Republica perfecta: Texas

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 08:24
15162 citiri

In Principele (1513), Machiavelli afirma: "Multi si-au imaginat republici si principate pe care nimeni nu le-a vazut si despre care nimeni nu stie sa fi existat vreodata".

Ganditorul italian se refera aici la planurile cetatii ideale, cum ar fi aceea din Republica lui Platon. Principele care se conduce dupa asemenea planuri, avertizeaza Machiavelli, se pune in primejdie si indreapta statul spre ruina.

Cu toate acestea, multi alti ganditori si-au imaginat republici si monarhii imaginare. In 1516 deja, Thomas Morus propune numele "Utopia", care a devenit al unui intreg gen politic. Intr-un eseu din 1754, David Hume se refera la ideea unei "republici perfecte".

Cititorii cunosc unele dintre aceste scheme utopice. In 1624, Francisc Bacon imagineaza, in Noua Atlantida, un stat a carui putere isi are sursa in stiinta si tehnologie, incredibil de avansate.

In secolul al XIX-lea apare un intreg curent, acela al "socialismului utopic". Unul dintre reprezentantii acestuia, Charles Fourier, credea ca organizarea omenirii in "falanstere", un fel de colonii de munca si distractie, va duce la o era in care calotele glaciare se vor topi (el credea ca acesta e un lucru bun), iar oceanele vor fi din limonada. Si fiecare femeie va avea patru barbati.

In cele ce urmeaza, am si eu o modesta propunere. Sa ne imaginam o republica perfecta.

Insa una de un gen cu totul diferit. Simpatiile mele sunt aici mai degraba de partea lui Machiavelli. Utopiile obisnuite - presupunand ca este ceva "obisnuit" la o utopie - sunt, in cele din urma, exercitii ale imaginatiei.

Filozofii politici insa au avut si alte moduri de a imagina perfectiunea. Multi - Aristotel si Hume sunt doua exemple la indemana - au facut o distinctie intre ceea ce este bun in ordine teoretica si ceea ce este optim in ordine practica.

In alt context, am vorbit despre "constitutii exemplare". Sunt regimuri admirate si imitate. Spre deosebire insa de utopii, aceste state exista in realitate. In istoria Antichitatii, Sparta si Republica romana au fost modele supreme. In secolele XVII-XVIII, republica Venetiei a fost regimul excelent. Pentru imaginatia liberala moderna, a fost Anglia parlamentarismului si a capitalismului clasic. Pentru democratii moderni, America democratiei locale si a separatiei puterilor, pe care o descopera Tocqueville.

Ce criterii trebuie sa indeplineasca un asemenea regim, din perspectiva sensibilitatilor noastre, moderne?

Iata o lista scurta.

1. Sa fie stabil. Ceea ce inseamna, pe de-o parte, sa aiba o Constitutie perfecta - atat de bine scrisa incat nimic semnificativ sa nu se fi schimbat de la adoptarea sa. Iar, pe de alta parte, sa aiba o istorie indelungata de stabilitate sociala.

2. Sa fie un stat liber.

3. Sa fie prosper.

4. Sa fie puternic.

5. Sa ofere un model de ordine, un set de valori care sa ii pe cetatenii sai. Omul sau regimul - sa fie subiect al admiratiei.

Daca definim astfel "republica perfecta", vom descoperi repede ca avem o problema. Cele mai multe dintre democratiile lumii occidentale nu se califica.

Unele sunt foarte recente. Spania, spre exemplu, este o democratie abia din 1977. Alte state au avut momente in care au alunecat spre totalitarism (Italia in perioada fascista si Germania sub national-socialisti). Altele au fost ocupate in timpul razboiului (Olanda, Belgia, Franta, Norvegia, Danemarca).

In fine, in altele s-au produs adevarate revolutii constitutionale. Chiar si Statele Unite si Marea Britanie par sa cada acest test, al "republicii perfecte". In Europa cred ca Elvetia s-ar apropia cel mai mult de acest reper.

Dar poate ca trebuie sa ne uitam in alta parte. La statele care compun federatia americana. Acestea nu sunt state independente in sensul deplin al cuvantului, insa au suficiente elemente proprii. Au Constitutii proprii, guverne si sisteme de legi. Fiecare are o istorie diferita, sociala si economica.

Vrem un exemplu de prosperitate? Daca Texas (27 de milioane de locuitori) ar fi o tara, economia sa ar fi pe locul 12 in lume, inaintea Canadei, Coreei de Sud sau Australiei.

Ar fi aproape la egalitate cu Italia (59 de milioane de locuitori) si considerabil mai mare decat intreaga economie a Rusiei.

Cea mai mare companie texana (ExxonMobil) are o cifra de afaceri anuala aproape de doua ori mai mare decat intreaga economie a Romaniei.

Constitutia statului Texas este neschimbata, in esenta, din 1876, ceea ce o face, de fapt, una dintre cele mai vechi din lume inca in vigoare.

Acolo exista un sistem de guvernare republican, in care toate cei care servesc in Cabinet sunt alesi direct si seperat de catre popor. Drepturile individuale sunt aparate de un sistem judiciar care nu are egal in lume.

Invatamantul si cercetarea sunt bine asezate. Ca fapt divers, daca Texas ar fi fost o tara, ar fi fost pe locul 3 in lume ca numar de medalii de aur la Olimpiada de la Rio, dupa Statele Unite si Marea Britanie, dar inaintea Chinei, Rusiei si Germaniei.

Sportivii de la Texas University, singuri, au avut mai multe medalii de aur (9) decat medaliile (aur, argint, bronz, in total 5) obtinute de intreaga echipa a Romaniei.

In lume se petrec multe lucruri care nu ne convin. Insa cred ca acesta nu este motiv sa ne scufundam pana peste cap intr-o retorica negativa. Criticam mereu si am uitat sa mai admiram.

Pentru noi, in Europa, esecul institutional al actualei Uniuni Europene este tot mai evident. Iar acest lucru lasa in urma o imaginatie mai saraca. Multi nu mai stiu ce modele sa mai incerce si incotro sa mai priveasca. Si nici daca democratia mai are un viitor in aceste timpuri.

Eu sunt optimist. Cred ca democratia are un viitor, atata vreme cat are un prezent si un trecut puternice.

America a fost si ramane "natiunea indispensabila". Iar noi suntem liberi sa ne alegem idealurile.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#economie Texas, #model stat Texas, #republica perfecta, #model democratie , #presedinte SUA