Trump aplica cenzura la nivel inalt: A interzis sintagma "schimbari climatice" in institutiile SUA

Marti, 08 August 2017, ora 10:23
4541 citiri
Trump aplica cenzura la nivel inalt: A interzis sintagma "schimbari climatice" in institutiile SUA
Foto: Twitter/Donald Trump

Personalului Departamentului american al Agriculturii i s-a comunicat sa evite sa foloseasca sintagma "schimbari climatice" in toate documentele. In locul acestei expresii, angajatilor guvernamentali li s-a sugerat sa scrie "vreme extrema".

Explicatia unei astfel de decizii e simpla: presedintele american nu crede in schimbarea climatica, afirmand ca aceasta nu este decat o "pacaleala inventata de chinezi". De altfel, anul acesta chiar a decis sa scoata SUA din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice.

195 de tari au convenit sa semneze acest acord, in anul 2015, doar doua ramanand in afara - Nicaragua si Siria. Scopul acestui acord era de limitare a incalzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a altor emisii rezultate din arderea combustibililor fosili. SUA se angajasera sa reduca emisiile de gaze de sera, pana in 2025, cu 26-28 la suta fata de nivelul din 2005.

The Guardian a intrat in posesia unor email-uri interne, in care este abordat acest subiect. Publicatia prezinta franturi din email-uri transmise angajatilor, dar si raspunsuri ale acestora, in care salariatii se arata confuzi cu privire la termenii pe care trebuie sa-i foloseasca.

"As vrea sa stiu termenii corecti pe care trebuie sa-i folosesc in locul 'schimbarilor climatice' si tot ce e legat de carbon... Vreau sa ma asigur ca folosesc terminologia corecta pe care agentia a aprobat-o", se arata intr-un mail din luna februarie al unui salariat, Tim Hafner.

Majoritatea mailurilor sunt datate ianuarie sau februarie, dupa instalarea in functie a lui Donald Trump. Subiectul a fost insa reluat si in aprilie si chiar iulie.

Pe langa sintagma mai sus amintita, angajatilor li se atrage atentia sa ocoleasca si expresia "gaze cu efect de sera".

Amintim ca SUA sunt pe locul 2 in lume in ceea ce priveste emisiile de gaze de sera - 17,9% din total, dupa China. Cele doua sunt urmate la mare distanta de Rusia, apoi de India, Japonia, Germania si Brazilia

Citeste si Chinezii i-au dat o lectie de istorie lui Trump, primul presedinte al SUA care neaga incalzirea globala

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#cenzura schimbari climatice SUA, #cenzura exprimare schimbari clima SUA, #schimbari climatice Trump , #presedinte SUA