Trump va anunta diseara daca retrage SUA din Acordul de la Paris. Elon Musk si Tim Cook il avertizeaza sa n-o faca

Joi, 01 Iunie 2017, ora 11:38
5615 citiri
Trump va anunta diseara daca retrage SUA din Acordul de la Paris. Elon Musk si Tim Cook il avertizeaza sa n-o faca
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fondatorul Tesla, Elon Musk, l-a avertizat pe Donald Trump ca va renunta la functia de consilier, daca va scoate Statele Unite din Acordul de la Paris. Presedintele american va anunta o decizie in acest sens joi seara.

"Nu stiu pe ce cale va merge (Acordul de la) Paris, insa am facut tot ce am putut pentru a-l sfatui direct pe presedintele Statelor Unite, prin altii din Casa Alba si prin consilii, sa ramanem", a scris pe Twitter Elon Musk.

Imediat dupa acest mesaj, seful Tesla a fost intrebat ce va face daca, totusi, Trump ia decizia sa scoata SUA din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice.

"In acel caz, nu voi avea de ales si voi parasi consiliile", a raspuns Musk.

Donald Trump nu a luat inca o decizie in acest sens, insa miercuri au aparut informatii, pe surse, ca va retrage Statele Unite din Acordul de la Paris.

Miercuri noaptea, presedintele american a transmis ca va face anuntul oficial joi seara.

"Imi voi anunta decizia pe Acordul de la Paris, joi, la 15:00 (22:00, ora Romaniei - n.red.) ", a scris pe Twitter Donald Trump.

Musk face parte din doua consilii consultative ale Casei Albe si este unul dintre cei 18 lideri din mediul de afaceri care ii sunt consilieri lui Trump.

Fondatorul Tesla nu este insa singura personalitate americana care se opune scoaterii SUA din Acordul de la Paris. Chiar cativa apropiati ai lui Trump, printre care fiica sa si sotul ei, Ivanka Trump si Jared Kushner, amandoi consilieri, dar si secretarul de Stat Rex Tillerson sunt in favoarea mentinerii tarii in acord.

De asemenea, lideri ai unor companii uriase, precum Tim Cook, directorul executiv al Apple, s-au alaturat celor care sustin Acordul de la Paris. Cook i-a transmis, marti, lui Trump ca retragerea va afecta mediul de afaceri, economia si mediul inconjurator, scrie New York Times.

Tesla este una dintre sutele de companii care i-au cerut lui Trump sa nu retraga tara din Acordul de la Paris, potrivit site-ului lowcarbonusa.org.

Trump, care a sustinut intotdeauna ca nu crede in conceptul incalzirii globale si ca aceasta este o farsa, a anuntat dupa summit-ul G7 din Sicilia, din weekend, ca va face publica decizia sa in acest sens in cursul saptamanii.

Citeste mai multe despre esecul discutiilor din Italia:

O astfel de actiune ar fi cea mai importanta masura luata de Trump impotriva mostenirii lui Barack Obama legata de clima si transmite un semnal catre restul lumii ca America nu pune incalzirea globala pe lista de prioritati.

In plus, ar ridica semne de intrebare legate de nivelul de implicare a celorlalte tari, dar si cu privire la demersul impotriva schimbarilor climatice.

Scopul acestui acord era de limitare a incalzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a altor emisii rezultate din arderea combustibililor fosili. SUA se angajasera sa reduca emisiile de gaze de sera, pana in 2025, cu 26-28 la suta fata de nivelul din 2005.

195 de tari au convenit sa semneze acest acord, in anul 2015, doar doua ramanand in afara - Nicaragua si Siria. De remarcat ca Statele Unite sunt pe locul 2 in lume in ce priveste emisiile de gaze de sera - 17,9 la suta din total, dupa China. Cele doua sunt urmate la mare distanta de Rusia, apoi de India, Japonia, Germania si Brazilia.

Acordul de la Paris este, totodata, primul acord mondial pe tema schimbarilor climatice care a reusit sa uneasca atat tari dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare, in spatele cadrului unic de reducere a emisiilor poluante.

Acordul este flexibil, adica tarile semnatare nu sunt obligate sa atinga un anumit nivel al emisiilor gazelor de sera. In schimb, fiecare tara promite, in cadrul acordului, sa faca tot ce poate in aceasta privinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Musk retragere consilier Trump, #Musk SUA retragere Acord Paris, #Trump SUA retragere Acordul de la , #presedinte SUA