Proces gigant deschis in SUA: 44 de state americane vs industria farma

Duminica, 12 Mai 2019, ora 08:47
16127 citiri
Proces gigant deschis in SUA: 44 de state americane vs industria farma
Foto: Pixabay

Un numar de 44 de state federale americane acuza Teva Pharmaceuticals ca a organizat o schema prin care, impreuna cu alte 19 companii farmaceutice, a crescut artificial preturile medicamentelor, uneori cu peste 1.000%, si a impiedicat concurenta, au anuntat sambata procuraturile statelor, transmite Reuters.

Cresterea preturilor medicamentelor, atat ale celor sub patent, cat si ale celor generice, a provocat indignare si investigatii in Statele Unite. Criticile au venit din tot spectrul politic, de la presedintele republican Donald Trump la democratii progresisti, inclusiv de la senatoarea Elizabeth Warren, care candideaza la presedintie.

Cele 20 de companii farmaceutice au conspirat pentru a-si imparti piata medicamentelor si a evita concurenta si, in unele cazuri, au conspirat fie pentru a preveni scaderea preturilor, fie pentru a le creste, potrivit unei plangeri inregistrate de cele 44 de state la Tribunalul Districtual din Connecticut.

Un reprezentat al Teva USA, divizie a companiei israeliene Teva Pharmaceutical Industries, a spus ca va contesta acuzatiile.

"Acuzatiile din aceasta plangere si in acest litigiu in general, sunt doar acuzatii. Teva continua sa analizeze problema la nivel intern si nu s-a angajat in nicio actiune care sa duca la vreo raspundere civila sau penala", a afirmat oficialul Teva USA intr-un comunicat.

Ce contine plangerea

Plangerea de 500 de pagini acuza industria de medicamente generice, care comercializeaza in principal medicamente al caror patent a expirat si ar trebui sa fie mai ieftine, de o lunga istorie de acorduri secrete prin care companiile s-au asigurat ca va benefica fiecare de "o cota echitabila", chiar daca ar fi trebuit sa fie concurente.

Situatia s-a inrautatit din 2012, potrivit plangerii.

"Aparent nemultumite de starea de fapt si de evitarea cu greu a erodarii preturilor, Teva si partenerii sai de conspiratie s-au implicat in una dintre cele mai sfruntate si daunatoare conspiratii de fixare a preturilor din istoria Statelor Unite", se arata in plangere.

Cu Teva aflata in centrul conspiratiei, companiile farmaceutice s-au aliat pentru a creste semnificativ preturile a 86 de medicamente, in perioada iulie 2013 - ianuarie 2015.

Reprezentantii Sandoz, o alta companie mentionata in proces, nu au raspuns imediat solicitarii de informatii.

Despre ce medicamente este vorba

Medicamentele implicate au fost pastile, capsule, creme si unguente pentru tratarea unor boli precum diabet, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala, cancer, epilepsie si altele. In unele cazuri, majorarile coordonate de preturi au fost de peste 1.000%, potrivit rechizitoriului.

Plangerea se refera si la 15 persoane inculpate, care s-au ocupat zilnic de aceste scheme.

"Nivelul lacomiei companiilor in acest proces multi-statal este nemilos si fara constiinta", a afirmat guvernatorul statului Nevada, intr-un comunicat.

Potrivit procurorului general al statului New Jersey, Gurbir Grewal, peste jumatate din companiile acuzate sunt din New Jersey si cinci dintre persoanele acuzate traiesc in acest stat.

In proces sunt solicitate despagubiri, amenzi civile si masuri din partea curtii pentru restaurarea concurentei pe piata medicamentelor generice.

Piata medicamentelor generice

Medicamentele generice asigura economii de ordinul miliardelor de dolari cumparatorilor de medicamente si contribuabililor, pentru ca sunt o alternativa mai ieftina fata de medicamentele sub patent.

Procesul inregistrat vineri este o actiune paralela cu o alta actiune inregistrata in 2016 de catre procurorii generali din 45 de state federale si Districtul Columbia.

Acel caz a fost extins ulterior pentru a include peste 12 producatori de medicamente.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#profes medicamente, #SUA proces industria farma, #SUA procese companii farmaceutice , #presedinte SUA