Trump abroga amnistia oferita de Obama tinerilor imigranti fara acte

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 11:51
3837 citiri
Trump abroga amnistia oferita de Obama tinerilor imigranti fara acte
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Presedintele Donald Trump a decis sa abroge un program care-i protejeaza pe tinerii imigranti fara acte.

El a hotarat sa acorde Congresului un termen de sase luni pentru ca sa elaboreze un proiect de lege care sa inlocuiasca Suspendarea actiunii impotriva venirii copiilor (Deferred Action for Childhood Arrivals, Daca), declara surse citate de presa americana.

Aceasta decizie, dezvaluita de Politico, este considerata un compromis, in contextul in care acest program se bucura de o sustinere larga, conform BBC News.

Insa sursele citate avertizeaza ca Trump se poate razgandi.

El urmeaza sa-si anunte decizia in mod oficial marti.

Acest program al fostului presedinte Barack Obama protejeaza sute de mii de "Dreamers" (visatori) sa fie deportati si le acorda permise de munca si studiu.

Casa Alba l-a informat duminica pe presedintele Camerei Reprezentantilor Paul Ryan despre decizia presedintelui, scrie Politico.

Ryan l-a indemnat saptamana trecuta pe Trump sa nu abroge acest statut, avertizand ca multi tineri vor ramane "in suspans".

"Acestia sunt niste copii care nu cunosc alta tara, care au fost adusi aici de parintii lor si nu cunosc alta casa", a spus liderul republican.

Ryan s-a alaturat tot mai numerosilor republicani si oameni de afaceri - Facebook, Apple, Amazon - care se pronunta impotriva abrogarii programului.

In timpul campaniei sale electorale, locatarul Casei Albe a adoptat o pozitie extrem de dura impotriva imigratiei, iar abrogarea Daca a fost una dintre principalele sale promisiuni.

Insa el a apreciat, intre timp, ca acest subiect este "foarte, foarte dur".

Trump a spus ca vrea sa dea dovada de "marinimie" in privinta a ceea considera, in multe cazuri, "niste copii incredibili".

"Multumita curajului si hotararii visatorilor, #DACA a permis unor mii de oameni tineri sa contribuie la societatea noastra. Noi suntem mai buni din aceasta cauza", a scris duminica pe Twitter fosta rivala democrata a lui Trump Hillary Clinton.

Ileana Ros-Lehtinen, o reprezentanta cubanezo-americana din Florida, si-a exprimat frustrarea pe Twitter. "Dupa ce i-a tachinat pe #Visatori luni de zile vorbind despre 'marinimia' sa, @POTUS le inchide usa. Ceva 'inima'?", a scris ea.

Ce este DACA

Programul Daca protejeaza aproximativ 750.000 de tineri aflati in Statele Unite de deportare si le furnizeaza permise temporare de munca si studiu.

Se califica sa beneficieze de acest statut tineri cu varsta de pana in 30 de ani care aplica la Departamentul pentru Securitate Interna.

Ei sunt verficati de politia federala (FBI) si trebuie sa nu aiba cazier, sa studieze, sa fi absolvit recent sau sa fie lasati onorabil la vatra.

Guvernul american se angajeaza ca, in aceste situatii, sa se abtina de la orice actiune in privinta statutului lor ca imigranti pe o perioada de doi ani.

Majoritatea "Dreamer"-ilor din Statele Unite provin din Mexic si din alte tari latino-americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Trump program DACA Obama , #presedinte SUA
Comentarii