Prima zi cu Trump la Casa Alba: Protest urias la Washington cu 500.000 de manifestanti si multe vedete. In toata lumea s-a iesit in strada (Foto & video)

Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 23:43
20712 citiri
Prima zi cu Trump la Casa Alba: Protest urias la Washington cu 500.000 de manifestanti si multe vedete. In toata lumea s-a iesit in strada (Foto & video)
Foto: Twitter

Prima zi dupa investirea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite a fost marcata de marsuri pentru drepturile femeilor organizate in intreaga lume.

Centrul miscarii a fost la Washington, unde sute de mii de persoane au venit sambata la Marsul Femeilor, inclusiv multe vedete ca Madonna, Alicia Keys sau Ashley Judd.

Evenimente similare au avut loc in toate celelalte state ale SUA, dar si in tari precum Australia, Canada, Portugalia, Italia, Mexic, Marea Britanie, Germania si Franta.

Organizatorii sustin ca nu este vorba de o actiune anti-Trump, insa doresc sa-i transmita noului presedinte mesajul ca "drepturile femeilor sunt drepturile omului".

Ziare.com va prezentat in format LIVE desfasurarea manifestatiilor pe intregul glob. Reveniti si duminica pentru a afla ce decizii a luat presedintele american in primele zile de mandat

- La marsul din Washington sunt participanti de toate varstele.

- Si in Alaska s-a iesit in strada, in ciuda frigului si ninsorii.

- Donald Trump a tinut un discurs la sediul CIA, in care nu a spus niciun cuvant despre protestele din tara si din strainatate.

- In mai multe orase din Canada, mii de oameni au organizat 30 de marsuri de solidaritate.

- Alicia Keys a cantat la Washington hitul "Girl on Fire".

- La protestul de la Washington a venit si Madonna si a spus cateva cuvinte de la pupitrul amenajat special: "Sunteti gata sa zguduiti lumea? Spun bun venit revolutiei dragostei. Rebeliunii. Refuzului nostru ca femei de a accepta aceasta noua era a tiraniei, unde nu numai femeile sunt in pericol, ci toti oamenii marginalizati.

A fost nevoie de un moment groaznic de intuneric ca sa ne trezim. Parca toti ne simteam prea confortabil crezand in mod fals ca justitia va triumfa, ca binele va invinge pana la urma. Binele nu a castigat in alegerile astea, dar va invinge pana la urma".

Apoi, Madonna a cantat Express Yourself si Human Nature. La acest al doilea cantec a cerut multimii sa cante cu ea:

"I'm not your bitch/Don't hang your shit on me/Donald Trump suck a dick!"

- Iata discursul actritei Scarlett Johansson: "Nu te-am votat. Am vrut sa te sustin, dar mai intai iti cer sa ma sprijini tu pe mine, pe mama, sora, pe cel mai bun prieten al meu, pe femei si barbati, azi, aici, care sunt nerabdatori sa vada cum masurile tale drastice le pot afecta viata. Sprijin-o pe fiica mea care, din cauza numirilor pe care le-ai facut, va trai intr-o tara care merge inapoi si nu inainte, si nu va avea dreptul sa decida asupra propriului corp sau viitor, privilegiu de care fiica ta s-a bucurat.

- Actrita Ashley Judd s-a referit la doua aspecte care le-au enervat pe femeile din America in timpul campaniei prezidentiale: cand Trump a numit-o pe Hillary Clinton "nasty woman" si faptul ca noul presedinte s-a laudat ca se poate folosi de celebritate ca sa abuzeze de femei, chiar sa le atinga in zonele intime. Femeile "nu sunt facute pentru asta", a spus Judd.

- Un mesaj de pe o pancarta a participantilor din New York: "E atat de rau ca pana si introvertitii sunt aici"

- Regizorul Michael Moore i-a indemnat pe manifestantii din Washington sa faca presiuni asupra oficialilor in fiecare zi pentru problemele pe care le au sau sa se alature unor organizatii precum Planned Parenthood.

- Mai mult de jumatate de milion de oameni participa la marsul din Washington, conform mai multor surse. De asemenea, se estimeaza ca manifestatiile din afara SUA au strans in total peste 350.000 de participanti.

- In New York, multimea se indreapta catre cladirea Trump Tower, relateaza CNN. La marsul de aici participa si actrita Helen Mirren.

- Au loc manifestatii in localitati de pe tot teritoriul Statelor Unite, din Boston pana in Miami si Portland.

- In multime a fost zarit si secretarul de Stat al lui Obama, John Kerry, care si-a inceput cariera politica protestand fata de razboiul din Vietnam, potrivit BBC.

- Cativa canadieni care se indreptau spre Washington pentru a se alatura protestatarilor au fost opriti la granita, informeaza BBC.

- Limuzina lui Trump, care se intorcea de la o slujba religioasa, ultima ceremonie oficiala din cadrul procesului de investire, a trebuit sa-si faca loc prin multime.

- Hillary Clinton le-a multumit manifestantilor. "Cred cu adevarat ca suntem intotdeuna mai puternici impreuna".

- Se speculeaza ca numarul demonstrantilor va ajunge la 500.000 in Washington. Au fost efectuate 275.000 de calatorii cu metroul pana la ora 11:00, comparativ cu 193.000 in ziua inaugurarii. Potrivit Washington Post, care citeaza datele National Park Service, cea mai mare demonstratie din istoria Washingtonului a fost protestul fata de razboiul din Vietnam, din 1969.

- Revolta de la Londra are un mesaj clar afisat: "Sunt foarte suparat!"

- In Paris, manifestantii s-au adunat in zona Turnului Eiffel.

- Mii de oameni s-au adunat si la Berlin, Frankfurt, Munchen, precum si in alte orase din Germania.

This Pussy Bites Back! #solidarity #womensmarch #berlin

A photo posted by Katy Ray (@raykaty) on

- Solidaritate si in Rusia.

- Sunt prezente mii de femei, dar si cativa barbati. Multi dintre cei prezenti poarta caciuli roz, accesoriul oficial al marsurilor, in semn de protest fata comentariile ofensatoare facute de Trump la adresa femeilor.

- Marsul a inceput oficial in Washington. Evenimentul este transmis live pe YouTube:

- Mii de persoane au iesit sambata pe strazile oraselor din Marea Britanie. Printre ele se afla cantareata Charlotte Church, rugbistul Chris Robshaw si actrita Drew Barrymore. Peste 100.000 demonstreaza La Londra.

- Mai multe femei si barbati s-au strans in fata Panteonului din Roma.

- Oamenii se aduna la Pershing Square, in Los Angeles.

- Primii care au dat startul au fost participantii din Australia si Noua Zeelanda. In Sydney, aproximativ 3.000 de oameni au manifestat in Hyde Park, de unde au pornit spre consulatul SUA. In Melbourne s-au adunat circa 5.000 de oameni. De asemenea, au avut loc marsuri in patru orase din Noua Zeelanda, la care au paricipat in total 2.000 de oameni.

- Marsuri similare au fost organizate de voluntari din intreaga lume. Tarile in care vor avea loc astfel de actiuni sunt indicate pe site-ul Women's March. In total, sunt anuntate peste 600 de marsuri, inclusiv in Bucuresti, conform acestui site.

- Femei din intreaga tara au sosit sambata dimineata in Washington pentru a participa la mars.

Atitudinea lui Trump fata de femei a fost amplu criticata in timpul campaniei prezidentiale, in special dupa ce a fost facuta publica o inregistrare din anul 2005 in care actualul presedinte al SUA vorbeste explicit despre atingerea femeilor.

La mars participa celebritati precum cantaretele Cher, Katy Perry si Zendaya, comediantele Amy Schumer si Cristela Alonzo, modelul Chrissy Teigen si actritele America Ferrera si Julianne Moore.

Marsurile pentru drepturile femeilor urmeaza unui protest violent care a avut loc la Washington imediat dupa investirea in functie a lui Donald Trump. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene si a arestat peste 200 de persoane.

Citeste mai mult despre incidente: Proteste violente anti-Trump la Washington: Gaze lacrimogene, politisti raniti si peste 200 de arestari (Foto&Video)

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#proteste Donald Trump, #Marsul Femeilor Donald Trump , #presedinte SUA