Ce inseamna victoria lui Trump pentru Romania: Politicienii sunt relaxati, analistii anunta vremuri grele

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 15:30
33055 citiri
Ce inseamna victoria lui Trump pentru Romania: Politicienii sunt relaxati, analistii anunta vremuri grele

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA a starnit vii reactii si la Bucuresti. In timp ce liderii politici par linistiti si increzatori ca relatiile dintre Romania si SUA nu se vor inrautati, analistii politici trag un semnal de alarma: "Nu va fi deloc bine pentru Europa de Est si pentru Romania".

La scurt timp de la aflarea rezultatelor votului, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare de felicitare lui Donald Trump, iar ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a salutat victoria candidatului republican la Casa Alba.

Si premierul Dacian Ciolos a trimis o scrisoare vicepresedintelui ales, Michael Pence, in care il felicita si pe Donald Trump.

Printre liderii internationali care s-au grabit sa salute victoria lui Donald Trump se mai numara presedintele rus Vladimir Putin, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, premierul Ungariei, Viktor Orban, dar si lideri europeni nationalisti, cum ar fi Marine Le Pen, presedintele Frontului National si candidata la alegerile prezidentiale din Franta, sau Nigel Farage, fostul lider al UKIP.

Ziare.com a prezentat minut cu minut principalele reactii ale politicienilor si liderilor de opinie din Romania:

14:55 - Scriitorul Mircea Cartarescu spune ca "nu a fost o lupta a binelui contra raului, ci a raului tolerabil contra celui intolerabil".

"Republicanii au castigat tot ce puteau castiga. E victoria Americii reactionare, izolationiste, o America a trecutului. Dar in acelasi timp e o victorie care scoate in evidenta si mizeria celeilalte Americi: mediile care in unanimitate si-au pierdut echilibrul, impartialitatea si decenta, favorizand-o pe fata pe Hillary Clinton", a mai comentat Mircea Cartarescu.

14:43 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a mai declarat ca relatiile Romaniei cu SUA nu se vor schimba.

"Consider ca relatiile dintre Romania si SUA vor ramane aceleasi, bazate pe un parteneriat strategic. Romania este un aliat de nadejde al SUA si am dovedit-o, asa cum SUA a dovedit-o fata de Romania. Cred ca in continuare relatiile vor functiona la acelasi nivel foarte bun la care au functionat si pana acum", a spus Tariceanu pentru Agerpres.

14:25 - Guvernul Romaniei adreseaza felicitari presedintelui ales al Statele Unite ale Americii.

"Prim-ministrul Dacian Ciolos a adresat o scrisoare de felicitare vicepresedintelui ales al Statele Unite ale Americii, domnul Michael Richard Pence.

Cu aceasta ocazie, prim-ministrul Ciolos a subliniat importanta Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, fundamentat pe valori si responsabilitati impartasite, ca fiind unul solid ce ofera premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, in toate dimensiunile", se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Executivul adauga ca "Romania este si va ramane un aliat si partener de incredere al SUA. Cooperarea dintre Romania si SUA contribuie la asigurarea securitatii comune si a intregii comunitati transatlantice".

14:15 - Deputatul PMP Eugen Tomac spune ca "era Trump va insemna un nou inceput pentru SUA si, in mod sigur, pentru intreaga lume".

"Imi este tot mai clar ca populatia din lumea civilizata nu mai crede in valorile care au dominat lumea dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Oamenii cer vorbe putine si multa actiune concreta si transparenta", a mai scris Eugen Tomac pe Facebook.

14:00 - Fostul presedinte Ion Iliescu crede ca Romania trebuie sa foloseasca "latura pozitiva a acestei chestiuni" si sa consolideze relatiile cu SUA.

"Noi fata de Statele Unite trebuie sa manifestam si deschidere si intelegere, si sa consolidam ceea ce avem. Sigur, exista niste semnale de anumita izolare a Americii, dar nu cred ca aceste cuvinte de campanie electorala trebuie exagerate. In ultima instanta, indiferent cine este presedintele Statelor Unite, este locul, rolul, pozitia SUA in lume, relatiile cu Europa. Deci, din acest context, eu cred ca se vor nuanta foarte multe dintre spusele din campania electorala si politica americana va avea chiar coerenta prin aceasta unitate a dominatiei republicanilor", a mai declarat, pentru Mediafax, Ion Iliescu.

12:45 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, subliniaza faptul ca tot ce conteaza intr-o democratie este "vointa cetatenilor", iar politicienii trebuie sa o respecte.

"Statele Unite ale Americii reprezinta un model pentru democratiile din lume, iar votul dat de americani reprezinta vointa poporului. Am vazut din nou ce inseamna vointa cetatenilor. Politicienii au obligatia de a respecta votul pe care oamenii il acorda", a mai postat Tariceanu pe Facebook.

12:35 - Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat ca victoria lui Donald Trump este surprinzatoare, insa si-a exprimat convingerea ca, pentru Romania, relatia cu SUA va fi in continuare foarte buna.

"Pentru Romania, relatia cu SUA va fi in continuare foarte buna, sunt convinsa. Sa nu uitam ca sub un presedinte republican, George W. Bush, Romania a intrat in NATO si si-a consolidat mult relatia de apropiere fata de SUA. Sunt convinsa ca SUA vor ramane acelasi aliat de incredere in cadrul NATO, aceeasi tara care mentine relatii foarte bune cu Uniunea Europeana", a mai declarat Alina Gorghiu pentru News.ro.

12:30 - Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune ca victoria lui Donald Trump "este o victorie a democratiei".

"Sunt convins ca parteneriatul Romaniei cu Statele Unite va ramane unul puternic", a mai comentat Liviu Dragnea pe Facebook.

12:10 - Filosoful Mihai Sora, unul dintre cei mai urmariti comentatori pe Facebook, spune ca "nu stim ce ne rezerva urmatorii ani".

"O vorba spune: 'Fiecare popor isi merita conducatorii'. Nimic mai inselator: niciun popor din lume nu merita sa fie mintit, manipulat, saracit si legat la ochi. Niciun popor nu merita sa fie adus in pragul disperarii si pus in situatia de a face o alegere nepotrivita. Nici poporul german nu merita, in 1933, sa fie adus in situatia de a-l alege pe Hitler", a mai comentat Mihai Sora.

11:45 - Deputatul PNL Andreea Paul spune despre "USexit" ca "ar fi minunat ca toate proferarile amenintatoare ale lui Trump sa fi tinut doar de show-ul electoral".

"Va fi foarte complicat sa se tina de ce a promis... dar la fel de complicat sa nu se tina. Pentru Romania acum este esential echilibrul relatiei cu SUA, pastrat cu super-hiper-mega-profesionisti in Ministerul de Externe si la Economie, dar si la Aparare, care sa negocieze la sange in lupta cu eventualele deviatii diplomatice, economice sau militare", a mai comentat deputatul liberal, conform unui comunicat remis Ziare.com.

11:40 - Fostul premier Victor Ponta subliniaza faptul ca alegerea lui Donald Trump reprezinta vointa poporului si sustine ca viitorul presedinte nu reprezinta un pericol pentru Romania.

"Poporul american a fost de acord cu Trump si l-a votat! Si Poporul stie intotdeauna mai bine ce trebuie facut! Opinia mea e clara - alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru Romania (cum ne tot ameninta Propaganda Securista). Este oportunitate pe care putem sa o folosim pentru binele nostru (daca suntem in stare) ", a scris Victor Ponta pe Facebook.

11:15 - Ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, a salutat victoria lui Trump si s-a aratat increzator ca relatiile dintre SUA si Romania se vor consolida.

"Salut si felicit presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, presedinte ales de catre cea mai mare si puternica democratie a lumii. Sunt increzator, sunt convins ca parteneriatul strategic existent intre Romania si SUA va oferi cadrul necesar pentru consolidarea in continuare a cooperarii dintre tarile noastre, atat cooperarea bilaterala, dar si ca aliati in cadrul Organizatiei Nord-Atlantice", a spus Comanescu, miercuri, in cadrul unei conferinte, la sediul MAE, citat de Agerpres.

11:10 - "Este o schimbare tectonica in raport cu ceea ce fusese planificat si era asteptat. Acest lucru arata ca America profunda este alta, lumea se schimba, noi doar ajungem intr-un final, constatam acest lucru", a comentat analistul de politica externa Iulian Chifu pentru News.ro.

Acesta a subliniat totusi ca va trebui sa asteptam pana vom vedea in ce masura declaratiile lui Donald Trump in campanie se vor regasi in politica americana.

In ceea ce priveste Romania, el spune ca nu sunt probleme in privinta parteneriatului strategic.

"Asta nu inseamna ca nu este naturala o preocupare, o ingrijorare in legatura cu modul in care care SUA vor discuta in varianta anuntata de Trump, cu Federatia Rusa, si modul in care acest tip de dialog va duce la o reasezare fara turbulente majore si fara recaderea in conflicte calde", a mai comentat Iulian Chifu.

10:50 - Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare lui Donald Trump.

In document, presedintele Romaniei a subliniat "angajamentul ferm al Romaniei de a aprofunda cooperarea bilaterala in domeniul securitatii si de a continua sa actioneze, in calitate de aliat si partener strategic de incredere al SUA, constient de toate implicatiile care decurg din aceasta postura".

10:37 - Europarlamentarul Cristian Preda a comentat spunand ca Europa risca sa fie strivita intre Putin si Trump.

"Ca si in cateva tari europene, in SUA s-a impus un populist. Moderatia tinde sa devina o exceptie. Europenii sunt, de fapt, intre Putin si Trump, doi lideri la fel de imprevizibili. Vom fi striviti sau vom renaste? (...)

Nu putem sti daca politica americana va fi izolationista sau daca un acord SUA-Rusia nu va strivi UE. Viitorul TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii dintre UE si SUA, aflat in curs de negociere - n.red.) e mai nesigur ca oricand", a declarat Cristian Preda pentru News.ro.

10:22 - "Nu trebuie sa intram in alerta", este mesajul transmis de Traian Basescu prin intermediul agentiei News.ro.

"Este o surpriza ca Trump a iesit presedintele SUA. Cea mai mare parte a analistilor si a politicienilor, inclusiv eu, am crezut in victoria lui Hillary Clinton. Nu s-a intamplat si trebuie luat nota ca popoarele au punctele lor de vedere si deja dupa Brexit, unde poporul britanic a decis sa iasa dintr-un proces de globalizare, acum asistam la un SUA-exit", a declarat fostul presedinte pentru agentia citata.

In plus, Traian Basescu a sustinut ca votul dat de americani a transmis un mesaj clar: "Dragi politicieni, mai uitati-va si in ochii nostri cand faceti legislatia in functie de interesele multinationalelor".

"Este o respingere a muncii la negru, este o respingere a utilizarii fortei de munca de catre multinationale acolo unde aceasta poate fi expoatata aproape in regim de sclavaj, deci cu salarii foarte mici", a continuat Traian Basescu.

In opinia fostului presedinte, relatiile SUA-Rusia nu se vor schimba. "Convingerea mea este ca nu va renunta la statutul pe care Statele Unite il au acum de unica superputere", a mai afirmat acesta.

Intrebat cum va afecta Romania acest rezultat, Traian Basescu a reamintit ca 80% din finantarea NATO vine din SUA.

"Trump a spus un lucru simplu: securitatea costa si toti trebuie s-o platim. La asta ce poate spune Romania care s-a angajat la intrare (in NATO - n.red.) sa aloce un buget de 2,38% din PIB si a alocat tot timpul abia putin peste 1%? Trebuie sa venim la 2,38%, daca vrem sa fim parteneri corecti cu Statele Unite", a mai comentat fostul presedinte al Romaniei.

10:10 - Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune ca Romaniei nu ii va fi deloc bine cu acest presedinte si, in general, nu vin vremuri bune pentru nimeni.

"In toate momentele importante ale secolului 20 in care lumea a avut nevoie de America (cum ar fi al doilea Razboi Mondial, dar nu numai) a fost nevoie de manipulari din partea elitei politice americane (mergand pana la presedinte) ale populatiei, astfel incat America sa poata fi implicata in problemele Europei, ale restului lumii. Dar tendinta principala e 'Sa stam la noi acasa, sa ne fie bine, sa nu ne pese'. E lucrul cel mai grav.

Nu stiu cat de bine o sa ii fie Americii cu Trump, dar cu siguranta Europei, Europei de Est si Romaniei nu le va fi bine deloc cu acest presedinte", a declarat jurnalistul la Digi24.

Acesta a spus ca ideea potrivit careia dupa victoria inregistrata Donald Trump "va renunta la acest show grotesc si va asculta de sfaturile establishment-ului politic" este doar o iluzie.

"Nu cred ca va face asa ceva, este un presedinte atipic, care, egocentric fiind, extrem de arogant si de flamand de putere, va avea ca prim obiectiv al mandatului sau nici macar chestia asta cu America mare din nou, principalul obiectiv va fi al doilea mandat Trump si pentru asta va trebui sa isi pastreze macar electoratul pe care l-a obtinut acum.

Cel mai mare pericol pentru el este sa treaca drept cumintit, educat de sistem, el care a castigat ca persoana anti-sistem. Va forta in politica externa cu gandul la cea interna, sa le dea iluzia votantilor sai ca le da ce le-a promis. Nu vin vremuri deloc bune pentru nimeni", a subliniat C.T.Popescu.

Intrebat unde a pierdut Hillary Clinton, jurnalistul a spus ca democrata "a fost un candidat extrem de prost, de nefericit, neconvingator, fals, care nu a convins".

"Hillary Clinton a obtinut voturile pe care le-a obtinut datorita masinariei uriase din spatele ei, vedetelor de la Hollywood. Un suport extraordinar a avut de la Michelle Obama, un candidat care ar fi fost net superior lui Hillary Clinton", a mai punctat C.T.Popescu.

10:00 - Politologul Armand Gosu spune ca esentiale pentru Romania vor fi numele celor care vor ocupa punctele cheie in arhitectura de securitate a SUA, tara membra NATO.

"Inca nu stim numele din echipa lui de securitate nationala, de la Departamentul de Stat, Pentagon, nume esentiale din punctul de vedere al Romaniei, care este aliata a NATO. Sper cel putin ca la Bucuresti nimeni sa nu ia decizii sub impactul emotiilor si sa puna sub semnul intrebarii parteneriatul strategic cu SUA, din punctul de vedere al securitatii, pentru ca axa Berlin-Paris nu poate fi o alternativa viabila la acest parteneriat cu SUA", a comentat Armand Gosu pentru News.ro.

In plus, acesta a aratat ca votul americanilor a fost un vot "anti-establishment" si el trebuie respectat, pentru ca reprezinta vointa cetatenilor, in ciuda faptului ca "Trump a fost diabolizat mai mult de jumatate de an, intr-o campanie electorala de o duritate fara precedent".

09:30 - Primul care a reactionat pe retelele de socializare a fost Traian Basescu, acesta a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa inteleaga din lectiile oferite de Marea Britanie si SUA ca trebuie sa se schimbe, fie ca urmare a deciziilor politice, fie la presiunea populatiei.

"Dupa Brexit, SUAexit! Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeana care trebuie sa inteleaga un lucru fundamental: ori se schimba rapid prin actiunea imediata a politicienilor, ori o schimba popoarele asa cum au facut britanicii si americanii", a comentat fostul presedinte al Romaniei.

Americanii si-au ales viitorul presedinte: Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea, in timp ce Donald Trump jubileaza.

Citeste discursul tinut de Donald Trump dupa obtinerea victoriei si vezi ce impact a produs victoria lui pe pietele financiare.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Trump victorie alegeri prezidentiale Romania , #presedinte SUA