Trump starneste revolta: Il gratiaza pe controversatul serif Joe Arpaio, "vanatorul de imigranti"

Sambata, 26 August 2017, ora 11:39
3765 citiri
Trump starneste revolta: Il gratiaza pe controversatul serif Joe Arpaio, "vanatorul de imigranti"
Foto: Arhiva Facebook/Joe Arpaio

Presedintele american Donald Trump l-a gratiat vineri seara pe foate controversatul serif Joe Arpaio, in varsta de 85 de ani, care a fost condamnat pentru ca a dat dovada de un zel excesiv impotriva imigrantilor clandestini.

"Astazi (vineri), presedintele Donald Trump l-a gratiat pe Joe Arpaio, un fost serif in comitatul Maricopa, in Arizona", a anuntat intr-un comunicat Casa Alba.

Trump a dat si el vestea pe Twitter. Executivul motiveaza ca "viata si cariera domnului Arpaio, care a inceput la (varsta de) 18 ani, cand s-a angajat in armata, la inceputul Razboiului din Coreea, incarneaza serviciul public dezinteresat".

"Seriful Joe Arpaio are acum 85 de ani si, dupa mai bine de 50 de ani de serviciu admirabil pentru tara noastra, el merita o iertare prezidentiala", se arata in comunicat.

Arpaio a fost condamnat la sfarsitul lui iulie pentru ca a incalcat o interdictie care i-a fost impusa de catre un judecator federal si care-i interzicea patrulele discriminatorii.

Marti, la un miting cu sustinatorii sai la Phoenix, in Arizona, presedintele republican a renuntat sa faca acest anunt, care era asteptat la acel moment, cu scopul de a evita ca manifestatia deja tensionata sa degenereze.

Trump si-a intrebat sustinatorii daca nu cumva Arpaio a fost condamnat pentru ca "si-a facut treaba", iar acestia l-au aplaudat.

Reactiile fata de gratiere, in plin uragan, care ar putea fi devastator in Texas, in sudul Statelor Unite, nu au intarziat sa apara.

Reprezentantul democrat Raul Grijalva din Arizona a declarat ca "Joe Arpaio nu merita iertarea. Toata viata sa s-a comportat ca si cum ar fi deasupra legilor. Acum Trump ii arata ca a avut dreptate".

Alt congresmen democrat, Joaquin Castro din Texas, a mers mai departe si l-a catalogat pe Arpaio drept un "sectar care a luat ca tinta comunitatea hispanica ani de zile. El ar trebui sa-si ispaseasca pedeapsa".

Influenta asociatie pentru apararea libertatilor ACLU a apreciat, la randul ei, vineri, ca "presedintele a ales ilegalitatea si nu legea, disensiunea in locul unitatii si durerea in locul vindecarii".

Comentatorul republican Bill Kristol, cunoscut pentru pozitiile sale dure impotriva lui Trump, considera ca este vorba despre o manevra a presedintelui vizand sa-i obisnuiasca pe oameni cu exercitarea gratierii prezidentiale cu scopul de a se servi de ea in cazul in care sunt condamnati apropiati de-ai sai in dosarul amestecului rus in alegerile americane de anul trecut.

Seriful Arpaio a impus cu o mana de fier, timp de aproape un sfert de secol, legea in comitatul Maricopa, in Arizona (sud-vest).

Acest sustinator declarat al lui Donald Trump, care s-a autointitulat "cel mai dur serif din America", si-a facut o reputatie foarte controversata, in contextul in care unii au denuntat zelul masurilor sale, bazate in mod deschis pe o tintire discriminatorie si revendicata ca atare a hispanicilor straini.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Joe Arpaio serif Trump gratiat imigranti , #presedinte SUA