Trump creste cu 54 de miliarde de dolari bugetul pentru aparare, dar scade de la mediu si programe internationale

Luni, 27 Februarie 2017, ora 19:08
4503 citiri
Trump creste cu 54 de miliarde de dolari bugetul pentru aparare, dar scade de la mediu si programe internationale
Foto: Facebook/Donald Trump

Presedintele Donald Trump vrea sa suplimenteze cu pana la 54 de miliarde de dolari cheltuielile pentru Aparare in bugetul din 2018, ceea ce reprezinta o crestere masiva de 9% fata de actualul buget al Apararii.

In schimb, liderul american propune taieri masive pentru programele de asistenta internationala si pentru fondurile destinate protectiei Mediului, relateaza BBC.

Insa, planul presedintelui american nu afecteaza bugetele pentru Securitate Sociala si Sanatate, in ciuda promisiunii facute de republicani de a abroga si inlocui sistemul de asigurari medicale Obamacare.

"Acest buget va fi unul al sigurantei publice si securitatii", a declarat Donald Trump la o intalnire bipartizana a guvernatorilor americani la Casa Alba.

De asemenea, miliardarul american a explicat ca "programele cu o prioritate mai redusa si majoritatea agentiilor federale" se vor confrunta cu o reducere a fondurilor alocate ca urmare a cresterii bugetului pentru Aparare.

Respectivele taieri de fonduri vor viza "programele neautorizate" si acele agentii unde "exista o dublare a muncii".

Cele mai afectate de aceste taieri vor fi programele de asistenta internationala, care reprezinta aproximativ 1% din bugetul federal si include o serie de operatiuni privind implementarea unor politici de securitate in tarile sarace ale lumii.

Insa, este putin probabil ca doar taierile din programele de asistenta internationala sa economiseasca cele 54 de miliarde de dolari, care vor fi transferate Pentagonului.

Statele Unite se asteapta ca alte tari ale lumii sa completeze taierile de fonduri pentru programele de asistenta internationala, intrucat a existat destula generozitate in ultimii ani din partea americanilor.

Presedintele Trump ar urma sa-si prezinte propunerile finale pentru buget pana la mijlocul lunii martie.

"Vom face mai multe din mai putin si vom face acest guvern responsabil", a declarat presedintele american intr-o intalnire cu guvernatorii de la Casa Alba.

De asemenea, miliardarul american a precizat ca-si va prezenta planurile pentru cresterea investitiilor in infrastructura intr-un discurs pe care-l va tine marti in fata Congresului.

"Vom incepe sa cheltuim mult in infrastructura", a declarat Donald Trump.

Unii experti militari au pus sub semnul intrebarii necesitarea unei cresteri majore a cheltuielilor pentru Aparare. In acest moment, cheltuielile militare ajung anual la 600 de miliarde de dolaru.

Statele Unite cheltuiesc in schimb doar 50 de miliarde de dolari anual pentru programele de asistenta internationala si pentru finantarea Departamentului de Stat.

Congresul nu este obligat sa urmeze planul bugetar redactat de catre administratia prezidentiala, iar in urmatoarele saptamanii republicanii vor cere reprezentantilor administratiie sa explice aceste propuneri.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#buget SUA 2017, #Trump buget aparare , #presedinte SUA