Trump ar putea stabili un record - Provocarea unei crize diplomatice, cu doar 7 saptamani inainte sa ajunga in Biroul Oval

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 19:43
14409 citiri
Trump ar putea stabili un record - Provocarea unei crize diplomatice, cu doar 7 saptamani inainte sa ajunga in Biroul Oval
Foto: Arhiva Hepta.ro

Tranzitia lui Donald Trump are loc mult mai repede decat a celor mai multi dintre predecesorii sai, fiind un record de viteza in acest sens. Deja Tump a numit aproape jumatate din cabinetul sau. Comparativ, in 2008, Obama isi formase jumatate din echipa abia la mijlocul lunii decembrie.

De asemenea, se pare ca Trump ar putea stabili un alt record de viteza: provocarea primei crize diplomatice cu sapte saptamani inainte sa ajunga in Biroul Oval, noteaza intr-o analiza Los Angeles Times.

Vineri, Trump a vorbit la telefon cu presedintele din Taiwan, ceea ce niciun alt presedinte american sau presedinte ales american nu a mai facut din 1979.

Acest lucru reprezinta o mare problema, pentru ca presedintele Jimmy Carter a recunoscut oficial, in urma cu 37 de ani, Republica Populara Chineza ca avand singurul guvern legal, adica a adoptat politica unei singure Chine.

Si nu numai ca echipa lui Trump a emis o declaratie oficiala despre apelul telefonic in care a fost laudat stadiul relatiilor stranse din domeniul economic, politic si de securitate dintre Statele Unite si Taiwan, dar republicanul a si felicitat-o pe Tsai Ing-wen, la inceputul acestui an, cand a fost aleasa presedintele Taiwanului.

Toate acestea sunt considerate tabu, confom politicii din SUA, si provocatoare pentru China. Si in mod sigur China este o tara mult mai importanta pentru Statele Unite (din punct de vedere economic, politic si militar) decat Taiwanul.

Inca nu este foarte clar modul in care a fost realizata convorbirea telefonica. Este posibil ca presedintele Tsai Ing-wen sa fi avut noroc, iar Trump si personalul sau sa fi facut o greseala de incepatori.

"Presedintele din Taiwan m-a sunat", a scris Trump pe Twitter. "E interesant ca SUA vinde echipamente militare de miliarde de dolari in Taiwan, dar eu nu ar fi trebuit sa accept un telefon de felicitare", a continuat el.

Analistul LA Times scrie despre o posibila greseala a echipei lui Trump, dar adauga ca Taipei Times a relatat faptul ca discutia a fost aranjata dupa ce presedintele ales a fost informat despre aceasta problema vizavi de Taiwan. Adica Trump a facut in mod deliberat acest lucru, enervand China, noteaza sursa citata.

Dar nu e prima oara cand stilul impulsiv al lui Trump starneste controverse.

Miercuri, el a primit un telefon de la premierul pakistanez, Muhammad Nawaz Sharif, si se pare ca presedintele ales al SUA l-a laudat pe acesta, potrivit unui rezumat al discutiei facut de guvernul din Pakistan.

"Esti un tip grozav", ar fi spus Trump lui Sharif, laudandu-l pentru ceea ce face.

Care este problema in urma acestei conversatii? Relatiile SUA-Pakistan au fost intepatoare si o apropiere brusca de Pakistan ar provoca griji unui aliat american din zona, India.

Dar acest pas gresit ar putea fi trecut cu vederea, mai ales ca Trump a spus ca vrea ca SUA si India sa fie "cei mai buni prieteni".

In aceste conditii, doar apelul din Taiwan ramane o adevarata problema. Guvernul comunist al Chinei este sensibil la recunoasterea sa ca putere regionala majora si extraordinar de sensibil la tot ceea ce are legatura cu Taiwan.

Nu trebuie sa ne asteptam ca acest lucru sa fie trecut cu vederea.

Deja China a anuntat ca lanseaza un protest diplomatic dupa convorbirea telefonica dintre liderul taiwanez Tsai Ing-wen si presedintele american ales Donald Trump.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Trump discutie presedinte Taiwan, #Trump presedinte Taiwan , #presedinte SUA