Trump anunta noi sanctiuni contra Iranului si vrea reevaluarea acordului nuclear: Unul dintre cele mai proaste tratate

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 21:35
3811 citiri
Trump anunta noi sanctiuni contra Iranului si vrea reevaluarea acordului nuclear: Unul dintre cele mai proaste tratate
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Presedintele american, Donald Trump, a anuntat vineri ca nu poate confirma respectarea de catre Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea SUA acum din tratat, avertizand insa ca acest lucru se poate produce "oricand".

"Nu putem si nu vom putea certifica respectarea de catre Iran a acordului nuclear, nu putem tolera sustinerea in continuare de catre Iran a terorismului, desfasurarea activitatilor nucleare", a declarat Donald Trump.

Presedintele SUA a anuntat ca va sesiza Congresul si se va consulta cu aliatii pentru remedierea "lacunelor" acordului nuclear din 2015, "astfel incat Iranul sa nu poata ameninta lumea cu arme nucleare".

"Tratatul trebuie modificat astfel incat sa fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului sa fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare masuri suplimentare pentru restrictionarea activitatilor nucleare", a declarat Donald Trump, avertizand ca acordul cu Teheranul va fi evaluat in mod constant, iar SUA "se vor putea retrage oricand".

Donald Trump a reiterat ca el considera acordul atomic cu Iranul drept "unul dintre cele mai proaste tratate" semnate de SUA, subliniind ca Iranul a incalcat "de multe ori" termenii documentului.

Presedintele SUA a acuzat Iranul ca dezvolta rachete, ofera sustinere organizatiilor teroriste din Orientul Mijlociu si nu permite inspectii la unele instalatii atomice.

Liderul de la Casa Alba a dat asigurari ca va bloca "toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare". "Regimul fanatic" de la Teheran "nu respecta spiritul controversatului acord nuclear", desi beneficiaza de atenuarea sanctiunilor.

"Noua strategie" a SUA in cazul Iranului se va axa pe contracararea "actiunilor destabilizatoare" din Orientul Mijlociu si a "activitatilor de sustinere a terorismului", pe "blocarea programului balistic" si pe "sanctionarea Gardienilor Revolutiei", a spus Donald Trump, acuzand regimul de la Teheran ca ofera sustinere Administratiei Bashar al-Assad in razboiul civil din Siria.

Situatia ofera Congresului trei optiuni in privinta Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, sustinut de Uniunea Europeana, de Rusia si de China. Congresul va putea merge in urmatoarele directii:

- ar putea lasa acordul nuclear in forma actuala;

- ar putea reintroduce sanctiunile, cu riscul anularii acordului atomic de catre Teheran;

- ar putea cere modificarea tratatului, impunand conditii suplimentare.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, SUA si Germania) au semnat in 2015 un acord cu Iranul, prin care Teheranul se angajeaza sa limiteze activitatile atomice in schimbul relaxarii sanctiunilor internationale. Presedintele SUA, Donald Trump, si Israelul contesta acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat Acordul nuclear drept o "rusine pentru SUA".

Citeste si O noua criza la orizont: Trump vrea sa schimbe acordul nuclear, Iranul anunta ca nu negociaza cu un paria

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump acord nuclear Iran, #SUA tratat nuclear Iran, #Trump Iran arme nucleare , #presedinte SUA