Donald Trump a inceput turneul de 11 zile in Asia

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 08:31
1991 citiri
Donald Trump a inceput turneul de 11 zile in Asia
Foto: Facebook Donald Trump

Presedintele american Donald Trump a inceput sambata seria de 11 zile de vizite oficiale in Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam si Filipine, fiind cel mai lung turneu in Asia efectuat de catre un presedinte american in ultimii 25 de ani, relateaza site-ul BBC News.

Turneul vine intr-o perioada de tensiuni accentuate in privinta programului nuclear si de rachete balistice desfasurat de catre Coreea de Nord. Trump este asteptat sa faca front comun cu Japonia si Coreea de Sud, presand in acelasi timp China sa adopte o pozitie mai ferma in raport cu regimul de la Phenian.

Donald Trump a ajuns mai intai in statul american Hawaii, unde a participat la o informare in cadrul comandamentului militar american din Oceanul Pacific. Liderul de la Casa Alba va vizita, sambata, USS Arizona Memorial de la Pearl Harbor - scena atacului japonez din 1941 care a provocat implicarea Statelor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Din Hawaii, presedintele si prima-doamna Melania Trump vor ajunge in Japonia, la 5 noiembrie. Intrevederea cu premierul japonez Shinzo Abe este cel mai important eveniment al agendei, la care se adauga si o partida de golf.

In data de 7 noiembrie, Trump va discuta in Coreea de Sud cu presedintele Moon Jae-In si se va adresa Adunarii Nationale a tarii. Moon Jae-In a declarat vineri ca este necesara cooperarea militara cu Statele Unite si Japonia pentru a contracara amenintarea crescanda din partea Coreei de Nord, dar este sceptic in privinta unei aliante de aparare trilaterala.

China va fi urmatoarea destinatie in cadrul itinerariului din Asia al presedintelui SUA. Sunt programate mai multe evenimente, inclusiv intalniri cu presedintele chinez Xi Jinping.

Obiectivul principal al lui Donald Trump in privinta Coreei de Nord este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleara. Acest lucru va depinde in mare masura de cooperarea nord-coreenilor cu China, care este responsabila pentru 90% din comertul exterior al Phenianului si principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

In Vietnam, in perioada 10-11 noiembrie, Donald Trump va participa la forumul Cooperarea Economica Asia-Pacific (APEC) de la Danang, apoi va efectua o vizita de stat la Hanoi, in cadrul careia va discuta cu presedintele Tran Dai Quang si cu alti lideri politici vietnamezi.

Trump a precizat ca s-ar putea intalni cu omologul sau rus Vladimir Putin in cadrul forumului APEC, dar deocamdata nu exista un program oficial in acest sens. Liderul de la Washington a precizat ca intrevederea ar putea ajuta la solutionarea problemelor privind Coreea de Nord, Siria si Ucraina.

Spre finalul turneului din Asia, presedintele american va participa la summitul Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est, in capitala filipineza Manila, in perioada 12-13 noiembrie. In ultima zi de calatorie, Donald Trump are programata o intrevedere cu presedintele filipinez Rodrigo Duterte.

Ultima data cand un presedinte american a efectuat o astfel de calatorie maraton in Asia a fost cand George H.W. Bush a vizitat regiunea la sfarsitul anului 1991.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Donald Trump turneu Asia, #Donald Trump vizita China , #stiri Donald Trump