Trump anunta atacul in Siria si le spune rusilor sa se fereasca de rachete

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 14:35
19198 citiri
Trump anunta atacul in Siria si le spune rusilor sa se fereasca de rachete
Foto: Arhiva Hepta.ro

Donald Trump pregateste atacarea regimului Assad din Siria.

Printr-o postare pe Twitter, liderul de la Casa Alba anunta ca rachetele americane sunt pregatite de atac si le cere militarilor rusi sa paraseasca zona si sa nu se mai asocieze cu un "animal asasin", cu referire la regimul Bashar-al-Assad.

"Rusia a promis ca va dobori toate rachetele trase in directia Siriei. Pregateste-te Rusiak, pentru ca ele vor veni, dragute, noi si "inteligente!" Nu ar trebui sa fii partenera cu un animal ucigas care-si omoara oamenii cu gaze chimice si se bucura!", a scris Donald Trump, intr-un mesaj pe Twitter, anuntand iminenta unui atac SUA cu rachete asupra Siriei.

Un al doilea mesaj pe Twitter a fost postat de catre presedintele SUA la scurt timp dupa primul.

"Relatia noastra cu Rusia este mai rea decat a fost vreodata si asta include si perioada Razboiului Rece. Nu exista niciun motiv serios pentru asta. Rusia are nevoie de ajutor pentru a-si dezvolta economia, ceea ce ar fi foarte usor de facut, avem nevoie ca toate natiunile sa colaboreze. Opriti cursa inarmarilor?", a scris Donald Trump.

Donald Trump s-a repozitionat in ce priveste relatiile cu Vladimir Putin. Ultimul atac cu arme chimice asupra civililor in zona Damascului a pus capac. Reactia de revolta generala l-a determinat pe presedintele SUA sa atace Rusia cu o violenta verbala fara precedent in cele peste 400 de zile de cand e la Casa Alba.

Rachetele Tomahawk pot fi lansate de pe distrugatoare americane aflate in Marea Mediterana. In imagine o lansare din 2017 de pe distrugatorul USS Porter - Foto: Hepta.ro

Dupa o consultare in interiorul administratiei prezidentiale care tine de peste 24 de ore, Donald Trump a anuntat ca va ataca Siria, pozitiile regimului Basahr-al-Assad, sustinut militar de Rusia.

Ambasadorul Moscovei in Liban spunea in aceasta dimineata ca orice racheta trimisa spre teritoriul Siriei va fi doborata. De aici si reactia presedintelui american care se refera in mesajul postat pe platforma sociala ca rachetele vor fi "dragute si inteligente".

"Rusia si Statele Unite s-au blocat reciproc in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc in data de 10 aprilie in ce priveste initierea de investigatii internationale privind atacurile cu arme chimice din Siria. Presedintele american Donald Trump si-a anulat vizita planificata pentru aceasta saptamana in America Latina ca sa se concentreze pe raspunsul la incidentul din Siria, a spus un oficial de la Casa Alba", scrie New York Times.

Un eventual atac declansat de SUA impotriva regimului Bashar al-Assad va complica foarte mult relatiile internationale. Exista posibilitatea ca rachetele lansate inspre Siria sa distruga echipament rusesc si sa provoace victime in randul personalului militar rus trimis in zona sa-l asiste pe dictatorul sirian.

O astfel de posibilitate va duce la amplificarea rapida a conflictului si la deteriorarea relatiilor diplomatice.

De partea SUA se afla atat Franta, presedintele Emmanuel Macron fiind un sustinator al indepartarii lui Bashar al-Assad de la putere prin mijloace militare, dar si Marea Britanie, care a condamnat repetatele atacuri chimice asupra civililor petrecute in Siria in timpul conflictului militar, mai ales ca, la o scara mai mica, pe teritoriul Regatului Unit, tocmai a avut loc un astfel de atac chimic ce viza uciderea unui fost spion rus.

Reactia Moscovei: Rachetele inteligente sa zboare in directia teroristilor

"Rachetele inteligente trebuie sa zboare in directia teroristilor, nu a guvernului legitim, care de cativa ani lupta impotriva terorismului international pe teritoriul sau", a scris purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse pe pagina sa de Facebook, citata de Agerpres.

De asemenea, ea a atentionat ca un atac cu rachete din partea SUA asupra Siriei ar putea distruge dovezile din incidentul legat de "asa-zisa utilizare de arme chimice in Ghouta de Est". "Dar inspectorii din partea Organizatiei pentru Interzicerea de Arme Chimice (OIAC) au fost preveniti ca acum rachetele inteligente vor distruge toate dovezile utilizarii de arme chimice la sol? Sau intregul scenariu consta tocmai in a sterge rapid urmele provocarii cu lovituri de rachete inteligente, astfel ca inspectorii internationali sa nu mai aiba ce gasi ca dovezi?", a mai notat Zaharova.

Reactia oficiala a reprezentantilor Rusiei reprezinta un pas inapoi fata de amenintarile facute miercuri dimineata de ambasadorul rus in Liban care spunea ca orice racheta trimisa in directia Siriei va fi doborata. Declaratia diplomatiei ruse pare a fi fost influentata de mesajele transmise pe Twitter de Donald Trump, aceasta reactie a Moscovei fiind proiectata sa domoleasca tensiunea dintre SUA si Rusia pe subiectul atacului chimic din Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Trump Siria razboi, #Trump Putin Siria, #Trump atac Siria , #presedinte SUA