Deciziile lui Tudorel Toader. Ministrul care nu se mai incape pe sine

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 25 August 2018, ora 07:45
30173 citiri
Deciziile lui Tudorel Toader. Ministrul care nu se mai incape pe sine

Se pare ca umilirea publica de catre Tudorel Toader a primilor candidati la sefia DNA nu a taiat cu totul apetitul pentru aceasta functie si avem o lista cu 6 doritori. O lista pestrita.

Exista doi candidati, dupa parerea mea, fara sansa: Gabriela Scutea, care a fost adjuncta Codrutei Kovesi la Parchetul General, si Andrei Bodean, de la DNA Constanta, care l-a trimis in judecata pe Radu Mazare, "greseli" pe care Tudorel Toader nu le poate ierta, nu ma indoiesc.

Mai exista si doua personaje sa le zicem elegant exotice, Paula Tanase si Nicolae Lupulescu. Plus inca doi candidati de calibru mic, Adina Florea si Sorin Armeanu, care ar putea fi insa pe placul dlui Toader, pentru ca au niste legaturi speciale cu zona PSD.

Mai interesanta este insa lista de candidati pentru pozitia de judecator la CJUE. Acolo exista un favorit indiscutabil din punct de vedere profesional, fostul agent guvernamental al Romaniei tocmai la CJUE, Horatiu Radu.

Dl Radu a avut o prestatie remarcabila la CJUE, a reusit sa salveze Romania de plata a peste 100 de milioane de euro, dar a fost demis, pentru ca a refuzat sa avizeze toate aberatiile anti-europene ale Guvernului si in locul lui a fost numit un personaj caricatural, despre care am scris mai multe la momentul respectiv.

Atentat grav la interesele Romaniei

Dl Toader il cunoaste bine pe Horatiu Radu de la Facultatea de Drept din Iasi, unde dl Radu preda drept european, dar se pare ca favoritul politic e altul si anume dl Mircea Criste, adjunctul Avocatului Poporului, sustinut puternic de patronul politic al lui Tudorel Toader, adica dl Tariceanu.

Daca in cazul CJUE probabil vom avea un raspuns, la DNA, personal, ma astept la inca o amanare si asta din doua motive.

Unul care tine de persoana dlui Toader. Priviti-l in poza, cat o mie de cuvinte, pe care a pus-o pe pagina sa de Facebook si pe site-ul ministerului, fotografie facuta alaturi de omologi la Tallinn!

Omul explodeaza de sine insusi. Nu se mai incape pe sine. Isi traieste momentul de maxima glorie al existentei, ca un buric al ligheanului romanesc. E stapanul jocului, presa ii soarbe fiecare respiratie, fiecare sughit. Nu cred ca ar parasi fara un imens regret aceasta pozitie.

Al doilea motiv tine de calculul politic. Legea inca in vigoare nu limiteaza numarul de propuneri pe care presedintele le poate respinge. Sigur ca se poate ajunge la CCR cu un conflict care iar sa-l oblige sa semneze, dar este o cale mai lunga si mai complicata.

Asa ca e mai simplu pentru dl Toader sa astepte noua lege, care va intra probabil in vigoare la sfarsitul lui septembrie si care ii da dreptul presedintelui la un singur refuz. Si atunci lucrurile vor merge ca unse.

Pana una alta, dl Toader continua o mascarada nelegala, dupa cum am mai aratat. Concursul pe care el pretinde ca-l organizeaza este singurul in cazul caruia un candidat respins nu are cale de contestatie. Ceea ce e profund neconstitutional.

Mascarada nelegala a lui Tudorel Toader. Care va fi alegerea pentru DNA

Da, rapoartele MCV au cerut intr-adevar o procedura de tip concurs, insa una care sa fie introdusa in lege, ceea ce nu s-a intamplat nici macar la ultima modificare a legii. Deci concursul legal se incheie dupa ce comisia constata indeplinirea conditiilor legale de studii, vechime si buna reputatie. De acolo este decizie politica pe care Tudorel Toader incearca sa o mascheze intr-un concurs ca sa nu o asume ca atare.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Toader DNA CJUE , #ministrul Justitiei