Omul care a prezis victoria lui Trump. Nu s-a inselat niciodata in ultimii 30 de ani

Sambata, 12 Noiembrie 2016, ora 21:49
24685 citiri
Omul care a prezis victoria lui Trump. Nu s-a inselat niciodata in ultimii 30 de ani
Foto: Twitter/Allan J. Lichtman

Rezultatul alegerilor recente din SUA reprezinta o infrangere coplesitoare nu doar pentru Hillary Clinton, ci si pentru cei din spatele sondajelor de opinie care o dadeau invingatoare pe candidata democrata, pentru analistii si jurnalistii care, pe baza datelor, erau convinsi ca fosta prima doamna nu poate pierde.

Allan J. Lichtman, istoric la Universitatea Americana din Washington, este printre putinii oameni care nu au fost luati prin surprindere de infrangerea lui Clinton. Lichtman este unul dintre creatorii unui model care a "ghicit" castigatorul votului popular pentru fiecare dintre ultimele opt curse prezidentiale din SUA, scrie New York Times.

Inca din septembrie, Lichtman a prezis victoria, de neimaginat atunci, a lui Donald Trump.

Modelul sau, care a fost dezvoltat in 1981 impreuna cu specialistul rus in matematica si geofizica Vladimir Keilis-Borok si care este prezentat pe larg in cartea "Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016", este unul aparent simplu, bazat pe 13 enunturi de tip "adevarat sau fals". Potrivit lui Lichtman, acesta analizeaza forta de baza care conteaza cu adevarat: puterea partidului aflat la putere.

"Dupa alegerile de la jumatatea mandatului, partidul aflat la putere detine mai multe locuri in Camera Reprezentantilor decat dupa alegerile de la jumatatea mandatului anterioare", "Economia nu este in recesiune", "Administratia curenta nu sufera esecuri majore pe plan extern sau militar" - sunt cateva exemple de astfel de enunturi.

Mai mult de sase raspunsuri "fals" indica o rasturnare a puterii, sustine Lichtman.

Desi nu este fericit ca avut dreptate in legatura cu rezultatul alegerilor din 2016, acesta spera ca faptul ca modelul sau s-a dovedit mai eficient va exercita o presiune asupra metodelor clasice de analiza, bazate pe sondaje de opinie, care au o "influenta daunatoare".

"Donald Trump nu a castigat datorita lui Donald Trump si a campaniei lui, ci in ciuda lor. Hillary Clinton nu a fost de vina pentru infrangere, Partidul Democrat este deja zguduit", considera Lichtman.

Potrivit acestuia, daca vor da vina pe Hillary Clinton, democratii se vor compromite si mai mult.

"Ea nu a facut nimic gresit. A castigat cele trei dezbateri. Dar a luptat impotriva unei forte mai mari", mai spune profesorul.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Donald Tump presedinte preziceri, #sondaje alegeri SUA , #presedinte SUA