Trump risca sa declanseze un nou conflict diplomatic, de data asta in Orientul Mijlociu

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 16:41
7266 citiri
Trump risca sa declanseze un nou conflict diplomatic, de data asta in Orientul Mijlociu
Foto: Facebook/Donald Trump

Mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim va fi una dintre "marile prioritati" ale presedintelui ales Donald Trump, a dezvaluit unul dintre consilierii sai de top, Kellyanne Conway.

ONU nu recunoaste orasul sfant ca fiind capitala Israelului, iar cele mai multe dintre ambasadele statelor membre sunt in Tel Aviv. O recunoastere oficiala a Ierusalimului drept capitala israeliana ar putea declansa un conflict diplomatic, pentru ca ar putea semnala ca SUA iau partea statului evreu in disputa cu Palestina in ceea ce priveste legitimitatea in acest oras, explica The Independent.

Cu toate acestea, Donald Trump a spus clar ca vrea sa mute Ambasada SUA la Ierusalim.

"Este o mare prioritate pentru presedintele ales Donald Trump. A spus-o foarte clar in campanie si, ca presedinte ales, l-am auzit repetand acest lucru de mai multe ori in privat, daca nu chiar public", a declarat Conway.

"Este ceva ce prietenul nostru Israel, un bun prieten in Orientul Mijlociu, ar aprecia si multi evrei-americani si-au exprimat aceasta preferinta. Este o miscare excelenta", a continuat ea.

Amintim ca, in timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis sa recunoasca Ierusalimul drept capitala nedivizata a Israelului, o miscare ce ar schimba politica externa pe care SUA au avut-o decenii intregi in aceasta privinta.

Dupa ce Trump a fost ales presedinte, politicienii de dreapta din Israel s-au aratat incantati si i-au cerut republicanului sa mute Ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim de indata ce preia mandatul.

Ministrul Educatiei din Israel, Naftali Bennet, care este si liderul unui partid de dreapta, a spus ca victoria lui Trump va permite tarii sale sa ingroape pe deplin notiunea de stat palestinian.

Trump nu este primul candidat care promite sa mute ambasada, iar Congresul american a adoptat in 1995 o decizie in acest sens, insa punerea ei in aplicarea a fost amanata din 6 in 6 luni, de mai bine de 20 de ani.

Presedintii Clinton, Bush si Obama au refuzat sa mute ambasada dupa ce au fost alesi, invocand motive de securitate nationala.

Si palestinienii se impotrivesc. "Daca Administratia SUA muta ambasada la Ierusalim, nimeni nu ar trebui sa ne critice daca vom folosi toate armele pe care le avem in cadrul ONU pentru a ne apara. Si avem multe arme in ONU", a declarat Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU.

Ierusalimul a fost intotdeauna un subiect controversat in conflictul israeliano-palestinian. Chiar si dupa ce Israelul a fost recunoscut ca stat, in 1948, negocierile cu privire la Ierusalim au ramas deschise.

Israelienii vad Ierusalimul ca pe capitala lor unita, iar palestinienii vad Ierusalimul de Est ca pe capitala unui viitor stat palestinian.

Iata ce tensiuni a mai provocat Donald Trump:

Trump a sfidat o cutuma diplomatica de aproape 40 de ani si risca sa irite China. Cum se apara presedintele ales al SUA

Trump critica pe Twitter China, dupa ce a reusit sa declanseze un protest diplomatic la Beijing

Trump ar putea stabili un record - Provocarea unei crize diplomatice, cu doar 7 saptamani inainte sa ajunga in Biroul Oval

Trump face inca un gest controversat: L-a chemat la Casa Alba pe cel care l-a numit pe Obama "fiu de catea"

Presedintele filipinez spune ca Trump l-a laudat pentru razboiul sangeros impotriva drogurilor: Este drumul cel bun

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ambasada SUA mutata Ierusalim, #Trump muta Ambasada SUA Israel , #presedinte SUA