Reuters: Sa-l facem fericit pe Trump! Acesta este obiectivul summitului NATO

Marti, 23 Mai 2017, ora 19:11
6157 citiri
Reuters: Sa-l facem fericit pe Trump! Acesta este obiectivul summitului NATO
Foto: Facebook/Donald Trump

"Let's make Trump happy!" (Sa-l facem fericit pe Trump!), acesta pare a fi obiectivul summitului NATO ce se va desfasura joi la Bruxelles, scrie Reuters intr-un comentariu despre atmosfera si agenda acestei reuniuni, parafrazand sloganul de campanie electorala al noului presedinte al SUA (Let's make America great again).

Prima reuniune a Aliantei dupa alegerile prezidentiale din SUA beneficiaza de o coregrafie menita sa-l impresioneze pe Donald Trump, care a descris NATO drept o organizatie "depasita", scrie Reuters.

Responsabilii NATO au grabit mutarea in noul sediu, desi constructia nu este inca finalizata, si au renuntat la agenda densa de dezbateri ce caracterizeaza de obicei aceste reuniuni, singurul moment semnificativ in program fiind acum un dineu de lucru. Nu va exista un comunicat final al summitului si s-a renuntat la sesiunile de lucru cu statele partenere care nu sunt membre, cum ar fi Suedia si Ucraina.

"Este momentul sa-i amintim lui Trump ca el este liderul lumii libere", explica un diplomat de rang inalt din cadrul NATO.

La intrarea in noul sediu al Aliantei, Trump va dezveli un monument ridicat in memoria victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Oficialii NATO spera astfel ca noul lider de la Casa Alba isi va aminti ca dupa acele atacuri a fost singura data in istoria Aliantei cand a fost activata clauza apararii colective cuprinsa in articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

In timpul campaniei electorale, Donald Trump a acuzat statele membre NATO ca nu contribuie financiar suficient la apararea colectiva si a sugerat in acest sens, referindu-se la statele din flancul estic, ca SUA nu vor sari in apararea lor in eventualitatea unui atac din partea Rusiei decat daca isi vor fi indeplinit obligatiile.

Iar odata ajuns la Casa Alba, el si-a trimis secretarul de stat al apararii la Bruxelles cu mesajul clar ca statele membre sa-si suplimenteze contributiile militare, in caz contrar risca pierderea sprijinului SUA.

"Europa stie ca Trump are o parere profund negativa despre aliante", afirma Tomas Valasek, fost ambasador al Slovaciei la NATO si care acum conduce think-tankul Carnegie Europe. "Speranta este ca el va veni cu o abordare mai pozitiva", afirma el.

Insa unele tari din flancul estic, precum cele trei state baltice, doresc ceva mai mult, si anume un angajament ferm ca Trump va respecta clauza apararii colective, desi nu este clar daca ele vor aborda acest subiect in mod transant la summitul de joi.

Retorica lui Trump cu "America first" (America intai), semnalele sale contradictorii privind Rusia si atitudinea sa fata de NATO au provocat incertitudine in cancelariile europene, in pofida unor asigurari venite din partea altor responsabili americani, cum este vicepresedintele Mike Pence, care a vizitat mai multe state europene.

Prin urmare, in incercarea de castiga increderea noului lider al SUA, aliatii sai europeni il vor asigura la dineul de lucru ca au convenit sa cheltuie mai mult pentru aparare. Potrivit Reuters, fiecare tara ar urma sa-i prezinte un plan prin care sa arate cum va creste in fiecare an bugetul apararii, astfel incat pana cel tarziu in anul 2024 toate statele membre sa aloce cel putin 2% din PIB pentru aparare.

"Trump va dori sa afle ce au facut ei (liderii europeni) pentru el in ultima vreme. Mai exact, ce au facut pe frontul 'hard power'", explica Anthony Gardner, ambasadorul SUA pe langa UE in timpul administratiei Obama.

In anul 2016, numai SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia si Estonia au alocat Apararii cel putin 2% din PIB. Pentru anul in curs si Romania a alocat 2% din PIB pentru aparare. Agentia Reuters nu mentioneaza in comentariul ei acest lucru, dar scrie ca Romania, Letonia si Lituania sunt "aproape" de a atinge aceasta tinta.

Partea finala a ofensivei de sarm in fata lui Trump va fi abordarea in discutii a planului avansat de Washington ca NATO sa-si asume un rol sporit in lupta impotriva Statului Islamic in Siria si Irak, in concordanta cu o alta solicitare a liderului de la Casa Alba, si anume ca NATO sa contribuie mai mult la lupta impotriva terorismului.

Desi un raspuns la acest capitol nu a fost inca definitivat, mai ales din cauza rezervelor Germaniei si Frantei, diplomatii inca spera la un compromis prin care cele 28 de state membre sa convina asupra faptului ca NATO ca institutie se va alatura coalitiei antiteroriste conduse de SUA, dar fara sa-si asume alte obligatii dincolo de cele deja asumate de membrii ei. Astfel, Donald Trump s-ar putea intoarce la Washington cu un mesaj politic cu ajutorul caruia sa poata arata ca aliatii dau curs solicitarilor sale.

Citeste si Primul summit NATO pentru Trump: lista de trucuri cu care vor incerca sa-l tina atent pe presedintele SUA

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump summit NATO, #schimbari summit NATO 2017 Trump, #Trump joi Bruxelles , #presedinte SUA