Va pune Trump in aplicare masurile extreme anuntate in campanie? C. Diaconescu: Vor fi mari diferente

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 17:26
8646 citiri
Va pune Trump in aplicare masurile extreme anuntate in campanie? C. Diaconescu: Vor fi mari diferente
Foto: Arhiva Ziare.com

Victoria candidatului anti-sistem Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA reprezinta o mare surpriza si urmeaza sa vedem cum se va pozitiona el fata de marile teme internationale, fiind de asteptat ca multe din abordari sa nu coincida cu retorica de campanie, spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Intrebat de Ziare.com care a fost principalul mesaj transmis de electoratul american prin alegerea lui Donald Trump, Cristian Diaconescu a declarat ca "este evident o mare surpriza si releva o atitudine de profunzime".

"Discutam nu despre unul, ci doi candidati de acest tip, pentru ca si Bernie Sanders (unul dintre candidatii democrati la alegerile primare si principalul contracandidat al lui Hillary Clinton, n.red.) a profitat de un anume curent anti-sistem, obtinand un sprijin electoral de etapa substantial.

De o parte s-au situat establishment-ul politic american traditional si curentele politice mainstream, iar de cealalta parte cetatenii, cu problemele, cu resentimentele si frustrarile lor, unele de natura economica, altele de natura identitara, si care s-au regasit mult mai numerosi in tabara candidatului Donald Trump. Chestiunea este simpla si in acest moment inchisa in legatura cu trecutul acestei campanii", a mai adaugat acesta.

Romania sa promoveze in continuare Parteneriatul Strategic

In ceea ce priveste relatia cu Romania, Cristian Diaconescu spune ca ar trebui "sa prevaleze faptul ca avem un Parteneriat Strategic cu SUA".

"Acest parteneriat functioneaza si trebuie sa fim deosebit de interesati de a promova in continuare, cu noua administratie, aceste relatii care sunt esentiale mai ales in domeniul securitatii si al cadrului politico-militar in care ne aflam astazi intr-o regiune destul de complicata.

Sunt reverberatii care vor continua sa apara. Este normal ca administratia de la Washington sa-si precizeze punctele de vedere in legatura cu marile teme internationale pentru ca SUA sunt parte a acestor teme si se asteapta in continuare sa joace un rol la nivel global", a completat fostul ministru de Externe.

Intrebat daca ar trebui sa ne temem ca viitorul presedinte o sa puna in aplicare toate intentiile populiste enuntate in campania electorala, inclusiv cele legate de functionarea NATO, Cristian Diaconescu si-a exprimat convingerea ca, totusi, in domenii precum securitatea sau apararea Donald Trump va da dovada de responsabilitate.

"Evident ca multe din abordarile pe care le va promova inclusiv presedintele Donald Trump nu vor coincide cu retorica din campanie, dar sunt doua chestiuni diferite. Retorica de campanie tine de consumul intern si de captarea increderii publicului american, proiectiile de politica externa in domeniul securitatii, apararii, sunt zone pe care evident se va actiona cu o anumita disciplina si cu rigoare. Cred ca vor fi foarte mari diferente din acest punct de vedere.

Dar, daca in cazul lui Hillary Clinton pozitiile sale ca presedinte erau perfect predictibile, aici nu avem, eu cel putin nu am in acest moment, elemente care sa indice modul in care noua administratie americana se va pozitiona in continuare pe diverse domenii precum cele mentionate", a conchis Cristian Diaconescu.

Donald Trump a fost ales presedinte al SUA, obtinand o victorie la scor la numarul de electori, in conditiile in care Hillary Clinton pare tot mai clar ca a castigat votul popular.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare de felicitare lui Donald Trump.

Citeste si alte reactii exprimate de politicieni si lideri de opinie de la Bucuresti si vezi cum au primit vestea liderii internationali.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cristian Diaconescu Trump presedinte , #presedinte SUA