James Comey (ex FBI) sustine ca dovezile lui Mueller erau suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump, daca nu era presedinte

Vineri, 10 Mai 2019, ora 09:27
3781 citiri
James Comey (ex FBI) sustine ca dovezile lui Mueller erau suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump, daca nu era presedinte
Foto: Facebook/Donald Trump

James Comey, fostul sef al FBI, considera ca raportul procurorului special Robert Mueller contine destule dovezi ca presedintele Donald Trump a obstructionat justitia, pentru ca el sa fie pus sub acuzare, daca nu era presedinte.

Comey este cel mai recent dintr-un sir de fosti procurori si figuri importante din lumea justitiei, care au declarat ca detaliile din raportul lui Mueller privind amestecul Rusiei in alegerile din 2016 ar fi suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump. O scrisoare comuna care declara acest lucru a fost semnata de 803 persoane, noteaza The Guardian.

Dupa ce a fost intrebat la o dezbatere CNN de joi noaptea daca este de acord cu aceasta concluzie, Comey a raspuns afirmativ.

"Exista multe lucruri din raportul lui Bob Mueller care ridica semne de intrebare cu privire la faptul ca ar putea fi pus sub acuzare pentru obstructionare si manipularea martorilor", a afirmat Comey.

Robert Mueller a fost numit procuror special dupa ce in mai 2017 James Comey a fost concediat de Trump.

Comey a declarat ca aspectul esential in orice caz de obstructionare este intentia din partea celui acuzat si, cel putin in doua cazuri din raportul Mueller, Trump a demonstrat aceasta intentie. Prima data a fost cand Trump i-a transmis consilierului prezidential Donald McGahn sa il concedieze chiar pe Mueller.

"Faptul ca i-a transmis lui Don McGhan sa il concedieze pe procurorul special este, in opinia mea, un exemplu flagrant de intentii corupte", a declarat Comey.

In a doua situatie, Comey a facut referire la faptul ca Trump a incercat sa limiteze ancheta lui Mueller. In raportul lui Mueller se arata ca Trump i-a spus fostului sau manager de campanie, Corey Lewandowski, in iunie 2017, sa ii transmita procurorului general Jeff Sessions sa limiteze investigatia pentru a se concentra doar pe viitoarele alegeri.

Comey a declarat ca aceste situatii sunt "exemple de care orice procuror rezonabil s-ar folosi pentru a aduce acuzatii".

Conform reglementarilor Departamentului de Justitie, un presedinte aflat in functie nu poate fi pus sub acuzare pentru o fapta penala comisa in timpul mandatului. Astfel, o decizie de acest tip revine Congresului prin procedura de suspendare.

Dupa ce a fost intrebat daca Trump ar trebui sa fie pus sub acuzare dupa ce i se termina mandatul, Comey a afirmat: "Cred ca Departamentul de Justitie ar trebui sa analizeze serios aceasta posibilitate. Daca ar fi ceva intelept de facut, nu stiu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Trump acuzare ancheta Comey, #James Comey ancheta Trump , #Rusia