Trump cedeaza presiunii in crestere si cere anchetarea de catre FBI a lui Brett Kavanaugh, propunerea sa pentru Curtea Suprema

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 08:53
2836 citiri
Trump cedeaza presiunii in crestere si cere anchetarea de catre FBI a lui Brett Kavanaugh, propunerea sa pentru Curtea Suprema
Foto: Arhiva Facebook Donald Trump

Sub o presiune crescanda chiar in randul taberei republicane, presedintele american Donald Trump a ordonat vineri deschiderea unei anchete a FBI asupra candidatului sau pentru Curtea Suprema, acuzat de agresiuni sexuale, amanand astfel votul foarte asteptat din Senatul american privind confirmarea lui Brett Kavanaugh, scrie AFP.

Magistratul in cauza, care a facut obiectul unei controverse intense in aceasta saptamana, a indicat ca accepta sa coopereze.

Aceasta decizie vine dupa dupa o zi de inclestari si evolutii neasteptate la Capitoliu in ce priveste confirmarea judecatorului Kavanaugh, 53 de ani, si lasa sa planeze incertitudinea asupra ascensiunii acestuia la cea mai inalta instanta din SUA.

Acuzat de agresiune sexuala, Brett Kavanaugh obtine sprijinul Comisiei Juridice a Senatului pentru candidatura la Curtea Suprema

Democratii cereau de mai multe zile o ancheta a FBI asupra acuzatiilor lui Christine Blasey Ford, 51 de ani, care afirma ca Brett Kavanaugh a incercat sa o violeze pe vremea cand amandoi erau liceeni.

Marturia sa in fata senatorilor din Comisia Juridica i-a emotionat pe multi americani, altii fiind de partea judecatorului, intr-o tara profund polarizata, noteaza AFP. Brett Kavanaugh a negat categoric, in fata acelorasi senatori, toate acuzatiile ce-l vizau.

"Am ordonat FBI sa efectueze o ancheta suplimentara" asupra lui Kavanaugh, care nu va trebui sa dureze mai mult de o saptamana, a declarat Trump intr-un comunicat.

Cercetarile vor fi "limitate la acuzatiile credibile" la adresa judecatorului conservator, a anuntat Comisia Juridica din Senat.

In cele din urma, un senator republican cheie pentru rezultatul votului, Jeff Flake, este cel care a reusit sa forteze deschiderea unei anchete.

Beneficiind de o majoritate extrem de stransa in Senat, 51 la 49, republicanii nu-si pot permite sa piarda decat un singur vot. Ori Jeff Flake, senator moderat si foarte critic cu Donald Trump, a parut vineri dupa-amiaza sa-si conditioneze votul final in favoarea lui Kavanaugh de desfasurarea acestei anchete, observa AFP.

Anterior vineri, Kavanaugh a primit unda verde in Comisia Juridica, 11 senatori republicani votand in favoarea confirmarii sale iar 10 democrati s-au pronuntat impotriva. Dar inainte de a vota "da", republicanul Jeff Flake a cerut deschiderea unei anchete.

Miza este cruciala, apreciaza AFP. Sub tirul mai multor acuzatii de agresiune sexuala, dar perceput totodata ca profund ancorat la dreapta, Brett Kavanaugh ar putea inclina catre latura conservatoare instanta suprema, ai carei judecatori sunt numiti pe viata.

Senatul are ultimul cuvant asupra nominalizarilor presedintelui pentru aceasta instanta - arbitru al celor mai spinoase probleme din societate, precum dreptul la avort, casatoria homosexuala sau controlul armelor de foc.

Votul de vineri a avut loc la o zi dupa ce una din presupusele victime ale lui Kavanaugh, o profesoara universitara, a relatat versiunea sa despre cele intamplate in urma cu 36 de ani.

Audiata in Comisia juridica din Senatul american, Christine Blasey Ford, profesor universitar, 51 de ani, a afirmat ca este 'absolut' sigura de identitatea celui care a agresat-o cu multi ani in urma.

Ea il acuza pe judecatorul Brett Kavanaugh si pe unul dintre prietenii acestuia ca ar fi incercat sa o violeze la o petrecere intre adolescenti, in anii 1980. Femeia afirma ca tanarul Kavanaugh si un prieten, 'complet beti', au inchis-o intr-o camera si ca viitorul judecator a impins-o pe un pat incercand sa o dezbrace. Profitand de starea lor de ebrietate, ea a reusit sa fuga.

Judecatorul Brett Kavanaugh a denuntat joi o "rusine nationala" in Senatul american, afirmand ca nu isi va retrage candidatura pentru Curtea Suprema, in pofida acuzatiei de agresiune sexuala formulate de Christine Blasey Ford.

"Nimeni nu ma va face sa ma retrag din acest proces", a declarat judecatorul Kavanaugh, cu vocea plina de furie, intr-o declaratie introductiva ofensiva la o ora dupa incheierea audierii, in aceeasi sala, a femeii, cadru universitar, care l-a acuzat de aceste fapte, comise in 1982, atunci cand el avea 17 ani si ea 15 ani.

"Ma veti invinge poate la votul final, dar nu ma veti face niciodata sa renunt. Niciodata", a spus el in fata celor 21 de senatori ai Comisiei juridice. "Sunt nevinovat", a adaugat el.

"Nu am agresat sexual niciodata pe cineva, nici la liceu, nici la universitate", a spus Brett Kavanaugh, 53 de ani, repetand ca nicio acuzatie de acest gen nu a fost formulata impotriva sa de-a lungul carierei sale de jurist si judecator federal.

Presedintele american, Donald Trump, si-a reafirmat joi sprijinul pentru candidatul sau la Curtea Suprema, Brett Kavanaugh, la finalul depozitiilor dure in fata Senatului ale celui din urma si uneia dintre femeile care il acuza de agresiune sexuala in anii 1980, a relatat AFP.

"Judecatorul Kavanaugh a aratat Americii exact motivul pentru care l-am nominalizat. Marturia sa a fost puternica, onesta si captivanta", a scris pe Twitter liderul de la Casa Alba, imediat dupa ce judecatorul Kavanaugh si-a incheiat depozitia cu juramantul "in fata lui Dumnezeu" ca nu a comis niciodata nici cea mai mica agresiune si ca a spus adevarul.

"Strategia destructiva a democratilor este o rusine si acest proces a fost o impostura totala (...) Senatul trebuie sa voteze!", a adaugat presedintele american.

Timp de mai multe saptamani, Donald Trump a denuntat o "inselatorie" pusa la cale de democrati pentru a face sa esueze confirmarea candidatului sau, laudand un "gentleman", un "intelectual formidabil".

Miercuri insa, de la New York, unde participa la Adunarea Generala a ONU, el a lasat pentru prima data sa planeze indoiala, afirmand ca ar putea renunta la candidatul sau si sa ii caute un inlocuitor in cazul in care Christine Blasey Ford va reusi sa il convinga.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Donald Trump ancheta FBI Cavanaugh, #Cavanaugh Curtea Suprema SUA , #presedinte SUA