Pustii dintr-un oras din Balcani au facut mii de euro de pe urma stirilor false proTrump

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 19:29
10259 citiri
Pustii dintr-un oras din Balcani au facut mii de euro de pe urma stirilor false proTrump
Foto: Twitter/Donald Trump

Nu mai e un secret pentru nimeni ca unele stiri false, din timpul campaniei pentru prezidentialele americane, au venit din Europa, inclusiv din Romania. Multe dintre ele au venit insa dintr-un mic oras din Macedonia, Veles.

BBC a stat de vorba cu unul dintre "jurnalistii" oportunisti de aici. Pustiul cunoscut cu pseudonimul de Goran abia daca e "mai mult decat un baiat". Nu s-a ras de cateva zile, insa nu se poate spune ca are barba, scrie reporterul BBC.

"Parul din barba si de pe obraji e inca moale, iar bluza sa bleumarin si tricoul alb il fac sa arate de parca ar fi imbracat in uniforma de scoala", mai scrie acesta.

Nu are mai mult de 19 ani si e la facultate. Ce are de spus despre indeletnicirea sa de timp liber? "Americanilor le-au placut articolele noastre si noi vrem bani de la ei", declara el, asigurandu-se ca reporterul i-a zarit ceasul de firma de la incheietura. "Cui ii pasa daca sunt false sau adevarate?", mai spune tanarul.

Sute de adolescenti din Veles au facut mii de euro pe zi din stirile false

Numai in Veles, spune el, sunt sute de adolescenti care au facut bani frumosi de pe urma campaniei din SUA, publicand pe site-uri stiri false, pro Trump.

Goran, de exemplu, a inceput sa publice articolele senzationaliste, de obicei plagiate de pe site-uri de dreapta din SUA, inca de vara trecuta.

Copy/paste-urile, reunite pe un site nou-creat, au fost mana cereasca pentru publicul american flamand de stiri pro Trump. A platit bani catre Facebook pentru ca acestea sa devina vizibile, iar cand americanii au inceput sa aprecieze si sa distribuie astfel de stiri, au inceput sa vina si primii bani din reclame.

Goran spune ca intr-o luna a castigat 1.800 de euro, insa sustine ca altii, colegi de-ai sai sau pusti de liceu, au facut mii de euro pe zi.

Intrebat daca are remuscari sau considera ca a gresit influentand poate voturile americanilor, baiatul rade zeflemitor.

"Adolescentilor din orasul nostru nu le pasa cum au votat americanii. Sunt multumiti ca fac bani si ca pot sa-si cumpere haine scumpe si bauturi", spune Goran.

Site-urile cu stiri false au fost o mina de aur pentru locuitorii orasului Veles, unde salariul mediu este de 350 de euro pe luna.

Un sondaj realizat de BBC printre elevi arata ca fiecare al treilea pusti recunoaste ca stie pe cineva implicat in aceasta "industrie".

A posta stiri false nu este ilegal, insa cu siguranta nu e deloc etic. Companii precum Google si Facebook au anuntat, la jumatatea lunii noiembrie, ca vor penaliza drastic site-urile cu stiri false.

BBC a stat de vorba si cu primarul din Veles, Slavco Chediev, care sustine ca "nu exista bani murdari in Veles". Acesta se declara mai degraba mandru de "antreprenorii" din orasul sau, de faptul ca acestia ar fi putut influenta in vreun fel votul americanilor de la mii de kilometri distanta.

Reporterii BBC au stat de vorba si cu o jurnalista de investigatie din oras, Ubavka Janevska, care are propriul website (diferit de cele menite sa dezinformeze, pentru bani). Aceasta sustine ca a identificat sapte echipe care postau informatii false online, estimand ca sunt insa "sute de elevi care muncesc individual", facand acelasi lucru.

"Ma ingrijoreaza moralitatea tinerilor din Veles", afirma jurnalista.

Cum alegerile prezidentiale din SUA s-au terminat, multi s-au reorientat deja. "Avem alegeri parlamentare in Macedonia in decembrie", mai spune ea, afirmand ca a gasit deja trei domenii inregistrate in Serbia si Croatia, de unde pornesc de asemenea stiri false legate de partidul din opozitie, fapt ce ar putea influenta votul.

Goran sustine ca in prezent nu mai are astfel de preocupari, dar in treacat spune ca tocmai si-a luat un "super" laptop. Intrebat daca mama sa stie si daca e de acord cu activitatea lui, tanarul da replica prompt: "Crezi ca daca copilul tau face 30.000 de euro pe luna e vreo problema? Sa fim seriosi, ai fi fericit!".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#stiri false Trump campanie Macedonia, #site uri Europa stiri false Trump, #oras Macedonia stiri pro Trump, #stiri false siteuri Macedonia , #presedinte SUA