Rusii il ataca pe Trump: Lumea se va intoarce la vremurile cursei inarmarii nucleare

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 20:38
6819 citiri
Rusii il ataca pe Trump: Lumea se va intoarce la vremurile cursei inarmarii nucleare
Foto: Twitter/Donald Trump

Reprezentanti ai Senatului rus l-au criticat vineri pe presedintele american Donald Trump pentru declaratiile privind dezvoltarea arsenalului nuclear al SUA, acuzandu-l inclusiv ca doreste sa revina la cursa inarmarii ce a marcat Razboiul Rece si sa puna sub semnul intrebarii tratatul START semnat in anul 2009.

"Sa incepi presedintia punand sub semnul intrebarii un tratat international incheiat intre Rusia si SUA (...) nu este cel mai bun mod de a pune in practica neproliferarea nucleara", a declarat in fata presei Viktor Ozerov, presedintele Comisiei pentru Aparare si Securitate din Senatul rus.

El a amintit ca tratatele internationale "sunt baza controlului asupra armelor nucleare" si a subliniat sa intentiile lui Trump de a spori potentialul strategic al SUA "nu favorizeaza stabilitatea, intelegerea reciproca si securitatea in lume". "Fireste ca Rusia se impotriveste categoric incetarii acestui acord (START). Vom insista ca el sa fie prelungit", a precizat Viktor Ozerov.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru Relatii Externe a Senatului rus, Konstantin Kosaciov, s-a intrebat daca nu cumva semnificatia sloganului electoral al lui Trump, "sa facem America mareata din nou", presupune de fapt "hegemonia in domeniul nuclear".

Daca este asa, atunci "lumea se va intoarce la vremurile cursei inarmarii din anii '50-'60, atunci cand taberele care se confruntau incercau sa-si garanteze securitatea nationala cu pretul dobandirii superioritatii militare asupra celei rivale", a completat oficialul rus. El a amintit ca tratatul START are la baza principiul paritatii nucleare dintre SUA si Rusia tocmai pentru a impiedica "suprematia nucleara" a vreuneia dintre aceste doua tari.

Intrucat acest acord expira in anul 2021, Konstantin Kosaciov a insistat in declaratia sa ca, "oricat de turbulent" va fi mandatul lui Trump, SUA si Rusia sa inceapa cat mai repede negocierile in vederea prelungirii acestei intelegeri.

Declaratiile responsabililor rusi survin dupa ce Donald Trump a declarat joi, intr-un interviu acordat Reuters, ca administratiile precedente de la Washington au neglijat arsenalul nuclear al SUA, care a ramas in urma, si prin urmare el intentioneaza sa extinda acest arsenal pentru a se asigura ca ramane superior.

"Sunt primul care ar vrea sa vada ca toata lumea... ca nimeni nu are arme nucleare, dar nu vom ramane niciodata in urma vreunei tari, chiar daca este o tara prietena, nu vom ramane niciodata in urma in ceea ce priveste capacitatea nucleara. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio tara sa nu aiba arme nucleare, dar daca vor exista tari care sa aiba arme nucleare, noi vom fi deasupra tuturor", a subliniat Trump.

El a calificat acordul START aflat in prezent in vigoare drept "un acord unilateral" si "prost", cum este in opinia sa si acela incheiat cu Iranul, promitand ca de acum inainte SUA vor incheia "acorduri bune".

In prima sa convorbire din mandat cu omologul sau rus, Trump a denuntat acest acord, afirmand ca este unul dintr-o serie de acorduri proaste negociate de Administratia Obama si ca New START favorizeaza Rusia, dand de inteles ca acesta ar putea sa nu fie reinnoit sau extins.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Trump tratat START, #Trump inarmare nucleara, #Rusia SUA inarmare nucleara, #Trump acord nuclear START , #presedinte SUA