trump va jura pe doua Biblii la investire: A sa si a lui Abraham Lincoln

Vedetele americane planuiesc un mars anti-Trump la New York, inainte de investirea sa in functia de presedinte al SUA

Democratii americani vor boicota investirea lui Trump: Refuz, cu respect, sa-mi inghete dosul acolo!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ceremonie investire Donald Trump, #program ceremonie investire Trump, #Trump investit presedinte , #presedinte SUA