Trump retrage SUA din Tratatul privind Comertul cu Arme

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 21:25
6141 citiri
Trump retrage SUA din Tratatul privind Comertul cu Arme
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Donald Trump a anuntat, vineri seara, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comertul cu Arme, un acord semnat in anul 2013 de predecesorul sau, Barack Obama, dar contestat de Asociatia Nationala americana pentru Arme (NRA).

Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anuntat ca va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat inca de Senatul american.

"Ne luam inapoi semnatura", a declarat Donald Trump in aplauzele membrilor Asociatiei Nationale pentru Arme.

NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comertul cu Arme, care reglementeaza afaceri in valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme conventionale si incearca sa blocheze livrarile de armament spre persoane si entitati ce incalca drepturile omului. NRA argumenteaza ca acordul ar submina drepturile americanilor de a detine arme de foc, desi Administratia Barack Obama a respins criticile in acest sens.

Donald Trump a precizat ca Organizatia Natiunilor Unite va primi curand notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comertul cu Arme, aprobat in aprilie 2013 de Adunarea Generala ONU. Pana acum, 101 tari au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat inca.

Decizia lui Donald Trump a fost criticata dur de organizatii pentru promovarea drepturilor omului. "De acum inainte, Statele Unite vor vinde arme alaturi de Iran, Coreea de Nord si Siria, care nu au semnat acest tratat istoric, al carui singur scop este protejarea oamenilor nevinovati de arme letale", a reactionat Abby Maxman, presedintele Oxfam America.

Adotei Akwei, un reprezentant al filialei din SUA a organizatiei Amnesty International, a declarat: "Prin acest anunt, Administratia Trump va redeschide drumul spre vanzari de arme pe baza unor criterii slabe in materie de respectare a drepturilor omului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Donald Trump retras SUA tratat arme, #Trump SUA Tratat Arme , #presedinte SUA