Trump cedeaza presiunilor si il retrage pe candidatul la sefia serviciilor de informatii

Sambata, 03 August 2019, ora 08:14
2731 citiri
Trump cedeaza presiunilor si il retrage pe candidatul la sefia serviciilor de informatii
Foto: Twitter/@RepRatcliffe

Donald Trump a anuntat, vineri, retragerea candidatului pe care il propusese la conducerea serviciilor nationale de informatii, John Ratcliffe, un congresman fidel presedintelui dar neexperimentat, a carui alegere a starnit ingrijorare in legatura cu riscul politizarii deciziilor legate de securitatea nationala.

"Bunul nostru ales republican John Ratcliffe este tratat in mod nedrept de media mincinoase. Decat sa suporte luni de calomnie, i-am explicat lui John cat de groaznic ar fi pentru el si familia lui sa aiba de-a face cu acesti oameni. Asadar, John a decis sa ramana in Congres", a anuntat pe Twitter presedintele american, care a salutat activitatea "extraordinara" a lui Ratcliffe.

Actualul director al serviciilor nationale de informatii, Dan Coats, isi va parasi functia pe 15 august, dupa doi ani in care a coordonat activitatile CIA, NSA si a altor 15 servicii de informatii americane, informeaza AFP si Reuters.

De la preluarea mandatului de presedinte, Donald Trump a ignorat in mod frecvent sfaturile oferite de Coats, pe care l-a tinut departe de anumite dosare, in special de cel privind relatia cu Rusia.

Alegerea lui John Ratcliffe, fost primar al unei suburbii instarite din Dallas si procuror federal timp de doar un an, in 2007, a fost criticata de democrati, care au scos in evidenta lipsa de experienta acestuia.

Rolul directorului serviciilor nationale de informatii este de a stabili prioritatile intre amenintarile cu care se confrunta SUA. Toate persoanele care au ocupat acest post pana in prezent au fost fie fosti diplomati cu experienta in privinta chestiunilor de securitate nationala, fie fosti militari, oficiali din Pentagon sau directori ai agentiilor de informatii.

John Ratcliffe, in varsta de 53 de ani, s-a declarat, intr-un comunicat, "foarte recunoscator fata de presedinte" dar, ca urmare a dezbaterii aprinse provocata de nominalizarea sa, a decis sa ceara "presedintelui sa numeasca pe altcineva" pentru aceasta functie.

"Raman convins ca odata confirmat (in aceasta functie) as fi (lucrat) cu obiectivitatea, impartialitatea si integritatea de care au nevoie si pe cale le merita agentiile noastre de informatii", a afirmat Ratcliffe.

"Cu toate acestea, nu doresc ca o dezbatere, chiar daca gresita, asupra securitatii nationale si a informatiilor in jurul confirmarii mele sa devina o afacere pur politica si partizana", a adaugat congresmanul republican.

John Ratcliffe a aparut deseori pe postul de televiziune conservator Fox News pentru a critica ancheta procurorului special Robert Mueller si pentru a declara ca nu a "vazut dovada" unui amestec al Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016 care sa fi contribuit la alegerea lui Trump ca presedinte al SUA.

Reuters informeaza, citand o sursa apropiata de acest dosar, ca Trump ii are in vedere pe congresmenii republicani Michael McCaul sau Devin Nunes pentru acest post. McCaul este fost presedinte al Comisiei privind securitatea interna, iar Nunes a fost presedinte al comisiei privind informatiile din Camera Reprezentantilor.

Trump a comunicat reporterilor de la Casa Alba ca are "o lista de trei persoane" la care se va gandi in acest weekend.

Dupa anuntul de duminica trecuta privind incetarea activitatii lui Dan Coats, Trump a spus ca ar putea-o numi director interimar pe Sue Gordon, numarul doi in ierarhia conducerii serviciilor nationale de informatii. O astfel de alegere ar linisti establishmentul de informatii, avand in vedere experienta in domeniu detinuta de Gordon.

Pe de alta parte, insa, circula informatii provenind de la surse din anturajul presedintelui, potrivit carora nu este exclusa numirea ca director interimar a sefei CIA, Gina Haspel.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Twitter sef servicii , #presedinte SUA