Trump a semnat decretul pentru reluarea temporara a activitatii Guvernului

Sambata, 26 Ianuarie 2019, ora 13:22
2624 citiri
Trump a semnat decretul pentru reluarea temporara a activitatii Guvernului
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele SUA, Donald Trump, a semnat sambata ordonanta executiva care prevede reluarea temporara a activitatilor agentiilor guvernamentale federale, in contextul impasului bugetar.

Donald Trump a semnat ordonanta executiva in cursul noptii de vineri spre sambata (sambata dimineata, ora Romaniei), informeaza site-ul agentiei Associated Press.

Decretul prezidential, aprobat rapid de Senat si de Camera Reprezentantilor, prevede fonduri pentru agentiile guvernamentale pana pe 15 februarie. In aceasta perioada, Donald Trump va continua negocierile cu liderii opozitiei democrate pentru a obtine 5,7 miliarde de dolari in scopul construirii unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Presedintele SUA anuntase vineri seara ca a ajuns la un acord temporar pentru incetarea celui mai lung blocaj guvernamental din istoria Statelor Unite. "Sunt foarte mandru sa anunt astazi ca am ajuns la o intelegere pentru a pune capat blocajului guvernamental si pentru a redeschide agentiile federale", a declarat liderul de la Casa Alba.

In cazul in care Donald Trump nu va ajunge la niciun acord cu liderii din Congres, blocajul bugetar ar reaparea dupa 15 februarie. Pozitia lui Donald Trump in negocieri este fragila, in contextul in care, potrivit sondajelor, majoritatea cetatenilor americani ii atribuie lui criza bugetara.

"In cazul in care nu vom reusi sa ajungem la un acord corect cu liderii Congresului, agentiile guvernamentale fie isi vor inceta din nou activitatile pe 15 februarie, fie voi folosi prerogativele pe care mi le confera Constitutia SUA pentru a aborda aceasta situatie de urgenta", a afirmat Donald Trump cu ocazia semnarii decretului.

Presedintele a semnalat ca ar putea decreta starea de urgenta la frontiera pentru a putea aloca singur fonduri destinate construirii zidului, dar o astfel de situatie ar fi contestata in instante judiciare.

Activitatile a numeroase agentii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate incepand din 22 decembrie 2018 din ratiuni bugetare, din cauza faptului ca Donald Trump si liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care sa fie finantata construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite si Mexic.

Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis in campania electorala din 2016. Aproximativ 800.000 de angajati ai agentiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectati direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Planul lui Trump, respins din nou in Senat. 34 de zile de blocaj, sute de mii de americani nu si-au mai luat de o luna salariile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#SUA blocaj guvernamental, #Donald Trump SUA blocaj guvern , #presedinte SUA