AFP prezinta principalele concluzii ale raportului Mueller

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 10:56
2233 citiri
AFP prezinta principalele concluzii ale raportului Mueller
Foto: Arhiva Facebook/ Donald J Trump

Raportul procurorului special american Robert Mueller - de 448 de pagini - cu privire la amestecul rus in campania prezidentiala americana din 2016 a fost publicat intr-o versiune cenzurata.

Primul volum este consacrat unei eventuale complicitati intre echipa de campanie a lui Trump si Rusia, iar al doilea unor eventuale tentative de obstructionare a anchetei Mueller de catre presedintele Statelor Unite, relateaza AFP, care prezinta principalele concluzii.

"I'm fucked"

Donald Trump a fost ingrozit de anuntul ca a fost numit un procuror special.

"O, Doamne. Este teribil. Este sfarsitul presedintiei mele. Am incurcat-o (I'm fucked) ", a declarat presedintele american in Biroul Oval, pe 17 mai 2017, cand secretarul Justitiei de la acea vreme, Jeff Sessions, l-a informat despre numirea procurorului special Robert Mueller.

Donald Trump "s-a prabusit in fotoliul sau", se precizeaza in raportul procurorului Mueller, care se sprijina aici pe notite scrise de seful de cabinet al lui Sessions.

"Toata lumea imi spune ca daca ai un procuror de asta special iti strica presedintia. Dureaza ani si ani, nu voi putea face nimic. E cel mai rau lucru care mi s-a intamplat".

Nicio vorba privind complicitatea

Procurorul Mueller conchide ca nu a existat vreo intelegere intre membrii echipei lui Trump si Rusia, in pofida numeroaselor contacte, mai mult sau mai putin discrete.

Fiul candidatului republican, Donald Jr., a primit mesaje de la WikiLeaks, anturajul lui Trump a repostat pe Twitter mesaje de pe false conturi americane create de rusi, o reuniune a avut loc cu rusi la Trump Tower... insa nimic nu dovedeste ca era vorba despre o conspiratie.

"Indiciile nu erau suficiente pentru a acuza membri ai echipei de campanie a lui Trump ca s-au coordonat cu reprezentanti ai Guvernului rus pentru a influenta alegerile din 2016".

A avut loc o obstructionare?

Asupra acestui punct exploziv, procurorul Mueller nu-l dezvinovateste pe Donald Trump. "Daca acest raport nu conchide ca presedintele a comis un delict, el nici nu-l exonereaza".

Robert Mueller arata ca presedintele a incercat - timp de luni de zile, atat in public, cat si in privat - sa-i dejoace investigatiile, insa a esuat dintr-un motiv: "persoanele care-l inconjoara pe presedinte au refuzat sa-i execute ordinele sau sa dea curs cererilor sale".

Presedintele i-a ordonat, astfel, sefului serviciilor juridice ale Casei Albe sa puna ca procurorul special sa fie destituit, insa Don McGahn a refuzat sa se supuna.

Trump si-a amplificat presiunile asupra secretarului Justitiei si unor martori-cheie, ceea ce i-a obligat pe colaboratorii sai sa minta presa sau in comunicate.

"Vederea actelor in ansamblul lor poate permite edificarea sensului acestora", scrie Robert Mueller, care prezinta, in zeci de pagini, un raport minutios al masinatiunilor si minciunilor de la Casa Alba.

Treaba Congresului?

"Daca eram siguri, dupa o ancheta riguroasa, ca presdintele nu a comis in mod clar o obstructionare a justitiei, am fi spus-o", scrie procurorul.

Insa el aminteste ca un presedinte in functie nu poate fi inculpat penal in justitia ordinara. Prin urmare, el argumenteaza ca, chiar daca ar fi obtinut probe care sa arate ca Trump a comis fapte penale, el nu ar fi putut sa recomande inculpari.

In schimb, el subliniaza ca Congresul are puterea de a inculpa un presedinte din cauza obstructionarii Justitiei. Aceasta procedura - asupra oportunitatii careia echipa lui Mueller nu s-a pronuntat - se numeste proces de destituire (impeachment).

Amestec rus

Asupra acestui punct procurorul nu are nicio indoiala: "statul rus s-a amestecat in alegerile prezidentale din 2016, in mod sistematic".

"Mai intai, o organizatie rusa a purtat o campanie pe retele de socializare care l-a favorizat" pe Donald Trump si a "denigrat-o" pe rivala sa democrata Hillary Clinton.

Apoi hackeri rusi, provenind de la serviciul militar rus de informatii GRU, au piratat mesaje apartinand Partidului Democrat si ale unui apropiat al lui Hillary Clinton, difuzate pe Internet de catre site-uri anonime si de catre WikiLeaks, care a primit mesajele furate direct de la rusi.

"5 ore" pentru a o tinti pe Hillary Clinton

Robert Mueller raporteaza ca ofiteri din cadrul GRU au "tintit pentru prima oara biroul personal al lui Clinton timp de aproximativ cinci ore dupa declaratia lui Trump" de la 27 iulie 2016 in care a indemnat Rusia sa gaseasca mailuri sterse ale rivalei sale - "Rusia, daca ascultati"...

Intr-un raspuns scris dat lui Mueller, presedintele a afirmat ca declaratia sa a fost facuta "pentru a glumi, sarcastic".

Vezi si Trump a incercat sa il concedieze pe Robert Mueller pentru a opri ancheta privind implicarea Rusiei in alegeri

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#concluzii raport Mueller, #ancheta Rusia Trump concluzii , #Rusia